SP u rukometu

Kauboji slavili, ali se zasigurno i oprostili od SP-a. Riječanin Filip Glavaš završio prvenstvo kao najbolji strijelac Hrvatske

Igor Duvnjak

Filip Glavaš/Foto REUTERS

Filip Glavaš/Foto REUTERS

Spominjala se i pobjeda od plus 20. U tim željama nije bilo temelja u obrani, koja je u prvom dijelu djelovala samo simbolički te je razmak bio samo jedan gol, tek u nastavku su hrvatski favoriti naglasili dominaciju



MALMÖ Hrvatska je kanonadom golova završila svoj nastup u Malmöu u drugoj fazi Svjetskog prvenstva, gdje je na koncu ostvarena pobjeda nad Bahreinom (43:32) u lovu na stizanje velikog zaostatka u gol-razlici s Danskom. Spominjala se i pobjeda od plus 20. U tim željama nije, međutim, bilo temelja u obrani, koja je u prvom dijelu djelovala samo simbolički te je razmak bio samo jedan gol, tek u nastavku su hrvatski favoriti naglasili dominaciju, no nedovoljno za četvrtfinale. U vatrometu golova blistala je opet riječka »vruća ljevica« Filip Glavaš s čak 12 golova.


Hrvatska – Bahrein 43:32

Utakmica 3. kola druge faze natjecanja Svjetskog prvenstva rukometaša: Hrvatska – Bahrein 43:32 (17:16). Malmö Arena. Gledatelja 5.000. Suci Havard Kleven, Lars Jorum (Norveška).


HRVATSKA: Duvnjak, Gojun, Kraljević, Šarac 1, Karačić 3, Musa, Šebetić, Cindrić 8, Šunjić, Grahovac 1, Kuzmanović, Martinović 11 (1), Šušnja, Šipić 1, Glavaš 12, Jelinić 6.




BAHREIN: Eid 2, Alsalatna, Alsamahidi, Ali Abdula, Isa, Quambar 6 (1), Abdulrehna, Fadhul 1, Ali Mohamed I, Ali Mohamed II, Alzaimoor, Mahfodh 2, Ali Ali 5, Mahmood Mohamed 2, Mohamed Mohamed 7, Alsayyad 7 (3).


Isključenja: Hrvatska 6, Bahrein 8 minuta. Sedmerci: Hrvatska 2 (1), Bahrein 7 (3).

Turnirski način natjecanja čini svoje, u hrvatskom slučaju to je ozljeda Lovre Mihića zbog čega je Hrvoje Horvat u sastav uvrstio Nikolu Grahovca. Hrvatska se momčad u to nadigravanje upustila s uobičajenim obrambenim štitom, dubokom zonom »5-1«, a sa sličnom se formacijom počeo braniti i bahreinski suparnici. I jedna i druga zona su pak na početku bila otvoreno šetalište pred golmanima, koji su bez zaštite u tom vatrometnom početku samo odlazili po loptu u mrežu dok se igralo po onoj »svaki napad gol«.


Pritom je uz četiri izjednačenja minimalna prednost u tih prvih pet minuta stalno bila na strani Bahreina, koji je bez ikakvih problema napadao na znatno više igrače iz hrvatske zone. Bilo je tako dok Dominik Kuzmanović nije obranio sedmerac, slijedom čega je došlo do napada u kojem je Luka Cindrić u svom stilu solo akcijom poentirao za prvo hrvatsko vodstvo 5:4.


Bravure


Hrvatski je napad nastavio efektnom produkcijom golova, servirajući i publici bravure kao primjerice Ivan Martinović u 10. minuti, ali je problem bio što je njegova momčad u obrani bila kao skup statista, koji su samo tijelom prisutni u zoni, a duhom tko zna gdje daleko te su suparnički »hakleri« nizali pogotke bez problema. Horvat je u 13. minuti, poslije već sedam izjednačenja, pozvao minutu odmora ne bi li nekako njegovi igrači konačno suzili prolaze k golu i dali malo odmora zapisničaru, koji je iz napada u napad stalno nanovo morao evidentirati pogodak Bahreina.


Stigla je tako i sredina poluvremena, a da značajke igre nisu nimalo drugačije, Bahrein je stizao do mreže kada se sjetio dok je Hrvatskoj »glavu nad vodom« držao hiperpoduktivan napad, koji kao niti onaj suparnički u tom rukometu bez obrana nije imao muka za nizanje golova. Tek u 20. minuti nakon obranjenog zicera Kuzmanovića konačno je dva razlike, 13:11 golom Marina Jelinića. Umjesto da joj to bude impuls, Hrvatsku su ti golovi nanovo umirili u obrani, dovoljno da Bahrein uzvrati s dva nova gola i vrati rezultatsku ravnotežu u poluvremenu koje se nikako nije odvijalo po scenariju koji su priželjkivali kapetan Domagoj Duvnjak i suigrači. U tim preostalim minutama do odlaska na odmor Kuzmanović je nekoliko navrata vadio žeravicu iz vatre, po njegovu obranjenom ziceru Igor Karačić je lako gađao za dva pa za tri razlike, tih 17:14 brzo istopljenih do poluvremena za samo 17:16 pored hrvatskih igrača, u obrani uglavnom »u statusu promatrača«.


Impuls


U nastavak je Hrvatska postavila logičnu obrambenu formaciju nasuprot fizički znatno nižem Bahreinu, zonu »6-0«, a Jelinić je nanovo dao obećanje, ovog puta golom za 19:16. Kod 19:17 Kuzmanović je obranio i svoj drugi sedmerac, dajući nanovo impuls suigračima koji su suzdržano reagirali na poticaje svoga golmana te se Bahrein i dalje zadržavao na dva-tri koraka zaostatka dok su minute nastavka odmicale, a da Hrvatska i dalje nije uspijevala bitno promijeniti osnovne značajke toga nadmetanja. Obrana je, istina, postupno postajala sve djelotvornija obodrena budnim Kuzmanovićem, nakon jedne od njegovih dobrih intervencija na drugoj strani je Riječanin Filip Glavaš svojim šestim golom povisio na 23:19 dok se bližila kraju i druga trećina utakmice. Uskoro se ponovio, pridružio mu se i Ivan Martinović i brzo je 25:19 postavljajući barem donekle stvari na svoje mjesto dok je do kraja bilo još nešto manje od dvadeset minuta.


Vodstvo Bahreina je minutom odmora pokušalo zaustaviti kola koja su sve brže jurila nizbrdo ali uzalud, hrvatska serija se protegnula na 4:0. Hrvatska je pritom nastavljala svoj pucački trening na koji suparnici nisu nikako nalazili odgovor te povremene obrambene amnezije nisu imale bitnijih posljedica.


Sredinom nastavka Jelinić je tako povisio i na 28:20 te je, ako ništa drugo, barem izvan diskusije stavio pitanje o tome tko će sinoć pobijediti u Malmöu. Ipak, razmak se nije dodatno povećavao i stoga što je Bahrein ciklički nalazio pukotine u hrvatskom zidu »6-0« te je onda Horvat novim »timeoutom« pokušao dodatno motivirati svoje izabranike. Prednost njegove ekipe je potom i dalje rasla, u 50. minuti golom Glavaša je već 33:24. U preostalih deset minuta Hrvatska je stigla na plus 11 uz 12 golova Filipa Glavaša, golgetera utakmice.