Prvi golf udarci

Kondicija, zabava, ali i i izgradnja karaktera. Bili smo na maloj školi golfa za žene

Tihana Tomičić

Foto: HGS

Foto: HGS

Hrvatski golf savez održao je u povodu Međunarodnog dana ženskog golfa malu školu na golf-igralištu Riverside u Zagrebu, s ciljem popularizacije tog sporta među ženama



Na golf-igralištu Riverside u Zagrebu oko stotinu i trideset žena naučilo je prve golf- udarce. Hrvatski golf savez održao je u povodu Međunarodnog dana ženskog golfa malu školu, s ciljem popularizacije tog sporta među ženama. Svjetska je inicijativa da se u golfu izjednače muškarci i žene jer je, primjerice, u Engleskoj u nekim klubovima ženama još zabranjen pristup na terene.


Ali to su konzervativni izuzeci u muškim klubovima koji samo potvrđuju pravilo, a pravilo glasi da je golf, posebno u Hrvatskoj, otvoren za sve i predstavlja odličnu rekreaciju koja može zamjenjivati cijeli niz drugih sportskih aktivnosti, poput fitnessa, ali i joge jer radi na koncentraciji i izdržljivosti – mnogo više nego što se to na prvi pogled laički može učiniti.


Hrvatski golf savez stoga uz podršku međunarodne krovne organizacije R&A realizira jedan od svojih glavnih ciljeva i strategija, a to je popularizacija golf-sporta u zemlji, s naglaskom na razvoj ženskog i juniorskog sporta. Međunarodni dan ženskog golfa slavi se početkom lipnja na više od 900 lokacija u 68 zemalja svijeta – ove godine slavi se po osmi put u svijetu, i petu godinu zaredom u Hrvatskoj. Na golf-igralištu Riverside tako je obilježavanje dana ženskog golfa proteklo uz besplatnu uvodnu školu golfa za žene svih dobnih skupina, uz zabavni turnir za već aktivne golferice u formatu Texas Scramble na devet polja u parovima.


U maloj školi golfa sudjelovalo je 130 žena


I snaga i um




Pokušaj ženske ekipe koja se okupila na školici u Riversideu da savlada tehniku golf-igre započeo je klasičnim sportskim zagrijavanjem, a onda je ženski sastav odmah bačen u vatru – brze upute za držanje palice, koja nije nimalo lagana, i izlaz na veliki teren, gdje je za početnice bilo ključno uopće pogoditi lopticu, prebaciti je na teren i pokušati barem zadržati osnovni smjer lansiranja loptice.


Prvo ide zauzimanje adekvatnog položaja, što je ključno da bi se palicom i lopticom ispravno baratalo, pa »češkanje trave«, dakle simuliranje udarca kako palice ne bi uzalud letjele prema nebu, a onda i – pokušaj. Nije toliko teško, ali trebalo je barem desetak udaraca da bi se uopće dobio pojam o snazi palice, težini – odnosno lakoći loptice koja leti mnogo dalje nego što očekuješ – i na kraju da se dobije pojam o smjeru gdje će loptica uopće na kraju završiti.



Zagrijavanje prije startaNo, nakon 20-ak minuta pokušaja čovjek već ima ideju o tome što je bit igre, a loptice, začudo, lete i u ispravnom smjeru i dovoljno daleko da igra već počinje izgledati kao ozbiljan posao. Naravno, na tom »pravom« velikom terenu nitko od golf-početnica nije pogodio nijednu rupu jer su one udaljene nekoliko desetaka ili stotina metara, ali bilo je dobrih pokušaja. Treneri su pokazali kako to zaista treba izgledati kad se loptica dobaci i do 400 metara dalje. I da – izgleda impresivno.


Mnogo impresivnije od starog »golfa dvojke«, trule višnje koji na sebi ima »grablje« za skupljanje loptica i vraća ih na početnu poziciju, a koji je atrakcija u Riversideu sam po sebi.


