KRALJICE ŠOKA ZADOVOLJNE POBJEDOM

Katarina Ježić, kapetanica hrvatske reprezentacije: “Bile smo hladne glave, ali vrućega srca”

Igor Duvnjak

Katarina Ježić/Foto: PIXSELL

Katarina Ježić/Foto: PIXSELL

Bez obzira na minus pet u prvom poluvremenu, osjećale smo se kao na Europskom prvenstvu u Danskoj - poručila je iz Katarina Ježić nakon pobjede nad Čehinjama u kvalifikacijama za EP



RIJEKA Ova generacija hrvatskih rukometašica još je jednom pokazala da je nikada ne treba otpisivati, izabranice Nenada Šoštarića se potvrđuju kao »mačke sa sedam života«. U nastavku kvalifikacija za Europsko prvenstvo Kraljice šoka, brončane s EP-a, otputovale su u češku Zlinu s teretom neočekivanog riječkog poraza od Ukrajine, uz to su se našle u zaostatku od pet golova za Čehinjama uoči finiša prvog dijela. Gošće su ih dostigle u »fotofinišu« izbrisavši minus, u nastavku su grabile k uspjehu, utrčavši u ciljnu ravninu s tri gola prednosti za vrijednu pobjedu.


– Možda nismo baš najbolje otvorile utakmicu, ali smo u igru ušle s dobrim osjećajem, a bilo je i dalje tako bez obzira na to što smo gubile – kaže kapetanica reprezentacije Katarina Ježić, djevojka iz Novog Vinodolskog, već duže vrijeme »svjetska putnica«, koja se nakon cjelonoćne vožnje i »presjedanja« javila iz Siofoka u Mađarskoj, gdje nastavlja svoju uspješnu karijeru, stigavši na odredište u 6.30 sati.


– Znale smo da možemo uspjeti, osjetile smo jednostavno u igri da će biti dobro, vjerovale smo da možemo stići tih pet golova zaostatka, da će sve biti u redu. Bile smo hladne glave, ali vrućega srca. Razgovarajući poslije utakmice utvrdile smo zapravo da smo se osjećale isto onako kao što smo se osjećale na Europskom prvenstvu u Danskoj bez obzira na minus u prvom poluvremenu. Mi smo samo igrale svoju igru, nije uopće bilo pitanje da igramo sa Češkom, nego je važno bilo samo pitanje našega osjećaja.


Bolja obrana




Zvučno najavljivana Marketa Jerabkova je razarala hrvatsku obranu u prvom poluvremenu, kao i Veronika Mala. Jerabkova kao da je potrošila streljivo, što se bližio kraj, bila je manje opasna po mrežu Tee Pijević. U nastavku je hrvatska zona odjednom postala gušći filter, u to se uklopila i golmanica koja je pohvatala niz lopti u važnim trenucima.


– U prvom smo poluvremenu igrale nekako »opipljivo«, sve smo nekako gledale što ćemo učiniti, ali u drugo poluvrijeme smo ušle sa saznanjem što Čehinje rade i kako to čine. Normalno, stisnule smo u obrani. Sve su cure bile sto posto »unutra«, tako da u zoni nigdje nije pucalo. Igrale smo gusto, bile smo pokretljive i zatvorile prolaze. Jasno, Tei je samim time bilo lakše braniti, iako je inače ona obranila čak i neke zicere, tako da smo imale stvarno pomoć golmanice.


Vjera u uspjeh


Marljive domaćice već ujesen spremaju zimnicu, vrijedi to i za hrvatske rukometašice koje su u ovim burnim danima po riječkom posrtaju s Ukrajinkama uzele dva boda u Češkoj, s kojima dočekuju proljetni nastavak kvalifikacija za Europsko prvenstvo i dvoboj s francuskim favoritkinjama, aktualnim olimpijskim pobjednicama.


– Naravno da smo stvarno razočarane utakmicom s Ukrajinom jer nam se ono uistinu nije smjelo dogoditi, pogotovo zbog načina. S druge strane, već sada razmišljamo o Europskom prvenstvu. Jasno, Francuska je olimpijski pobjednik, super su ekipa, ali ja uvijek kažem da je sve moguće. Mi ne znamo u kakvom će sastavu Francuskinje biti u utakmici s nama, mučile su se s Ukrajinom u gostima. Sve je moguće, pogotovo kada s njima budemo igrale doma. Ići ćemo na pobjedu kao u svakoj utakmici. Imamo još dvije utakmice, onu s Ukrajinom vani i s Češkom doma, tako da vjerujem u pozitivan ishod, plasman na Europsko prvenstvo – poručila je Katarina Ježić.