Nekadašnji igrač Rijeke

Jasmin Agić: Stvara se nova Rijeka i navijači trebaju imati strpljenja

Davor Petrović

Foto Mateo Levak - M. LUKUNIĆ/PIXSELL

Foto Mateo Levak - M. LUKUNIĆ/PIXSELL

Najgore je raditi usporedbe s onim što je bilo ranije, a to se, koliko vidim, sada događa Rijeci. Navijači moraju biti svjesni da na Rujevici više nema klasa poput Josipa Drmića, Roberta Murića i Domagoja Pavičića - kaže Agić.



ZAGREB – Uoči nedjeljnog dvoboja Lokomotive i Rijeke Jasmin Agić tvrdi da svi koji dođu na stadion u Kranjčevićevoj mogu očekivati kvalitetnu nogometnu predstavu i predstavljanje mladih igrača obje momčadi. On, naime, već nekoliko sezona vodi juniore s Kajzerice, kojih se dosta preselilo u seniorsku svlačionicu, a dečke s Rujevice poznaje iz prvenstvenih utakmica u toj dobnoj kategoriji.


– Velika je stvar što Rijeka sada u kadru prve momčadi ima dosta igrača iz svoje škole nogometa. Ti dečki su zaslužili svoju šansu i treba im dati punu podršku. Također mi je iznimno drago što je Dragan Tadić dobio priliku na klupi. Često smo se susretali na utakmicama juniorskog prvenstva i znam kakav je. Siguran sam da on, kao domaći čovjek iz Rijeke, taj posao radi s jako puno entuzijazma i elana – objašnjava Agić.


Prijelazno razdoblje


Kako vam ove sezone izgleda Rijeka s dosta igrača koje ste susretali u juniorskom prvenstvu?


– Rekao bih da ovu sezonu možemo gledati kao prijelazno razdoblje u Rijeci i smatram da Tadiću treba dati vremena da se isprofilira kao prvoligaški trener. Isto tako, mladi igrači zaslužuju podršku jer tako će lakše stasati. Pratio sam utakmice Rijeke u ovoj sezoni i mogu reći da mi se sviđa njihova energija. Željni su igre i gladni nogometa, posebno me oduševio Matija Frigan. Struka Rijeke u školi nogometa je dobro posložena i zato sam siguran da nema straha za budućnost.


Mislite li da će Rijeka brzo uhvatiti poziciju koju već godinama ima u hrvatskom nogometu?




– Najgore je raditi usporedbe s onim što je bilo ranije, a to se, koliko vidim, sada događa Rijeci. Navijači moraju biti svjesni da na Rujevici više nema klasa poput Josipa Drmića, Roberta Murića i Domagoja Pavičića. Sada se stvara nova Rijeka, i tu treba imati strpljenja. Rijeka nije bila posebno uvjerljiva u dosadašnjem dijelu sezone, ali, pored svega što sam spomenuo, u obzir treba uzeti i činjenicu da se momčad još stvara. Tu je dosta novih igrača koji se ne mogu uklopiti samo tako, preko noći. Vjerujem da će Rijeka uskoro doći na svoje. Međutim, ovo je sezona preslagivanja i tim mladim dečkima ne treba stavljati dodatno breme prevelikih očekivanja jer oni i sami znaju kakva je razina Rijeke.


S druge strane, na Kajzerici su mladi igrači iz vlastite škole nogometa konstanta?


– Istaknuo bih da su dobra izdanja Lokomotive u prva tri kola ovog prvenstva pokazatelj kontinuiteta, odnosno nastavak onoga što smo gledali prošle sezone. Teška ozljeda Lukasa Kačavende na pripremama malo je poremetila momčad, ali kad se sve skupa zbroji, dojam je jako dobar, iako su uknjiženi porazi na gostovanjima kod Dinama i Šibenika. Mislim da je samo prvo poluvrijeme na Šubićevcu izgledalo nešto lošije. Sve ostalo, što se igre tiče, bilo je u skladu s očekivanjima.


Recept


U čemu je tajna Lokomotivinog rada s mladim igračima?


– Velike zasluge idu na račun Silvija Čabraje pod čijim stručnim vodstvom Lokomotiva igra dobar nogomet s puno kretanja i brzim protokom lopte. U prva tri kola suparnici su bili Dinamo i Osijek, i tu se vidjelo da ova momčad može svima parirati. Generalno gledajući, ove godine Lokomotivu je razbio samo Hajduk na Poljudu, dok su sve ostale utakmice s klubovima Velike četvorke bile ravnopravne. Svi ti dečki su selekcionirani i trenirani po receptu Lokomotive, a Čabraja ih odlično poznaje jer ih je vodio u mlađim kategorijama.


Što očekujete od Lokomotive u ovom prvenstvu?


– Uvjeren sam da će biti na razini prošle sezone, ako ne i bolja. Neću reći da Lokomotiva igra najljepše u ligi, ali to je stvarno lijep nogomet. Na nekim utakmicama na naplatu dolazi nedostatak jer to su uglavnom mladi dečki koji još uvijek nemaju dovoljno »kilometraže« u seniorskom nogometu. Rezultati bi sigurno bili i bolji da je, na primjer, u napadu igrač kalibra Marka Livaje. Lokomotiva si ne može priuštiti takvu klasu, ali zato može istesati svog Livaju kroz klupsku školu nogometa. Naravno, to je proces za koji su potrebni vrijeme i strpljenje. Na primjer, sada je s prvom momčadi pet-šest juniora, koji će ove sezone dobiti svoje prve minute u seniorskom natjecanju.