– Ono što se ne vidi i ne može pretpostaviti prije nego što se počne igrati i trenirati golf jest činjenica da za ovu igru treba i snaga i um. Snaga, jer zapravo nije dovoljna samo dobra tehnika, a um jer je golf u velikoj mjeri pitanje koncentracije i fokusa. Tu je i pitanje kondicije – golf u sebi sadrži elemente cijelog niza drugih sportova, jer prelaze se na stotine metara, a položaj u golfu pri ispucavanju loptice isto tako traži izdržljivost i gipkost, kaže Gordana Popović Vinčić, direktorica Hrvatskog golf saveza.


Ovo je prekrasan i zdrav sport za fizičko i psihičko zdravlje, sport za cijeli život. Bez obzira na to koliko godina imate, kakvo vam je zdravstveno stanje ili fizička kondicija, slobodno se okušajte u golfu. Vidjet ćete da je golf zaista za svakoga i uz minimalne fizičke napore možete uživati u tom sportu, te svakim danom postajati sve bolji. Prije svega, golf je dobra vježba i druženje! U golfu se provodi vrijeme na otvorenom, na prekrasnoj zelenoj lokaciji, u ugodnom društvu ili sami, znajući da radite nešto dobro za sebe, kaže direktorica saveza.


Sonja Jelača, Emilijo Žubrinić, Gordana Popović Vinčić


Nema brzanja


Kad je u pitanju fokus, ističe da u ovoj igri nema brzanja. Nijedan udarac ne može biti učinkovit ako nije isplaniran i fokusiran, stoga su koncentracija i mirnoća sastavni dio igre. To je razlog zašto se igranje golfa naročito preporučuje djeci – tu nema ADHD-a.


– Golf je odličan sport i za djecu, koja će napredovati ne samo u koordinaciji pokreta, razmišljanju, strategiji, jačanju fokusa i strpljenja nego i u samokontroli, poštovanju drugih, poštovanju pravila, učenju etike i mnogočemu drugom, ističe Gordana Popović Vinčić.


Golf točno propisuje i način na koji se žene i muškarci trebaju odijevati – obavezna je isključivo polo majica s kragnom za sve, za muškarce hlače točno određene dužine s remenom, a za žene su moguće i nešto kraće varijante, kao i suknje slične onima u tenisu, no po mogućnosti nešto duže, iznad koljena. Golf se može igrati i u običnim tenisicama, a oni koji ozbiljnije prionu, bolje da izaberu golf- cipele, koje kod natjecatelja uvelike sliče na nogometne kopačke jer je ponekad potrebno »zakopavanje« u zemlju, posebno kad je teren vlažan ili prljav.


– Mi smo ovdje cijele godine, bez obzira na vremenske uvjete. Jednom smo igrali i po snijegu, naravno, kad je snježni pokrivač bio tanak, inače ne bismo vidjeli rupe, objašnjava kroz smijeh Gordana Popović Vinčić.


Kao instruktor tu je i mlada aktivna natjecateljica, golferica Ana Jakopović, koja je prvakinja Hrvatske i sudjeluje na nizu međunarodnih natjecanja.


– Igram golf od pete godine, i danas sam natjecatelj. Među ostalim, golf podrazumijeva i puno društvene interakcije i jako puno putovanja, pa je i to njegova lijepa strana. Evo upravo sam se vratila iz Francuske, a inače je cijela moja obitelj u golfu, pa nam je to i način života, kaže Ana.


Na pitanja o tome je li uz golf potrebno i dodatno vježbati, odlaziti na fitness ili bilo što drugo, kaže da to nije nužno.


Golf objedinjuje sve u sebi, on je »sve u jedan«, kaže mlada Ana, dok predsjednik Hrvatskog golf saveza Emilijo Žubrinić objašnjava da je posljednjih godina u golfu sve više žena. Taj se postotak rapidno penje jer je ovo sport koji nije previše zahtjevan fizički, a opet daje veliku kondiciju i izdržljivost.


