Ivan Krapić

Kapetan hrvatskih vaterpolista uoči SP-a prati zbivanja i u svom nekadašnjem klubu: “Drago mi je da je Primorje napravilo novi iskorak”

Davor Petrović

Ivan Krapić/Foto PIXSELL

Ivan Krapić/Foto PIXSELL

To su mladi momci koji samo mogu biti još bolji, a od toga će sasvim sigurno profitirati riječki i hrvatski vaterpolo. Želim im da iduće sezone naprave još jedan korak naprijed - kaže Krapić



ZAGREB Hrvatska vaterpolska reprezentacija 8. lipnja u Puli započinje pripreme za Svjetsko prvenstvo u japanskoj Fukuoki, gdje će se dijeliti prve dvije vize za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Zbog sada već pomalo arhivirane pandemije koronavirusa, koja je na neko vrijeme obustavila sve sportske aktivnosti, kalendar natjecanja za vaterpoliste je itekako zgusnut.


Naime, prošla godina im je donijela Svjetsko prvenstvo u Budimpešti i Europsko prvenstvo u Splitu, na kojem je Hrvatska osvojila zlatnu medalju. Za nešto više od dva mjeseca na rasporedu je već spomenuta Fukuoka, a siječanj i veljača iduće godine donose Europsko prvenstvo u izraelskoj Netanyji, odnosno Svjetsko prvenstvo u Dohi. Naravno, svi se nadaju da za hrvatsku reprezentaciju zatim na red dolaze i Olimpijske igre.


– Još prije godinu i pol dana svi smo znali da će raspored međunarodnih natjecanja do Pariza biti jako zgusnut. Jasno nam je će to razdoblje biti naporno i teško, ali sada nema svrhe pričati o tome i žaliti se. Idemo natjecanje po natjecanje, dobro znamo koji cilj je stavljen pred nas i idemo ga čim prije ostvariti. Sada je na redu Svjetsko prvenstvo, a o drugim akcijama ćemo razmišljati kada za to dođe vrijeme – kaže Ivan Krapić, kapetan hrvatske reprezentacije. – Pred nama su visoko postavljeni ciljevi koje moramo ostvariti. Svjetsko prvenstvo u Fukuoki za nas predstavlja prvu priliku za hvatanje mjesta na Olimpijskim igrama. Čeka nas dosta natjecanja u idućih devet mjeseci, ali sada su sve naše misli uperene na Fukuoku. Uvijek je lijepo kada se okuplja reprezentacija i drago mi je da ćemo se opet vidjeti i započeti s treninzima.


Viza za Pariz


Jeste li zadovoljni klupskim dijelom sezone? Vaš Noisy le Sec opet je osvojio drugo mjesto u Francuskoj.




– Moram biti zadovoljan klupskom sezonom, iako nismo uspjeli osvojiti prvenstvo. Realno, Marseille ima dosta bolju momčad od nas. Cijelu sezonu smo igrali dobro, držali smo konstantu i nismo imali nekih velikih padova. Što se kluba tiče, sve je u redu jer smo ostvarili ciljeve i ambicije koje smo si postavili. Sada kompletan fokus prebacujemo na reprezentaciju i izazove koji nas očekuju na Svjetskom prvenstvu, gdje želimo izboriti vizu za Pariz.


Jeste li pratili prvenstvo Hrvatske?


– Stalno sam u toku sa zbivanjima u našem klupskom vaterpolu. Jadran je ove sezone osvojio svoj prvi naslov prvaka u povijesti, a ta finalna serija je bila odlična, prava promocija vaterpola. Mislim da su i Jadran i Jug pokazali vrhunsku igru. Nismo mogli zamisliti bolju finalnu seriju, u kojoj je odlučujuća bila zadnja utakmica. Uživao sam prateći njihove dvoboje. Smatram da je Jadran na toj zadnjoj utakmici pokazao nešto više od Juga. Na kraju krajeva, zbog toga je i osvojio naslov prvaka.


A jeste li pratili seriju utakmica za treće mjesto?


– Kako ne, drago mi je da se Primorje EB ove sezone diglo i napravilo novi iskorak. Igor Hinić ima momčad s dosta mladih igrača koji stalno napreduju. Sigurno je da tu ima potencijala i kvalitete za budućnost. To su mladi momci koji samo mogu biti još bolji, a od toga će sasvim sigurno profitirati riječki i hrvatski vaterpolo. Svima im čestitam na osvojenom trećem mjestu u seriji protiv Mladosti i želim im da iduće sezone naprave još jedan korak naprijed.


Velikani


Primorju EB bi dobro došao kvalitetan centar, s bogatim iskustvom…


– Imaju oni i ovako dovoljno zrelih igrača koji svojim iskustvom mogu usmjeriti mlade. Ove sezone tu je bio Petar Muslim koji se oprostio, zatim i Darko Brguljan. Njih dvojica su velikani vaterpola koji su sasvim sigurno pomogli mladim momcima da stasaju. Nadam se da će Primorje EB nastaviti u istom tonu. Mislim da je perspektiva stvarno dobra. Viktor Tončinić, Tin Brubnjak, braća Čubranić, Gabrijel Burburan… Da ne nabrajam dalje da nekoga ne bih zaboravio. To su sve vrlo mladi momci koji su ove sezone ravnopravno igrali s puno iskusnijim suparnicima. Ta mlada jezgra momčadi je velik zalog za budućnost, i to ne samo Primorja EB, nego i hrvatskog vaterpola.


Razmišljate li o tome da jednoga dana završite karijeru u Primorju EB?


– Mislim da imam još dosta za igrati do svoje zadnje sezone u karijeri. U Francuskoj imam još godinu dana ugovora. Nakon toga ćemo vidjeti što će biti.


Mislite li da bi ova momčad Primorja EB u neko dogledno vrijeme mogla konkurirati i za naslov prvaka?


– Teško je reći. Potencijal i kvaliteta postoje, ali za ulazak u borbu s Jadranom i Jugom treba izdvajati puno više financija nego što to sada može Primorje EB. Sigurno je da bih volio da se to dogodi i da se naslov prvaka vrati u Rijeku, kao što je bilo 2014. i 2015. godine. Međutim, mislim da to nije realno u ovom trenutku i zato smatram da ne treba stavljati imperativ pred te mlade momke. Za njih je najvažnije da treniraju i igraju što bolje mogu da bi se razvili u vrhunske igrače. A što bi budućnost mogla donijeti Primorju EB, to ćemo tek vidjeti…