Tužan kraj

Razočaranje i tuga u Škrljevu nakon suspenzije Barnjaka: ‘Sigurno da je narušen i rejting našeg kluba’

Katarina Blažević

Žao nam je i Josipa koji se odrekao svoje karijere - kaže predsjednik DepoLink Škrljeva Vice Sep



RIJEKA – Nekoliko trenutaka prije početka utakmice osmine finala Kupa u kojoj su se prekjučer u Zagrebu sastali DepoLink Škrljevo i Cibona, uprava kluba iz Bakra saznala je kako je njihov bivši igrač i kapetan Josip Barnjak i službeno kažnjen od Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), što je ista objavila na svojim službenim stranicama, sa zabranom igranja košarke i obnašanja bilo kakve funkcije u košarci do 17. srpnja 2031. godine zbog povrede »kodeksa etike i integriteta, klađenja i manipulacije natjecanjima«. Otprilike dva tjedna ranije i USKOK je obavijestio DepoLink Škrljevo da će uskoro doći do kazne, koja je za 25-godišnjeg Barnjaka praktički doživotna. Doduše, igrač iz Kastva će se žaliti na navedenu kaznu…


– Mi kao klub možemo reći da smo razočarani. To je glavni osjećaj jer je Josip bio naš kapetan, pet godina je bio u našem klubu u kojem se i razvio i došao do statusa reprezentativca. Imao je vrlo dobre uvjete kod nas i čekali smo ga i kad je bio ozlijeđen godinu dana. Zato smo jako razočarani jer sad vidimo da nismo imali iste ciljeve. Njegova koncentracija i ciljevi nisu bili isti kao naši i to je ono što najviše boli. Tužni smo nakon svega jer smatramo da je klub oštećen u svemu ovome, ne znamo je li oštećen kroz rezultat, ali sigurno je rejting našeg kluba narušen. Žao nam je i Josipa koji se odrekao svoje karijere i toga da može postati još bolji košarkaš i da može živjeti od košarke, što je danas jako teško – kaže predsjednik DepoLink Škrljeva Vice Sep.


Doživotna suspenzija


Samo nekoliko mjeseci ranije Barnjakov bivši suigrač u Škrljevu Stefan Šajin osuđen je na doživotnu kaznu zabrane igranja košarke, a u pitanju su tri utakmice Škrljeva koje su se istraživale i za koje je dokazano namještanje, ali izgleda da nije bila riječ o namještanju samog rezultata, već određenih segmenata u košarci poput izgubljenih lopti, koliko će se zabiti poena u određenoj četvrtini, itd.




Inače, Kastavac je tek jedan u moru košarkaša koje FIBA zadnjih mjeseci istražuje pa je tako nedavno u srpskim medijima objavljeno i da je čak 30 košarkaša u Srbiji pod istragom zbog namještanja utakmica. I u Hrvatskoj su izgleda pod istragom još neki igrači, a sve zajedno u suradnji s kladioničarskom mafijom daleko izvan hrvatskih granica.


– Razgovarali smo s djelatnicima USKOK-a, koji su nas obavijestili o čemu se radi i o njihovom izvidu, više kao informacija da budemo obaviješteni. Mi sada, od Hrvatskog košarkaškog saveza pa do svih aktera, moramo poraditi na edukaciji u tom dijelu jer sportaši očito nisu svjesni što smiju, a što ne smiju. Međutim, odrasli su ljudi, moraju biti pametniji, a u konačnici i snositi posljedice svojih odluka. Ipak, pred svima nama je i zadatak edukacije kako bismo izbjegli buduće zamke – dodao je Vice Sep.


Reprezentacija


Kada se pogleda popis dosad kažnjenih košarkaša, koji dolaze većinom iz Srbije, ime Josipa Barnjaka ipak strši jer se radi o talentiranom igraču koji je s hrvatskom reprezentacijom do 20 godina osvojio srebrno odličje na Europskom prvenstvu, dok je s A reprezentacijom sudjelovao i na turniru u Kini 2019. godine. Josip je nosio dres Škrljeva od 2017. do 2022. godine, a jednu od tih sezona bio je i najbolji strijelac Premijer lige.


I kako je Vice Sep naglasio, Barnjaku pogotovo ovo nije trebalo jer on je igrač koji je mogao živjeti od košarke, možda ne u Hrvatskoj, ali barem u inozemstvu kamo je otišao prošle sezone. U mađarskom OSE Lionsu odradio je sezonu s dobrim učinkom, u zadnjih pet utakmica zabijao je od 15 do 25 poena. Osim Škrljeva i OSE Lionsa, jednu je sezonu proveo i u Kvarneru 2010, a košarkom se počeo baviti u matičnom Kastvu.