Josip Barnjak

Kapetan Adria Oil Šrkljeva počeo trenirati nakon duge ozljede: “Ima tu još posla, ali ostalo je dovoljno do početka nove sezone”

Zlatko Horvat

Josip Barnjak/Foto Arhiva NL

Josip Barnjak/Foto Arhiva NL

Mislili smo da će proći, da se radi o išijasu, ali bol nije popuštala. Imao sam problema s kukom, a problem je bio u leđima, koja sam znao osjetiti. Ispostavilo se da se radi o herniji diska - kaže Barnjak



RIJEKA Kapetan Adria Oil Škrljeva Josip Barnjak priključio se treninzima 1. lipnja, kada je posada trenera Damira rajkovića ušla u dvoranu Mavrinci nakon uvodnog dijela odrađenog na vanjskom igralištu u Škrljevu. Barnjak nije želio ništa riskirati, iza njega je dugo razdoblje rehabilitacije poslije velikih problema s leđima.


– Preskočio sam prvi tjedan, ali radio sam u teretani, na jačanju leđa – kaže Josip Barnjak, koji je protekle sezone, prekinute zbog pandemije koronavirusa, odigrao samo devet utakmica, posljednju 7. prosinca 2019. protiv Cibone.


– Od tih devet utakmica, četiri sam odigrao ozlijeđen. Mislili smo da će proći, da se radi o išijasu, ali bol nije popuštala. Imao sam problema s kukom, a problem je bio u leđima, koja sam znao osjetiti. Mislio sam da je to sastavni dio kada radiš u teretani, ali zapravo sam bio načet, a bilo je sve gore i gore. Ispostavilo se da se radi o herniji diska. Ali dobro je, ide na bolje. Sada sam na 60-70 posto, ima tu još posla, ali ostalo je dovoljno do početka nove sezone.




Operacija nije bila rješenje, samo jačanje leđa. U pomoć je priskočio Roni Kovačić iz Bodysculpta.


– Roni je bivši košarkaš. Dosta smo radili, obuhvatili smo cijelo tijelo. Dobio sam puno informacija. Zbilja sam zadovoljan s pristupom i individualnim radom. Bolje mi je, počeo sam raditi i košarkaše stvari.


Kovačić: Josip je dobio šest kilograma mišića

Roni Kovačić, svjetski prvak u body buildingu 2009. godine, licencirani je fitness instruktor, voditelj Bodysculpta, koji za cilj ima unapređenju kvalitete života.


– Josip i ja odlično surađujemo. Došao je ozlijeđen uz preporuku mirovanja u trajanju od šest mjeseci, uz bol koja je bila produkt nepravilnog kretanja. No, napravili smo bazu. Vratili smo trup i zdjelicu u prirodni položaj i zato sada bolova nema. Dobio je šest kilograma mišića, a skače uvis 12 centimetara više. A ozlijeđen… – kaže Roni Kovačić. – Dali smo njegovu motoru malo više kubika.


Kovačić je bivši košarkaš koji je također imao problema s hernijom.


– Bez obzira na te probleme, Josip se može baviti sportom. Sada je u jednoj fazi gdje treba kontinuitet i samostalan rad. Gledao je »Posljednji ples«, to mu je dalo dodatni motiv, vidio je koliko treba uložiti rada za uspjeh.

Ako je Barnjak morao pauzirati zbog leđa, njegovi suigrači i cijela liga zaustavljeni su zbog pandemije koronavirusa.


– Meni je na neki način pandemija dobro došla jer su svi igrači bili prinuđeni pauzirati, neću puno zaostati, ali opet imao sam puno veću stanku. Budući da još tri mjeseca neću biti u pravom natjecateljskom ritmu, bit će to devet mjeseci bez utakmice, a to nije malo. Trebat će vremena za prilagodbu, ali nadam se da ću biti spreman za to. I nama je pandemija odmogla, bila su to to dva, tri koraka unatrag. Nismo imali gdje raditi, teretana je bila zatvorena. Baš sam se dignuo, počeo raditi na skokovima, kada se stalo. Bol se vratila. Srećom, vratio se i Roni, koji je opet uskočio s individualnim radom.


Adria Oil Škrljevo loše je ušlo u sezonu, a još su ostali i bez Barnjaka.


– Bio sam razočaran u sebe, u početku i u momčad, jer mislio sam da smo dobri. Nismo baš pogodili s nekim igračima, ali kako su krenuli rezultati, bio sam još više razočaran zbog ozljede. Dolaskom Slavice počele su pobjede i krenulo se u pravom smjeru. Siguran sam da bismo izborili doigravanje da se prvenstvo nastavilo. Sada treba poslije korone okrenuti novi list i pisati nove stranice.


U dvoranu u Mavrincima, uz Barnjaka, ušli su Vucić, Kolić i Cvitković, »mladi starosjedioci«, te mlada garda iz FSV-a.


– Priključio nam se Edi Bešić, koji je imao veliku nezgodu s desnom rukom. Promijenio je šut, on je dešnjak koji sada šutira s lijevom rukom… Bešić je najbolji primjer kako se zalaganjem i trudom sve može. Mene također ponese u igri pa se moram zaustaviti… Nedostajala mi je košarka.