Naime, podaci svjetske organizacije govore da ljudi koji aktivno ili rekreativno igraju golf u prosjeku žive pet godina duže od ostale populacije, a razlog je upravo kondicija i boravak na svježem zraku, ali jednako tako i koncentracija i fokusiranost, što pomaže da i mozak duže bude aktivan. Kvaka je u tome da se golfom mogu baviti i osobe poznije životne dobi jer to nije sport u kojem se istrčava maraton i koji zahtijeva maksimalne performase, a opet pomaže da se čovjek u velikoj mjeri održi fit.


Chip i pitch

Standardno golf-igralište, dakle, ima 18 dijelova, a veličina jednog terena s 18 polja koji prijeđemo igrajući iznosi od pet do sedam kilometara, dok je dužina pojedinog polja od 60 do 600 metara. Razlikuju se palice, koje mogu biti drvene i metalne, kao i vrste udaraca – chip i pitch su dva najčešće korištena udarca u kratkoj partiji golfa. Chip je nisko leteći udarac koji se igra blizu zelenila s manje podignutom palicom, a pitch visokoleteći udarac koji se igra u blizini zelenila uzdignutijom palicom. Glavna razlika između chipa i pitcha je visina udarca i palica koja se koristi. Prevedeno na laički jezik, radi se zapravo o onome što izgleda kao dugi golf teren, s ciljem što udaljenijeg udarca, s nižim lukom, te onog što izgleda kao »mini golf«, i svodi se na viši udarac na manjoj udaljenosti od rupa koje se pokušavaju pogoditi.


Prva loptica u rupi


Školica dalje kreće k učenju pitch udaraca, a sve završava onim što smo laički prozvali »minigolfom« i gdje smo napokon postigli uspjeh – prva loptica u rupi! Tu nam je instruktor, među ostalima, i Vlatko Cvrtila, politolog i aktualni rektor sveučilišta Vern, koji profesorski strpljivo objašnjava kako ispravno baratati lopticom na ovim kratkim udaljenostima, pa, evo, i uspijevamo pogoditi rupu broj 7, što je sasvim dovoljno za jedan dan učenja.


Instruktori kažu da je najbolji broj sati za početak ozbiljnijeg učenja igranja golfa 12, a treninzi mogu biti individualni i grupni.


– Naša je preporuka da krenete s grupnim satovima. Tako ćete zajedno napredovati i kada dođe vrijeme da krenete na igralište i proigrate, imat ćete uvijek društvo vašeg nivoa igre za rundu golfa, kaže Gordana Popović Vinčić.


Nakon tih 12 sati, čija je cijena samo nešto veća od cijene korištenja »običnih« fitness klubova s individualnim treninzima, dakle nije toliko financijski nedostupno kako se možda čini, početnik postaje golfer, može nabaviti već svoju opremu i početi redovito trenirati. Igrači imaju najviše 14 štapova, većina igrača koristi tri do četiri drvena, devet do deset metalnih te jedan putter, koji se uglavnom upotrebljava na tratini oko rupe (putting green), i koji za razliku od ostalih štapova ima dvije udarne površine, te je ujedno i najlakši od svih štapova.



Vesela ekipaPritom početnici mogu nositi torbu u kojoj nose pola seta štapova, odnosno najmanje šest, dok se igrači s cijelim setom štapova služe kolicima i imaju pomoćnika. Profesionalna golferica Ana Jakopović objašnjava da je caddy, pomoćnik koji nosi opremu, na ozbiljnim natjecanjima jednako bitan kao i sam igrač – on često bira i mjesto i kut udarca, i obično se radi o bivšim natjecateljima koji itekako poznaju i tehniku i sve tajne u igri, a jednako tako dobro poznaju i terene, jer u golfu je nagib terena jedna od ključnih stvari za uspjeh.


