Aris Naglić

Kondicijski trener Rijeke na pripremama u Kranjskoj Gori: “Moramo biti oprezni, Mitrovića ćemo polako uvoditi u trening”

Denis Frančišković

IGRAČI ĆE BITI SPREMNI ZA POČETAK PRVENSTVA - Aris Naglić/Foto HNK Rijeka

IGRAČI ĆE BITI SPREMNI ZA POČETAK PRVENSTVA - Aris Naglić/Foto HNK Rijeka

Matej je profesionalac i puno se očekuje od njega. Tako da moramo biti oprezni u njegovoj pripremi. Očekujemo da će biti naše važno pojačanje. Od prinova svi su manje-više spremni - tvrdi Naglić



RIJEKA U trenutku velikog remonta na Rujevici, osim dolaska i povratka brojnih igrača, došlo je i do jedne promjene u stručnom stožeru. Aris Naglić vratio se u Rijeku u ulozi glavnoga kondicijskog trenera nakon inozemnih epizoda u Sloveniji i Danskoj. Bio je to poseban izazov za riječkog stručnjaka, nakon čega su zov Rijeke i Rujevice učinili svoje. Naglić je od prvoga dana s momčadi na pripremama, posla je puno i sve treba pedantno i studiozno pripremati, neke stvari »apotekarski odvagati« da bi igrači što spremnije dočekali sezonu i da bi forma bila dobro tempirana.


– Nije mi bilo na kraj pameti da će me Rijeka zvati i da ću se vratiti doma, odnosno da ću se vratiti tako brzo – kaže Naglić. – No, nije ti svejedno kad te nazove klub za koji si živio deset godina. Objeručke sam prihvatio ponudu, mislim da je ova riječka priča koja se pokrenula zdrava i dobra.


Naglić je u redove Viola otišao sa Simonom Rožmanom, bivšim trenerom Bijelih, potom se skrasio u danskom prvoligašu Vejleu koji nije uspio sačuvati ostanak među najboljima.




– U Mariboru sam bio šest mjeseci, potom skoro godinu dana u Danskoj. Iskustva su odlična, Maribor je jedan od najvećih klubova u regiji, jako dobro organiziran. Otišao sam svojom željom jer je Rožman napustio klub. Kad je Rožman otišao, bio sam tu još nekih mjesec dana u stožeru Gorana Tomića, ali jednostavno sam odlučio pratiti Simona, mislio sam da je to prava prilika za mene. A i dobrodošla promjena. To je vrhunsko iskustvo. Izgubili smo naslov u zadnjem kolu, nije bilo baš sreće, ali i takve stvari izgrade čovjeka.


Pojačavanje intenziteta


Danska je bila po mnogočemu veliki izazov.


– U Dansku sam došao sam, kod trenera Petera Sorensena, a preporučio me Goran Tomić. U travnju je za trenera došao naš Ivan Prelec s kojim smo osvojili 17 bodova u dva mjeseca, a prije toga samo devet. Na kraju nam je ostanak pobjegao za jedan bod. Inače, to je veliki danski klub, imaju četiri, pet naslova. Superliga je vrlo posložena, svi stadioni su puni i novi. Brzo sam prihvatio ponudu jer nema puno trenera kojima se pruža takva prigoda. Vejle mi je nudio još dvije godine ugovora, ali u stanci sam se odlučio vratiti doma i odraditi obveze s mladom reprezentacijom Igora Bišćana. Uslijedio je poziv s Rujevice i prihvatio sam. Radio sam već s Tadićem i Budicinom, odlični su stručnjaci i ljudi. A i doma je malo drukčije, veći je elan za rad, ovdje sam emotivno vezan za grad i ljude.


Tempiranje forme delikatan je posao u kojem nema pravo na pogrešku. A prvu utakmicu Riječani igraju već 16. srpnja na Šubićevcu. Slijedi pakleni srpanj natrpan utakmicama…


– Prva dva tjedna u Rijeci imali smo veliki volumen rada i treninga. Sada ćemo smanjivati volumen i pojačavati intezitet. Fokus je više na nekim taktičkim stvarima i detaljima, rad se više usmjerava na samu nogometnu igru, a manje na sam fizički dio. Ulazimo u završni dio priprema, brzo počinju utakmice, a puno će ovisiti i o dolascima novih igrača. Dečki koji su od početka s nama bit će spremni, a vidjet ćemo u kakvom će stanju biti oni koji dolaze.


Posljednji se pripremama priključio Matej Mitrović koji u posljednje vrijeme nije puno igrao. Navijače uvijek posebno zanima u kakvom je općem fizičkom i stanju forme, kako on, tako i ostatak prinova.


– Mitrovića ćemo polako uvoditi u trening i nadamo se da će sve proći kako treba i bez ozljeda. Profesionalac je, ozbiljan i od njega se puno očekuje. Tako da moramo biti oprezni u njegovoj pripremi. Pametno odraditi medicinski, trenerski i kondicijski dio. Očekujemo da će biti naše važno pojačanje. Od prinova su svi manje-više spremni, Vrančić je iskusan igrač iz Championshipa, došao je u solidnom stanju i igrač je koji pazi na sebe. Pavlović se malo mučio u startu, ali već je uhvatio ritam. Filip Dujmović? Brzanac je i lagano krilo, atraktivan za gledatelje. Brz je i motoričan. Alvarez je iznenađujuće čvrst i agresivan, iako na prvi pogled ne izgleda tako. S njim ne bi trebalo biti nekih problema.


Delikatna tema


Gledatelji su posljednjih godina u pojedinim utakmicama često bili kritični, rekavši da Rijeka dobro igra do 60. minute, a onda zna fizički dosta pasti.


– To je delikatna tema i znam da su ljudi dosta kritični. Primjerice, one godine kada smo igrali sa Real Sociedadom mislili smo da se jako fizički trošimo, a po podacima je ispalo da trčimo manje nego u HNL-u. Siguran sam da je momčad bila spremna za 90 minuta i s Kekom, Bišćanom, Rožmanom i Tomićem.


Je li se nešto promijenilo u svijetu kondicijske pripreme nogometaša i kakvi su trendovi?


– Trendovi se mijenjaju iz godine u godinu. I treba ih pratiti, treba čitati i učiti. Rijeka zadnjih deset godina radi na visokoj razini i imamo najbolje uvjete u Hrvatskoj, od trening kampa, teretane, medicinske službe, prostora za oporavak… Cijelom našem stožeru jako je stalo do kluba, kao i do toga da napravimo dobar posao. Dat ćemo sto posto da svi u klubu i oko njega budu zadovoljni – zaključio je Naglić.


Vukčević i dalje najbrži, teško mu tko može parirati

Je li Andrija Vukčević još uvijek najbrži igrač Rijeke?


– I dalje je najbrži, njegova maksimalna brzina je uvjerljivo iznad svih ostalih. Imamo sad i Filipa Dujmovića koji je jako hitar, ali Andrija drži primat. Teško mu tko može parirati, čak i u HNL-u. Kondicijska priprema vratara? Oni odrađuju prvi dio priprema s nama, ali više su pod paskom Gojka Mrčele, imaju specifičnu pripremu koja nije ni blizu naše. Vratari nemaju energetsku potošnju kao sami igrači i fizička priprema im je više bazirana na skokovima i eksplozivnosti, a manje na izdržljivosti – kaže Aris Naglić.