Laura Štefanac

Kopljašica Kvarnera sutra brani naslov na OI gluhih: “Očekivanja su velika, zlato iz Turske me jako obvezuje”

Ivana Vaupotić

Laura Štefanac/Foto HSSG

Laura Štefanac/Foto HSSG

Moja očekivanja su uvijek velika, mislim da je tako kod svih sportaša, a na meni je da natjecanje odradim najbolje što mogu. Moj početak ove sezone, kada sam bacila svjetski rekord u Splitu, govori da sam itekako spremna - kaže Laura



RIJEKA Pred Laurom Štefanac, atletičarkom Kvarnera, najvažniji je ispit sezone. Nastup na Olimpijskim igrama gluhih u Caxias do Sulu, koje su zbog pandemije koronavirusa odgođene za godinu dana. Aktualna olimpijska pobjednica u bacanju koplja u Brazil je stigla kao novopečena svjetska rekorderka i jedna od glavnih favoritkinja za olimpijsko zlato.


– Olimpijske igre oduvijek su san svakog sportaša pa tu niti ja nisam iznimka. Olimpijsko zlato iz Turske prije pet godina me jako obvezuje da obranim titulu olimpijske pobjednice. Super se osjećam i jedva čekam da počne natjecanje – započela je Laura Štefanac, koja nije mogla poželjeti bolje otvaranje sezone.


Početkom ožujka na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske u Splitu ostvarila je svoj dugogodišnji san i postala svjetska rekorderka nakon što se njezino koplje zaustavilo na 50,61 metara, čime je za četiri centimetra popravila godinu i tri mjeseca star svjetski rekord Tajvanke An-Yi Hsu. Laura Štefanac u Splitu je prvi put u karijeri prebacila 50 metara, njezin najbolji rezultat dotad je bilo 49,59 metara iz 2017. godine, ali se na tome nije zaustavila. Na posljednjoj provjeri uoči Olimpijskih igara gluhih, mitingu u Celju, njezino je koplje letjelo sve do 51,02 metra.


Trud i rad




– Moja očekivanja su uvijek velika, mislim da je tako kod svih sportaša, a na meni je da natjecanje odradim najbolje što mogu i dam sve od sebe. Moj početak ove sezone, kada sam bacila svjetski rekord u Splitu, govori da sam itekako spremna. Svjetski rekord se nije dogodio preko noći, već jako dugo treniram za rezultate koje sam ostvarila ove godine.


Sav moj dosadašnji trud i rad napokon su došli na naplatu – nastavila je atletičarka Kvarnera, koju sutra od 22 sata po srednjoeuropskom vremenu čeka nastup u finalu u kojem će nastupiti devet kopljašica. Među njima je i donedavna svjetska rekorderka, Tajvanka An-Yi Hsu, koju Laura Štefanac itekako dobro poznaje. Na Olimpijskim igrama gluhih u turskom Samsonu 2017. godine 24-godišnja Zagrepčanka osvojila je zlato s hicem od 49,20 metara, a Hsu je bila srebrna (46,80).


– Mogu najaviti reprizu Olimpijskih igara u Turskoj na kojima mi je upravo Hsu bila najveća protivnica. Uskoro ćemo vidjeti koliko je sada spremna – dodala je Laura Štefanac kojoj će u Brazilu velika podrška biti trener Andrej Hajnšek s kojim posljednjih godina trenira u Celju.


Podrška


– Trener i ja se dobro poznajemo, tako da mi njegovo prisustvo puno znači i vjerujem da smo dobar tim. Sve što sam postigla, njegova je zasluga. Moram se posebno zahvaliti Hrvatskom sportskom savezu gluhih, koji mi je omogućio da treniram u Celju i koji mi je također velika podrška u svemu što radim.


Tu je, naravno, i moj klub Kvarner i direktorica Iva Florjančič, koji su uvijek uz mene za sve što mi treba. U Brazilu nisam samo ja kao članica hrvatske reprezentacije gluhih, tu su i drugi vrhunski sportaši, koji mogu osvojiti medalju, a većina ljudi niti ne zna za nas. Zato smo snimili sport »Vrijeme je da čuješ za nas«, pa tako i ja kažem da je vrijeme da se čuje za nas gluhe sportaše koji na ovim Olimpijskim igrama možemo ostvariti jako puno dobrih rezultata, a nadam se, i osvojiti puno medalja – zaključila je Laura Štefanac.


U svojoj kolekciji odličja s velikih natjecanja ima olimpijsko zlato, svjetsko srebro, europsko zlato i broncu. Sutra ide po još jednu olimpijsku medalju.