– Kada se odlučite postati član jednog od dvadeset hrvatskih golf-klubova, dobit ćete svoj jedinstveni broj u registru Hrvatskog golf saveza. Putem tog broja evidentirat će se svi vaši odigrani rezultati radi izračuna vaše vještine, koja se zove handicap indeks prema WHS-u. Početni handicap indeks dobiva se predajom prvog rezultata Savezu, unosom odigrane runde na 18 polja, a koju ćete odigrati kad ćete se osjećati spremnim vještinom i osnovnim poznavanjem pravila golfa.


Naravno, na stranicama Hrvatskog golf saveza pronaći ćete korisne informacije o pravilima, handicapu i slično, a sve to će nekako doći s vremenom, vježbom i boravljenjem na golf-vježbalištu, igralištu i razgovorom s trenerom, instruktorom i drugim golferima i golfericama. S vremenom i u odnosu na ambicije otvorit će se niz mogućnosti i ponuda raznih povoljnijih paketa igara za povoljniju igru tijekom cijele godine, kao i prisustvo u klupskom životu te mogućnost organiziranih putovanja i igranja golfa na drugim igralištima uz zabavu i druženje, kaže Gordana Popović Vinčić.


– Za razliku od mnogih timskih sportova golf je individualni sport koji se igra u društvu. Većinu vremena igrate protiv sebe i igrališta, izazivajući svoje potencijale. Zbog toga je golf istovremeno zabavan i naporan u pokušajima da budete svaki put sve bolji. Dio izazova golfa je taj što ponekad može biti frustrirajuće. Međutim, ovo vidimo kao priliku za izgradnju karaktera. A golf je i igra koju između ostalih igraju i poslovni ljudi. Ako želite poboljšati svoju karijeru, možda je vrijeme da se bavite golfom. Uz sve navedene razloge, zadnji, a ne manje važan razlog je da ćete se uz golf jako dobro zabaviti, zaključuje na kraju.


Kratka povijest

Naravno, kao što svi znamo, golf je igra gdje se palicom loptica mora dovesti od početnog područja (teeing ground) do drugog priređenog područja (putting green). Lopticu treba smjestiti u rupu (hole) koja se nalazi na putting greenu. Postoje dva oblika natjecanja: jedno je match play, gdje pobjednika odlučuje više dobivenih polja, a drugo stroke play, gdje pobjeđuje onaj koji završi rundu s manjim brojem udaraca.


Počeci golfa bilježe se u Škotskoj u 14. stoljeću i pretpostavlja se da su prvi igrači bili pastiri koji su na prostranim škotskim pašnjacima čuvali ovce. Kao jamice su im služile zečje rupe, a palice su izradili od drva. Prvi pisani dokument o današnjem golfu ujedno je i dekret o zabrani golfa koji je 1457. izdao kralj James II. On se, naime, zabrinuo što ta igra uzima preveliku pažnju i time je omela vježbe streličarstva. Htio je vratiti prednost ratnim vještinama poput streličarstva, kopljaništva i slično.


Golf u Hrvatskoj nosi datum iz 1927. godine, kada je u Zagrebu osnovan Golf klub Zagreb. U zagrebačkom perivoju Maksimir izgrađeno je 1931. godine golfsko igralište s devet polja. Zabavna činjenica: nakon Drugog svjetskog rata pa do 1991. u Hrvatskoj nema nikakvih golfskih aktivnosti, što dovoljno govori o tome da se taj sport u nekim erama smatrao elitnim, pa time i nepoželjnim. U međuvremenu od 1991. do danas izgrađeno je nekoliko golf-terena – osim Riversidea u Zagrebu, golf-tereni postoje i na Brijunima te u Savudriji, a prvi »pravi« teren s 18 polja u Hrvatskoj izgrađen je kod Krašića, a otvoren 1999. godine i otad nosi naziv »Dolina Kardinala«. Golf-klubova ima ukupno dvadesetak u Hrvatskoj.