KVALIFIKACIJE ZA EURO 2022.

Katarina Ježić uoči kvalifikacijskog susreta s Ukrajinom: “Sretna sam što ću opet igrati pred riječkom publikom”

Igor Duvnjak

Katarina Ježić/Foto: M. LEVAK

Katarina Ježić/Foto: M. LEVAK

Stvarno se nismo jako dugo okupljali i igrali utakmice u Rijeci te je ovo uistinu nešto posebno - tvrdi istaknuta kružna napadačica iz Novog Vinodolskog



RIJEKA Hrvatska ženska rukometna reprezentacija opet izlazi na međunarodnu scenu, izabranice izbornika Nenada Šoštarića, senzacionalne brončane s ovogodišnjeg EP-a u Danskoj sastale su se u Zagrebu i nakon obveznog testiranja na koronavirus krenule u svoju riječku bazu, hotel Jadran na Pećinama. Nakon sinoćnjeg treninga na Zametu nastavljaju s radom do četvrtka kada u kvalifikacijama za Euro 2022. igraju prvu utakmicu u skupini s Ukrajinom.


Kapetanica reprezentacije istaknuta je kružna igračica Katarina Ježić koja je ostavila dubok trag u ovdašnjem rukometu, nakon nedjeljnog ručka sa svojima u Novom Vinodolskom opet je na Kvarneru, tu će u četvrtak nakon duljeg vremena opet istrčati pred riječku publiku u utakmici koja počinje u 17.30 sati.


– Ne možete ni zamisliti koliko sam sretna što ću opet igrati pred riječkom publikom – kaže Katarina. Iz Novog Vinodolskog je krenula na dugi rukometni put stigavši u riječki Orijent Presoflex gdje je igrala dvije godine, kao i u Zametu. Igrala je potom godinu dana u Lokomotivi, dvije godine u podgoričkoj Budućnosti pa se opet vratila u redove Lokosica. Nakon godine u rumunjskom Baia Mareu sada je u mađarskom Siofoku.


Lijepe uspomene




– Stvarno se nismo jako dugo okupljali i igrali neke utakmice u Rijeci te je ovo uistinu nešto posebno. Jako sam sretna zbog toga i jedva čekam, ne mogu dočekati, da počne utakmica. Drago mi je što smo se okupile, sretna sam što vidim te cure i trenera.


Susret s Ukrajinom u Rijeci izaziva lijepa sjećanja među riječkim ljubiteljima rukometa budući da su u izabranoj hrvatskoj vrsti osim Katarine još tri nekadašnje istaknute Zamećanke, Ćamila Mičijević, Ana Debelić i Dejana Milosavljević. Utakmica u četvrtak prilika je za evociranje sjećanja.


– Naravno da su to lijepa sjećanja, nešto neopisivo. Svi smo mi prošle tu, ajmo reći, riječku školu, igrale smo sve u istom klubu. Istina, ne sve u isto vrijeme ali, generalno, svima nam je poseban osjećaj vratiti se u riječku dvoranu i pred tu publiku, to je za sve zajedno nešto posebno.


Katarina i suigračice ponosno dolaze u Rijeku pošto od proljeća nose naziv »Kraljice šoka«, nazvane tako nakon što su osvojile medalju s EP-a, prvu, povijesnu za hrvatski ženski rukomet.


– Nakon uspjeha u Danskoj osjećaj je još posebniji jer dolazimo kao ekipa koju navijači žele vidjeti i podržati – naglašava Katarina.


Respekt Ukrajini


Hrvatska ženska reprezentacija je praktički još od osnutka bila uvijek u sjeni muške selekcije, sada je izašla na svjetlo pozornice.


– Sada smo tu gdje jesmo, nitko nije od nas ništa očekivao, zapravo niti mi nismo nešto očekivale. Ali nastala je ta pozitivna energija među nama i u ekipi je zavladao pobjednički duh. I kada smo osjetile onu »nitko nije bolji od nas dok to ne dokaže na terenu«, zaigrale smo bez straha. Uživale smo u onome što radimo, rezultati su počeli polako dolaziti. To je jednostavno teško za objasniti, ako niste to doživjeli i bili tamo. Bilo koliko se riječi ili rečenica napiše…


Hrvatska dočekuje Ukrajinu s posebnim štovanjem, svjesna je težine zadaće.


– Ukrajina je dobra reprezentacija. Promijenile su se neke stvari u odnosu na kvalifikacije koje su igrale prije par godina. Ali mislim da nisu promijenile sistem rukometa koji igraju. Vrlo dobra su ekipa, imaju glavu i rep. Nadam se samo da ćemo biti zdrave i da ćemo na terenu dati sve od sebe kao i do sada – zaključuje Ježić.


Pobjeđivati bez pritiska

Svaki uspjeh stvara nove obveze, traži nove potvrde. Ova medalja stvara nove ciljeve, među ostalim treba zadržati spomenuti pobjednički duh.


– Naravno da se ne želimo vratiti na staro, i dalje želimo pobjeđivati, osvajati medalje… Gledamo pozitivno na sve to, priželjkujem da će i atmosfera ostati ista. Ne sumnjam u našu kvalitetu, iako ne želim nikome, ni samoj sebi napraviti neki pritisak jer ponekad to može negativno utjecati – smatra Ježić.