Biciklistička utrka

Ivica Kostelić naći će se na startu utrke Istria300: “Veliki sportski događaj za nas rekreativce”

Zlatko Horvat

USPON NA OPRTALJ UMJESTO NA SLJEME - Ivica Kostelić

USPON NA OPRTALJ UMJESTO NA SLJEME - Ivica Kostelić

Nisam vrh amaterizma, ali često vozim. Za mene to je jedan jednostavan trening. Imam običaj trenirati i to pokušavam ne izbjegavati - kaže Kostelić



POREČ Na subotnjem startu biciklističke utrke Istria300 u Poreču u 7 sati ujutro naći će se i proslavljeni hrvatski skijaš Ivica Kostelić, pobjednik Svjetskog kupa 2011. godine i osvajač četiriju srebrnih medalja na ZOI-u od Torina 2006. do Sočija 2014. godine, svjetski slalomski prvak prije dva desetljeća u St. Moritzu.


– U Poreč stižem sutra poslijepodne, dolazim zrakoplovom iz Litve. Sa skijašicama sam na treningu u dvorani. Nažalost, u kombiju nije bilo mjesta za bicikl. Šteta, bilo bi idealno za trening uoči utrke, sve je ravno, ovako sam osuđen na ergometar – kaže Ivica Kostelić, trener savjetnik u ženskoj A skijaškoj reprezentaciji, koju čine Leona Popović i Zrinka Ljutić.


Elegantan trening


Skijanje, jedrenje, biciklizam…, Ivica jednostavno ne može bez treninga.




– Vozio sam dosta bicikl ove godine. Nisam vrh amaterizma, ali često vozim. Za mene je to jednostavan trening. Imam običaj trenirati i to pokušavam ne izbjegavati. Bicikl je vrlo elegantan način treniranja. Prvo, to je istovremeno zabava i razonoda, relativno je lako odvojiti sat ili dva. Drugo, na zraku si, a treće, kreneš i vratiš se doma u sportu koji ne predstavlja stres za zglobove. I dok sam skijao, bilo je nešto biciklizma. Mi čak kao reprezentacija nismo toliko vozili kao drugi, ali cestovni bicikl se vozio kao dio priprema, bila je to jedna aerobna baza po ljeti.


Nažalost, bicikl je bio blizu kada je u pitanju – rehabilitacija.


– Točno. Izbjegavao sam ergometar dok god smo mogli voziti vani. Tada je uključeno više senzora. Tada se dosta vozilo… Osobni rekord? Vozio sam 220 kilometara lani na brevetu u Lipiku.


Nedavno se Kostelić na Facebooku pohvalio novim »strojem«.


– Dobio sam novi bicikl. Cijelo vrijeme vozio sam isti bicikl i trebalo je promijeniti neke stvari. Ispalo je da je bolje uzeti nešto novo.


Završiti utrku


Na »Feltu« će biti startni broj 5…


– Organizator me kontaktirao prije dvije-tri godine. Tada nisam mogao doći, nije mi se uklapalo u plan. Sada sam slobodan pa sam sa zadovoljstvom prihvatio poziv. Istria300 je veliki sportski događaj za nas rekreativce. Vozit će 2.800 biciklista, a ima preko tisuću Austrijanaca. Utrka ima međunarodni karakter i to mi se jako sviđa. Osamsto ljudi je na čekanju i utrka će prije ili kasnije postati najveći biciklistički događaj. Istra je »par excellence« biciklistička destinacija, a Istria300 je jedna dobra stvar, potencijalno jedan od najvećih biciklističkih događaja.


Kostelić će voziti utrku Istria155, što je sada ruta od 168 kilometara uz 2.400 metara visinske razlike uspona.


– Prvo, želio bih završiti utrku. Vozio sam jednu utrku i prvi put sam imao grčeve. Moram priznati da me to pogodilo. Moram naći modus kako izbjeći grčeve, utrkivati se, a opet ne pretjerati da se opet ne nađem na rubu. Kada su me pitali zašto još skijam, kada rezultati više nisu bili vrhunski, govorio sam o trkaču koji trči na brdo, gdje ga ne čekaju novac i slava. Jedino ga čeka – vrh brda. To je ono što spaja sve sportaše. Svatko ima različit vrh brda, za nekoga je to svjetsko prvenstvo, za nekoga nešto drugo, ali uvijek guraš svoje. Tako je to kod rekreativaca.


Bit će adrenalina na startu, ali Ivica će biti oprezan. Neće biti lako ni na usponu iz Livada na Oprtalj. Ali na vrhu uzbrdice je uvijek dobrodošla tjestenina s tartufima jer je cilj u Poreču još daleko…


Leona i Zrinka idu jako dobro

Leona Popović i Zrinka Ljutić treniraju u Snježnoj Areni u mjestu Druskininkai u Litvi, u dvorani koja ima stazu dugu 460 i široku 50 metara. Visinska razlika je 65 metara. Uz Arenu postoji i staza na otvorenom koja je otvorena zimi.


– Prvi put sam ovdje i uvjeti su odlični. Mogu samo reći da cure idu jako dobro – kaže Kostelić.


Leona Popović je treći put u Druskininkaiju, a prije toga trenirala je u Švicarskoj. Sutra se zaključuju dani u Litvi. Leona i Zrinka se vraćaju na neki od ledenjaka, a Kostelića čeka Istria300.