Veliki četvrtak

Kauboji večeras startaju s drugim krugom SP-a: “Svi znamo moć Danske, ali možemo odigrati savršenu utakmicu”

Igor Duvnjak

NA GLAVU PROTIV VELIKOG SUPARNIKA - Domagoj Duvnjak/Foto PIXSELL

NA GLAVU PROTIV VELIKOG SUPARNIKA - Domagoj Duvnjak/Foto PIXSELL

Ako mi budemo pravi, ako budemo onakvi kakvi znamo biti, onda imamo šanse - poručio je hrvatski kapetan Domagoj Duvnjak. Hrvatskoj treba pobjeda da bi održala nadu u plasman u četvrtfinale



RIJEKA »Gdje ćeš teže«, reći će svaki objektivni hrvatski ljubitelj sporta na činjenicu da hrvatska muška rukometna reprezentacija večeras počinje nadmetanje u drugom krugu Svjetskog prvenstva u švedskoj Malmö Areni nasuprot branitelja titule, dvostrukog uzastopnog svjetskog prvaka Danske.


Nije samo to zabrinjavajuća činjenica, već i bodovna situacija momčadi izbornika Hrvoja Horvata, koju je poraz od Egipta na startu Svjetskog prvenstva doveo u poziciju da mora pobijediti u sva tri susreta drugog kruga te se uz to i nadati kako će se poklopiti i neki drugi rezultati da bi ušla u četvrtfinale. Bila to »nemoguća misija« ili ne, izbornik Hrvoje Horvat i njegovi momci poručuju kako će večeras dati sve od sebe da dođu do željenoga cilja. Utakmica počinje u 20.30 sati.


– Danska ne dozvoljava loš dan i crne rupe. Moramo krenuti koncentrirano od starta i nekako navući utakmicu na svoj mlin. Danci drže visok ritam, opasni su sa svih pozicija, brzi u tranziciji s fantastičnim golmanom – nabrajao je Hrvoje Horvat. – Ne smijemo im dozvoliti brze protunapade, moramo ih navesti na što više igre na postavljenu obranu i tu biti bezobrazni, na rubu incidenta, to je deviza za pobjedu. Očekujem da naša obrana »5-1« bude bolja nego u ranijim utakmicama i da svaka ničija lopta bude naša.


Hrvatski prkos




I kapetan Domagoj Duvnjak, kao i suigrači, najavljuju žestoku borbu za svaku loptu i za svaki gol, nadajući se da će za uloženo biti nagrađeni sanjanim rezultatskim uspjehom.


– Mislim da smo spremni. Idemo na glavu. Svi znamo moć Danske, ali ako mi budemo pravi, ako budemo onakvi kakvi znamo biti, onda imamo šanse. Protiv Egipta nismo izgledali dobro, ali protiv SAD-a i Maroka je to već izgledalo bolje i zato se nadam kako možemo odigrati savršenu utakmicu, pogotovo u obrani – očekivanja su hrvatskog kapetana uoči susreta u Malmöu, gdje će suparnicima iz obližnje Danske stići desetak tisuća navijača. Naravno da su navijači vjetar u leđa ionako zahuktaloj momčadi s kojom Hrvatskoj treba podvig, visoka pobjeda s obzirom na uvjerljiv poraz od Egipta. Danci su matirali Belgiju 43:28, Bahrein 36:21 i Tunis 34:21, dok se u hrvatskom taboru nadaju prekidu tog danskog niza.


– Na tribinama će biti deset tisuća Danaca, a to nam treba biti dodatni motiv. Možda nam pomogne pa pokažemo hrvatski prkos kada svi budu svi protiv nas.


Inače, Hrvatska i Danska do sada su međusobno igrale 18 puta na velikim natjecanjima i potpuno su izjednačene, svaka ima po devet pobjeda. U posljednja dva nastupa Danska je pobijedila, na SP-u u Egiptu 2021. 38:26, te lani na EP-u Mađarskoj 26:17. Posljednja hrvatska pobjeda je ona s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine 27:24.


Udarne suparničke snage su na velikoj sceni godinama, recimo vjerojatno najbolji svjetski vratar Niklas Landin Jacobsen, suigrač Duvnjaka u Kielu, a uz njega je tu i iskusni Kevin Moller iz Flensburga. Na crti je sjajni Magnus Jensen iz Magdeburga, pored njega i Simon Hald, zadužen za obranu te najmlađi od njih Lindhard Luksas Joergensen. Lijeva krila su su Magnus Landin Jacobsen iz Kiela i Emil Jacobsen iz Flensburga, a na desnoj strani iskusnik Hans Lindberg iz Fuchse Berlina i Johan Hansen iz Flensburga.


Revija asova


Na vanjskim pozicijama vrvi od asova, da ne nabrajamo, dovoljno je navesti zvijezdu kalibra Mikkela Hansena iz Aalborga, golgetera koji je na SP-u s 18 golova prvi strijelac ekipe. Dansku reprezentaciju već pet godina vodi Nicolaj Jacobsen, kolekcionar odličja, koji je s ovim sastavom osvojio dva svjetska zlata, srebro na OI u Tokiju lani i broncu na EP-u 2022. godine. Hrvatski igrači se nadaju kako će skupiti dovoljno samopouzdanja i kocentracije u pokušaju da iznenade ovakve suparnike.


– Skupili smo glave od 20. minute, pokazali ono što znamo i na kraju ostvarili pobjedu protiv Maroka. Bilo je bolje, ali uz dosta pogrešaka koje moramo ispraviti za Dansku – veli Marin Jelinić, drugi strijelac u utakmici s Marokancima, autor pet pogodaka. – Sigurno imamo još prostora. Tu nesretnu prvu utakmicu protiv Egipta smo izgubili, ali znali smo da nije kraj turnira, da moramo skupiti glave. Dobili smo ove dvije utakmice, u Malmö smo došli »naoružani« i nadamo se pobjedi.


– Znamo da smo zeznuli Egipat, dok druga dva suparnika nisu razina Danske. Stvorila se dobra atmosfera, znamo da je Danska vrhunska momčad, znamo da moramo sve dići na top razinu. Još se nismo predali – poručio je Luka Šebetić. – Vlada dobro raspoloženje, dok šansa postoji, mi je lovimo. Sve elemente rukometne igre moramo dići na još jednu stepenicu više, ali siguran sam da ih možemo iznenaditi. Svi smo svjesni da nas čeka jako važna utakmica protiv jako snažnog protivnika.