JOSIP BARNJAK

Kapetan Adria Oil Škrljeva uoči starta Alpe Adria kupa: “Pobjeda nad Zadrom je dobar vjetar u leđa”

Luka Medak

Josip Barnjak/Foto: M. LEVAK

Josip Barnjak/Foto: M. LEVAK

Prievidza nam je velika nepoznanica i najvažnije je da nam se priključe ozlijeđeni igrači jer će sa skraćenom rotacijom biti jako teško pobijediti dva jaka protivnika zaredom - kaže Barnjak, jedan od junaka uspjeha nad prvakom Hrvatske



RIJEKA Košarkaši Adria Oil Škrljeva u subotu su ostvarili i drugu pobjedu u sezoni, iznenadivši prvake iz Zadra na domaćem terenu. Najbolji strijelac domaćih bio je kapetan Josip Barnjak, koji je osim 27 poena ubilježio i devet skokova te čak pet ukradenih lopti, čime je bio i najefikasniji igrač na parketu.


– Osjećam se dobro, dobro treniram i mislim da je bilo vrijeme da iskočim, odigram na jednoj višoj razini, tako da mi je drago što se to dogodilo protiv ovakve ekipe. Stvarno nismo očekivali tu pobjedu, imamo problema s ozljedama i mislim da ni u punom sastavu nitko ne bi očekivao da ćemo slaviti. No, odigrali smo stvarno dobro, poveli smo i vodili gotovo cijelu utakmicu i smatram da smo zasluženo pobijedili – rekao je Josip Barnjak.


Pobjednički karakter


Škrljevčani su protiv prvaka Hrvatske igrali sa samo osam igrača, bez Šajina, Vucića i Marinellija, što ovaj podvig čini još većim, a kapetan Zelenih smatra da je presudio njihov pobjednički karakter.




– Kada vodiš protiv jakog protivnika, uvijek moraš biti spreman na trenutak kada će pokušati prelomiti utakmicu. Iako smo vodili skoro cijeli susret, otišli smo u zadnju četvrtinu u egalu, ali smogli smo snage za novi preokret. Igrali smo sa samo osam igrača i svaki je dao svoj obol pobjedi, a presudilo je naše zajedništvo u tim trenucima. Osim Jelenkovića i Adwaya, koji su također odigrali izvrsno, moram posebno pohvaliti i Edija Bešića. On nije igrao dvije godine zbog teške ozljede, a onda odigrao sjajnih 20 minuta, svojom obranom dao ogroman doprinos i podigao nas na razinu više. Drago mi je da je odigrao dobro protiv tako jake ekipe – zadovoljan je Barnjak.


Nakon dviju pobjeda u dvije utakmice domaćeg prvenstva, momčad Damira Rajkovića od srijede započinje i europsku sezonu u Alpe Adria kupu, kada će u Mavrincima ugostiti slovačku Prievidzu.


Nepoznanica


– Nitko nije očekivao da ćemo sezonu otvoriti s dvije pobjede, a ova zadnja je definitivno dobar vjetar u leđa za utakmicu s Prievidzom. No, nakon ovakve pobjede obično dođe emotivno pražnjenje i lošija utakmica, tako da moramo dati sve od sebe da nam se to ne dogodi. Bilo bi dobro da do srijede zaboravimo utakmicu sa Zadrom te da i Alpe Adria kup otvorimo na najbolji mogući način, odnosno da pokažemo svima da nas neće moći lako pobijediti na domaćem terenu. Što se tiče Prievidze, još uvijek su nam velika nepoznanica, ali niti oni ne znaju nas. Za sada nam je najvažnije da se oporavimo, da nam se priključe ozlijeđeni igrači jer s ovako skraćenom rotacijom će biti jako teško pobijediti dva jaka protivnika zaredom. Takav ritam je iscrpljujuć – objašnjava kapetan Škrljevčana te napominje kako je za početak cilj u Europi pobijediti sve tri domaće utakmice.


Josipu Barnjaku Alpe Adria kup neće biti nepoznanica. On je jedini igrač u momčadi koji je u tom natjecanju sa Škrljevom igrao i prije dvije godine, kada je ekipa također pod palicom Damira Rajkovića došla do finala u kojem su poraženi kod mađarskog Egis Kormenda, iako su slavili u prvoj utakmici na Mavrincima.


– Sjećam se dobro tog finala, nismo tada očekivali da ćemo doći tako daleko. Sve te ekipe su imale puno veći budžet od nas i jako kvalitetne igrače, ali napravljen je odličan sustav u kojemu slabije ekipe mogu iznenaditi. Igraju se uvijek dvije utakmice, a onda se gleda koš-razlika. Mi smo doma jaki i tako bismo uvijek nadoknadili eventualni minus iz gostovanja. Tako je bilo i u finalu, samo što smo prvo igrali doma. Imali smo prednost od devet poena, ali kod njih je bila dobra atmosfera i odlično su odigrali tu utakmicu pa onda i zasluženo pobijedili. Mislim da smo se tada prerano krenuli oslanjati na prednost iz prve utakmice i to nas je koštalo. No, ove sezone konkurencija je sigurno jača nego prije dvije godine, ozbiljnije su momčadi i bit će puno teže doći do finala. Bit će nam potrebni svi igrači i velika širina, ali relativno smo mlada ekipa, agresivni smo i imamo dosta opcija u napadu, tako da vjerujemo da i ova europska sezona može biti uspješna – zaključio je Barnjak.


Skupina D

Košarkaši AO Škrljeva u premijernoj sezoni svojeg sudjelovanja zaigrali su u finalu Alpe Adria kupa. Bilo je to 2019. godine, kada im je na put do prvog europskog trofeja u klupskoj povijesti stao trostruki mađarski prvak Egis Kormend.
Ove sezone Škrljevo igra u skupini D, a protivnici će mu biti ljubljanska Ilirija, češki Slunet iz Usti nad Labi i slovačka Prievidza, protiv koje će i otvoriti natjecanje.

Raspored Alpe Adria kupa:


29. rujna (18): Škrljevo – Prievidza
20. listopada (18): Škrljevo – Ilirija
25. listopada (20): Ilirija – Škrljevo
3. studenoga (18): Prievidza – Škrljevo
24. studenoga (18): Škrljevo – Sluneta
28. studenoga (18): Sluneta – Škrljevo