Hrvoje Horvat

Izbornik rukometaša nakon plasmana na SP odmara u Staroj Novalji: “Ne moramo se bojati za budućnost”

Igor Duvnjak

GLAD ZA POBJEDAMA - Hrvoje Horvat i Filip Glavaš/Foto REUTERS

GLAD ZA POBJEDAMA - Hrvoje Horvat i Filip Glavaš/Foto REUTERS

Očekivali smo siguran prolaz kroz kvalifikacije. Pritom raduje iskazani pristup i ozbiljnost koju smo pokazali. Raduje i da su svi ovi mladi dečki zapravo opravdali poziv u reprezentaciju - kaže Horvat



RIJEKA Hrvatska muška rukometna reprezentacija pobijedila je Finsku 36:22 u uzvratnom susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, što će se iduće godine igrati u Švedskoj i Poljskoj te izborila 15. uzastopni plasman na svjetsku smotru.


Poslije stresnih utakmica Europskoga prvenstva izbornik Hrvoje Horvat i njegovi izabranici navijačima su priredili ugodnu rukometnu kamilicu, utakmice u kojima je jedina dvojba bila s koliko će golova razlike preteći suparnike.


– Nađe se uvijek vremena da se malo profeštaju blagdani u krugu obitelji, došli smo na Pag – kaže hrvatski izbornik Hrvoje Horvat javljajući se iz višedesetljetne izletničke baze svoje obitelji nakon što je njegova momčad odradila rukometne formalnosti s očito nedoraslim finskim konkurentima. – Tu smo u Staroj Novalji, tu nam je bilo okupljalište kada bismo bili rasuti na raznim stranama, ljeti bismo se uvijek nalazili ovdje, to je bilo jedino mjesto gdje smo bili kompletni.


Siguran prolaz




Bez obzira što u modernom pristupu sportu svaki suparnik itekako hvali i uvažava konkurenta, rukometna javnost u Hrvatskoj očekivala je duele s momcima iz Zemlje Tisuću Jezera kao priliku za pljesak svojim ljubimcima očekujući njihovu kišu golova i guštanje u hrvatskim ekshibicijama.


– Rezultatski gledano, mi smo, naravno, očekivali siguran prolaz kroz ove kvalifikacije. Pritom raduje iskazani pristup utakmicama i ozbiljnost koju smo pokazali. Raduje i da su svi ovi mladi dečki zapravo opravdali poziv u reprezentaciju.


Ti mladi igrači dolaze na stazu koju su utabala mnoga slavna hrvatska imena prije njih, stvarajući kult reprezentacije koji traje praktički već desetljećima. S godinama su razne generacije pretvorile rukomet u hrvatski sport broj 2, odmah poslije nogometa. Vidi se to i po reakcijama navijača koji napune tribine kao sada u Varaždinu, bez obzira što Finska ne djeluje nimalo atraktivno. Hrvatska reprezentacija je magnet koji jako štuju i najveći hrvatski asovi, primjerice, Domagoju Duvnjaku je reprezentativni dres najdraži.


– Reprezentacija je popularna, vidjelo se to po broju ljudi u dvorani u Varaždinu. Igrali smo s Finskom koju smo dobili 13 razlike u prvoj utakmici, a onda je dvorana na uzvratu bila dupkom puna. To govori o tome koliko je hrvatska reprezentacija praćena, koliko je navijači vole i cijene. To je zasluga prijašnjih generacija. Na nama je sada da to opravdamo i zadržimo te onda predamo i novim generacijama. To nam je bio i jedan dodatni motiv u ovim kvalifikacijskim utakmicama.


Ni s Finskom izbornik Horvat nije mogao zbog ozljeda koristiti usluge svih igrača na koje inače računa. Sveukupno gledano, hrvatski koktel iskustva i mladosti djeluje opojno, reprezentacija ostavlja dojam da raspolaže potencijalom koji moraju poštovati i najkvalitetniji konkurenti.


Mladi igrači


– Mislim da sada i naša šira javnost vidi da su ovi naši mlađi igrači opravdali poziv. Vidi se da Hrvatska ima širinu mladih igrača koji dolaze. Ne moramo se bojati za budućnost. Samo da igrači ostanu zdravi i da jedno prvenstvo možemo odraditi kompletni, u optimalnom sastavu, da nam momčad ne kreiraju niti COVID-19, niti ozljede.


Nakon ovih proljetnih laganih ispita s Fincima, Horvatove izabranike očekuju jesenski upitnici, ovoga puta u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.


– Kvalifikacije počinju 12. listopada. Otvaramo ih doma s Grčkom, nakon toga idemo u goste Belgiji. Poslije toga nam u goste dolazi Nizozemska. Ovo je zanimljiva i izazovna grupa. Bit će opet dobrih utakmica, a bit će i prilike da se pokažemo i pred svojom publikom u Hrvatskoj, sve kao dobra prilika za uigravanje za Svjetsko prvenstvo.


Spomen svjetske smotre najboljih rukometaša budi pozornost domaće sportske javnosti koja, nakon neuspjeha i osvajanja osmog mjesta na Europskom prvenstvu, od Horvatovih aduta očekuje »ispravak krivog navoda«. Hrvatska ih je navikla na uspjehe, uostalom, kitila se i naslovom svjetskog prvaka i viceprvaka.


– Jedini pravi put uvijek je ići korak po korak, stepenicu po stepenicu. Naravno da mi prvi sebe želimo vidjeti na tronu, u finalima i borbama za medalju. Zbog toga se trenira, zbog toga se igra. Napravit ćemo sve da do toga i dođe – poručio je hrvatski izbornik Hrvoje Horvat.