Paolo Marinelli

Riječki “playmaker” otkrio svoje planove: “Oduvijek mi je bila želja zaigrati za reprezentaciju, spreman sam…”

Zlatko Horvat

Paolo Marinelli/Foto Pixsell

Paolo Marinelli/Foto Pixsell

Meni je trenutačno želja da se dovedem u red, a poslije gdje god budem igrao, želim biti na višoj razini. Mislim da još mogu puno pokazati. Uvijek je nekakav cilj što više, Euroliga bi bila osvarenje sna - kaže Marinelli



RIJEKA Paolo Marinelli u posljednje vrijeme ima dosta posla s liječnicima, ali to nema nikakve veze s pandemijom. Najprije je zaradio ozljedu pubične kosti, zbog koje je dva mjeseca izostao iz momčadi Krke, a sada mu je operiran septum nosa.


– Zbog upale pubične kosti propustio sam dio sezone. Radi se o vrlo nezgodnoj ozljedi, nisam znao da se kost može upaliti. Potrajalo je. Vraćao sam se prerano na parket i upalilo bi se opet – kaže Paolo Marinelli.


Na ozljedu se nadovezao operativni zahvat.




– Pandemija koronavirusa bila je sreća u nesreći, mogao sam sanirati septum nosa. Otežano sam disao, alergije bi pogoršavale stvar. Dosta je sportaša imalo taj operativni zahvat i kažu da im je dosta pomoglo. Za sada je dobro, imam još tampone, ali baš me zanima koliko će mi i hoće li mi pomoći kod trčanja. Naime, u posljednjih godinu i pol često sam imao začepljen nos zbog alergije, to je dovodilo do teškoća na parketu.


Pravi početak


Sezona je u Sloveniji prekinuta 12. ožujka, osam dana kasnije je službeno zaključena. Slovenija je zbog pandemije ostala bez prvaka.


– Na vrijeme sam došao iz Slovenije, nisam morao ići u izolaciju. Trenirao sam doma, otišao bih tek malo trčati. Najprije je trebalo sanirati ozljedu. No, radio sam s utezima, malo na igralištu, uz pomoć kondicijskog trenera Pilata. Ovo mi je bila treća sezona u Krki. Zadovoljan sam, odigrao sam odličnih utakmica, igrao možda i najbolje u karijeri. Što će biti dalje ne znam, ugovor mi ističe. Tri godine u jednom momčadi nije malo, u Novom Mestu se osjećam kao doma.


Od početka prosinca Krku opet vodi Vladimir Anzulović, bivši trener Kvarnera 2010, u kojem je Marinelli u sezoni 2015./2016. ostavio dubok trag kao igrač Olimpije na posudbi.


– S Anzulovićem nisam dugo mogao surađivati zbog ozljede, ali imao sam u tom razdoblju dobru minutažu. Ima obitelj u Novom Mestu, kada sam došao vodio je mlađe.


Na ABA ligu još nije podvučena crta i puno je nepoznanica. Jedna je rasplet na dnu. Krka, Mega Bemax i Zadar imaju isti broj bodova uz omjer 6-15. Krka je najbolja u krugu tih momčadi, dok bi u posljednjem kolu trebala ugostiti Union Cedevitu.


– ABA čeka odluku Eurolige. Za odigrati je ostalo jedno kolo i doigravanje. Mislim se to želi odigrati. Međutim, neslužbeno se govori da će se liga proširiti.


S 25 godina Marinelli je tek na pravom početku. Mlad je otišao u Split, rano je došao u Olimpiju, a poslije Kvarnera 2010 završio je u Ciboni. Uslijedijele su tri sezone Krke.


– Za neke buduće planove malo ću pričekati. Mali je problem što sam bio ozlijeđen. Pričekat ću što će biti s Krkom. Potpisao sam ugovor s agencijom koju vode vode Davor Kus, Nikša Prkačin i Matej Mamić pa ćemo vidjeti što će iz svega biti. Drago mi je što ću s njima surađivati, pogotovo s Kusom, koji je bio veliki igrač i puno je toga prošao.


U istoj agenciji »Quorum Sports Agency« su između ostalih Krunoslav Simon i Roko Prkačin, velika nada hrvatske košarke, koja godinama vapi za jednim graditeljem igre.


Zlatna generacija


– ​ Imamo vrhunske NBA igrače, ali poklopilo se da su na drugim pozicijama. Mislim da mi imamo dobre »playmakere«, samo od njih se očekuje previše. Treba nam netko tko kreira, to svakoj momčadi puno znači. S takvim igračem mogu i ja igrati. Nadam se da i za mene još ima vremena, »play« kasnije sazrijeva. Za sebe mogu reći da se trudim, dajem sve od sebe, košarku volim više od ičega i želim izvući maksimum. Meni je trenutačno želja da se dovedem u red, a poslije gdje god budem igrao, želim biti na višoj razini. Mislim da još mogu puno pokazati. Uvijek je nekakav cilj što više, Euroliga bi bila osvarenje sna. Reprezentacija? To mi je oduvijek želja, spreman sam pomoći, na raspolaganju sam.


Žao mi je zbog hrvatske košarke jer smo izgubili jedan klub na visokoj razini, stabilan klub. Očito je Emil Tedeschi odlučio da je to najpametnije napraviti – kaže Marinelli


U Sloveniju se prošle godine preselila Cedevita, koja se spojila s Olimpijom.


– Žao mi je zbog hrvatske košarke jer smo izgubili jedan klub na visokoj razini, stabilan klub. Očito je Emil Tedeschi odlučio da je to najpametnije napraviti. Olimpija je klub s tradicijom, a Ljubljana zaslužuje jednu takvu momčad s obzirom na dvoran. Sada je to stvarno klub na visokoj razini. Ovu sezonu mislim da su mogli i bolje odigrati, ali sve je to novo, ništa ne ide preko noći. Momčad je preuzeo Jurica Golemac, koji je prije toga radio sjajan posao u Koper Primorskoj. Svi igrači su disali kao jedan, Golemac je sve odlično posložio. Bilo je tu dobrih igrača, ali sve je »potaracao«, čak i ABA 2 ligu. Bilo je to veliko iznenađenje, ali mene čak nisu toliko iznenadili koliko druge.
Prije devet godina Marinelli je bio u sastavu hrvatske U-16 reprezentacije koja je na Europskom prvenstvu u Češkoj osvojila zlato, a Mario Hezonja bio je MVP prvenstva.


– Ta generacija će mi ostati cijeli život u sjećanju. Drago mi je da većina nas još igra košarku, mislim da su prekinula samo dvojica od nas 12. S Hezonjom se nisam dugo čuo. U svojem je svijetu, u NBA ligi. Kao klinac i ja sam puno razmišljao, o NBA, ali sada je to daleko, drugi svijet. Čujem se povremeno sa Žganec i Bošnjakom, s ostalima manje.


Kvarner 2010 zaslužuje povratak

Kvarner 2010 je poslije odlaska Marinellija 2016. godine i sezone i kojoj su se igrala polufinala doigravanja i Kupa Krešimira Ćosića, potonuo do Druge lige. Riječani su krenuli s usponom iz ponora.


– Prolazio sam s Trsatskim parkom i sreo Sinišu Štembergera i trenera Gorana Šućurovića. Nadam se da će izboriti povratak u Prvu ligu. Kvarner 2010, to zaslužuje, čak i više, zbog grada. Drago mi je da i Škrljevo dobro gura.