KRAJ KARIJERE SKIJAŠKE LEGENDE

Jedan od najvećih američkih skijaša najavio mirovinu: “Dao sam sve što sam mogao, na sve sam ponosan”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Volim ovaj sport i odlično sam se zabavljao u Svjetskom kupu u zadnjih 17 godina. Ostvario sam dječji san o osvajanju zlatne olimpijske medalje, zlata na svjetskim prvenstvima i svjetskim kupovima, ali vrijeme je da budem s obitelji", rekao je Ted Ligety



CORTINA D’AMPEZZO Dvostruki olimpijski pobjednik Amerikanac Ted Ligety (36) najavio je prekid skijaške karijere nakon svjetskog prvenstva koje se upravo održava u Cortini d’Ampezzo.


Posljednja utrka u karijeri bit će mu veleslalom 19. veljače.


“Dao sam sve što sam mogao ovom sportu i zahvalan sam na svemu što su mi zauzvrat dale skijaške utrke”, objavio je Ligety na Instagramu.




“Volim ovaj sport i odlično sam se zabavljao u Svjetskom kupu u zadnjih 17 godina. Ostvario sam dječji san o osvajanju zlatne olimpijske medalje, zlata na svjetskim prvenstvima i svjetskim kupovima, ali vrijeme je da budem s obitelji.”


Američki skijaš je tijekom karijere osvojio dvije zlatne olimpijske medalje. U Torinu 2006. je slavio u kombinaciji ispred našeg Ivice Kostelića, a 2014. u Sočiju je bio najbolji u veleslalomu.


Ligety ima i pet zlata sa svjetskih prvenstava, pri čemu je tri osvojio u Schladmingu 2013. u veleslalomu, kombinaciji i superveleslalomu postavši prvi skijaš koji je na jednom SP-u osvojio tri ili više zlata nakon što je Francuz Jean-Claude Killy 1968. uzeo četiri zlata.


U Svjetskom kupu je u 336 nastupa upisao 25 pobjeda i 52 postolja u pet disciplina, a pet puta je bio pobjednik Svjetskog kupa u veleslalomu.


“Uvijek sam govorio da ne želim razmišljati o svom nasljeđu ili karijeri dok nisam završio, a sada sam super uzbuđen. Ponosan sam na ono što sam učinio”, rekao je Ligety, jedini američki alpski skijaš koji je osvojio dva olimpijska zlata.


“Ono na što sam najponosniji vjerojatno je Schladming,” dodao je otac troje djece.


“Mislim da životu postoji vrijeme u kojem je obitelj važnija od skijanja. To je vrijeme došlo”, dodao je.