100 000 razloga za oprez

Komisija nemilosrdna: Cavaniju ostaje kazna za rasizam iako nije htio nikoga uvrijediti

Hina

Edison Cavani/Foto Reuters

Edison Cavani/Foto Reuters

Komisija je zadovoljna što je igrač u svom odgovoru napisao kako se radilo o privrženom uvažavanju njegova prijatelja u Urugvaju, ali za oslobađanje nije dovoljno dokazati kako igrač nije imao namjeru bilo koga uvrijediti.



LONDON Komisija Engleskog nogometnog saveza (FA) odlučila je kazniti napadača Manchester Uniteda Edinsona Cavanija s tri utakmice zabrane nastupa iako je ustvrdila kako Urugvajac u svojoj poruci poslanoj putem društvenih mreža nije želio nikoga uvrijediti.


Cavani je prošli tjedan kažnjen s tri utakmice zabrane nastupa i sa 100.000 funti jer je, nakon što je postigao pobjednički pogodak u sudačkoj nadoknadi u 3:2 gostujućoj pobjedi protiv Southamptona, putem Instagrama poslao poruku svom prijatelju u kojoj ga je nazvao “negrito”.


Iako su i urugvajski sveučilišni profesori stali u obranu Cavanija objašnjavajući kako se riječ “negrito” u toj zemlji koristi u pozitivnom kontekstu, FA je ipak olučio kazniti Cavanija dodajući kako se, uzevši sve u obzir, radi o minimalnoj kazni prema Pravilu E3.1.




“Komisija je zadovoljna što je igrač u svom odgovoru napisao kako se radilo o privrženom uvažavanju njegova prijatelja u Urugvaju i kako poruka nije imala namjeru biti rasistička ili uvredljiva kako za njegova prijatelja tako i za bilo koga tko ga prati putem Instagrama. Takav zaključak poduprt je i sa svim dostupnim dokazima. No, za oslobađanje nije dovoljno dokazati kako igrač nije imao namjeru bilo koga uvrijediti”, objavila je komisija FA koja je izrazila “iznenađenje time što u Unitedu nisu više poradili s Cavanijem u vezi medijskih istupa kako bi bolje razumio kulturološke razlike”.