Biciklizam

Jai Hindley pobjednik utrke Giro d’Italia, prvi je Australac koji je slavio u 105 njezinih izdanja!

Hina

Jai Hindley/Foto REUTERS

Jai Hindley/Foto REUTERS

Hindley je posljednju, 21. etapu, 17.4 km dugačak kronometar u Veroni završio na 15. mjestu obranivši prednost ispred Ekvadorca Richarda Carapaza (Ineos Grenadiers).



RIM Australac Jai Hindley, član momčadi Bora-Hansgrohea, pobjednik je biciklističke utrke Giro d’Italia postavši prvi Australac koji je slavio u 105 izdanja ove prestižne utrke.


Hindley je posljednju, 21. etapu, 17.4 km dugačak kronometar u Veroni završio na 15. mjestu obranivši prednost ispred Ekvadorca Richarda Carapaza (Ineos Grenadiers).


Australac je na koncu slavio sa 1:18 minute prednosti ispred aktualnog olimpijskog prvaka i pobjednika Gira 2019. godine. reći je bio Španjolac Mikel Landa (+3:24), ispred talijanskog veterana Vincenza Nibalija (+9:02), dvostrukog  pobjednika Gira koji je najavio povlačenje na kraju sezone.




“Moji idoli su bili veliki australski biciklisti, Robbie McEwen i Stuart O’Grady, Cadel Evans. Ali nije lako napustiti svoju zemlju i otići na drugi kraj svijeta. Zahvaljujem svojim roditeljima koji su se puno žrtvovali za mene,” kazao je 26-godišnji Hindley koji je 2020. bio drugi.


Hindleyju je ovo prva ukupna pobjeda u velikim trotjednim utrkama, ujedno i prva pobjeda nekog Australca na utrci po Italiji. Prije Gira, Australija se upisala i na listu pobjednika Tour de France 2011. kada je slavio Cadel Evans, dok još  uvijek niti jedan “Aussie” nije bio prvi na Vuelti, trećoj prestižnoj biciklističkoj utrci.


Posljednja etapa pripala je Talijanu Matteu Sobreru (BikeExchange) koji je dionicu dobio u vremenu 22:24. Drugi je bio Nizozemac Thymen Arensman sa 23 sekunde zaostatka, dok je treći bio njegov sunarodnjak Mathieu van der Poel sa  40 sekundi minusa. Richard Carapaz je bio deseti (+1:24), a Hindley na 15. mjestu (+1:31).


Iduća trotjedna utrka je Tour de France koji počinje 1. srpnja.