REPREZENTACIJA DANAS ODLAZI U EGIPAT

Ivan Pešić: “Uvijek razmišljamo o medalji i jedva čekamo da počne prvenstvo”

Igor Duvnjak

Ivan Pešić/Foto PIXSELL

Ivan Pešić/Foto PIXSELL

Medalja je uvijek medalja, uvijek se o tome razmišlja, tako je već godinama, otkad postoji hrvatska reprezentacija. Nitko sretniji od nas ako ostvarimo uspjeh - kaže senjski vratar Ivan Pešić.RIJEKA Hrvatski rukometni reprezentativci su u već uobičajenom siječanjskom mentalnom sklopu uoči Svjetskoga prvenstva u Egiptu, u onom stanju kada sportaši čekaju veliko natjecanje, uoči svitanja dana koji donosi mnogo truda, uzbuđenja i neizvjesnosti, sve sa strepnjama, ali i velikim nadama da će biti i mnogo radosti kakvih je, uostalom, već niz godina bilo među najboljim hrvatskim rukometašima.


Vrijeme čini svoje, prošlo je razdoblje priprema, izbornik Lino Červar nakon obavljenog rada u domovini, poslije porečkih i zagrebačkih priprema, sa svojim izabranicima i suradnicama danas putuje u zemlju piramida gdje se od 13. do 31. siječnja održava svjetska smotra najboljih rukometaša.


Planirana uvertira prije odlaska u Egipat je iznenada propala, snježno nevrijeme bilo je jače i praktički je blokiralo Madrid te su Ivan Pešić, senjski vratar bjeloruskog Meškova, i društvo umjesto odlaska na utakmicu sa Španjolskom ostali u Zagrebu i posvetili se drugim dnevnim obavezama.
– Naša posljednja provjera uoči Svjetskoga prvenstva je propala, ali što je, tu je – kaže Ivan Pešić. – Prvu utakmicu u Egiptu igramo u petak i jedva čekamo početak natjecanja.


Svaka promjena planiranog rasporeda i remećenje očekivanog ritma dnevnih obaveza izaziva nemir, ali hrvatski reprezentativci su mirno prihvatili ono što je napravila viša sila okrećući se daljnjim obavezama.


– Ta nam promjena zapravo nije izazvala nikakvu nervozu. Svi smo već navikli da se svašta događa, pogotovo u ovo vrijeme koronavirusa.


Analiza protivnika


Reprezentativci su tijekom priprema u svojem rasporedu uz redovne treninge, dogovore i sastanke imali i često testiranje, sve da bi se što prije uočila eventualna prijetnja koronavirusa. Jasno da niti jednom igraču nije svejedno dok sa strepnjom iščekuje rezultat testiranja.


– Mi se praktički testiramo svaka tri dana. Što se nervoze tiče, ja tu nemam problema jer sam prebolio koronavirus.


Iza Ivana Pešića i ostalih reprezentativaca je podulje razdoblje priprema, sada na red dolazi toliko čekano »bacanje karata na stol«.


– Jedva čekamo da prvenstvo počne, na pripremama sam još od 26. prosinca. Treniramo i željno iščekujemo utakmice. Pripremamo se za naše prve suparnike, Japance.


Izabranici Line Červara nalaze se u skupini C koja se igra u poznatoj egipatskoj luci Aleksandriji, a suparnici su joj Katar, Japan i Angola. Utakmica s Japanom, prvim suparnikom hrvatskih rukometaša, na rasporedu je 15. siječnja.


– Gledali smo Japance, proučavali smo ih. Očito je da su brza ekipa, neugodna, igraju rukomet malo drukčiji od europskog. Vidjet ćemo za kakvu će se taktiku trener odlučiti. Ponavljam, Japancima je najjači adut brzina, dosta su brzi te trebamo paziti na to i pravovremeno se vraćati u obranu.


Dva dana kasnije, 17. siječnja, hrvatsku reprezentaciju očekuje susret s Angolom, a 19. siječnja s Katarom. Popularne rukometne »kauboje« u drugom krugu put navodi na društvo iz skupine D u kojoj su Danska, Argentina, Bahrein i Demokratska Republika Kongo. Bitna je za početak što bogatija berba bodova u prvoj fazi natjecanja.


Brojne nepoznanice


– Nadam se da ćemo iz naše skupine prenijeti sve bodove. Mislim da smo favoriti skupine i to moramo dokazati na terenu.


Hrvatska sportska javnost već se godinama naviknula na visoke dosege i sjajne rezultate hrvatskih rukometaša, svakako da i oni imaju izražene apetite za zapaženim rezultatima u Egiptu.


– Medalja je uvijek medalja, uvijek se o tome razmišlja, tako je već godinama, otkad postoji hrvatska reprezentacija. Ja osobno na velikom natjecanju volim ići utakmicu po utakmicu. Onda pomalo odrađuješ turnir i ako Bog da, dođeš do kraja. Nitko sretniji od nas ako ostvarimo uspjeh.


U svjetskom rukometnom vrhu je niz kvalitetnih reprezentacija s asovima najviše klase, a konkurencija u borbi za odličja itekako je brojna i vrlo izazovna.


– Kada je riječ o ovome prvenstvu i eventualnim favoritima, treba prvo vidjeti u kojem će sastavu doći reprezentacije zbog koronavirusa. Pročitao sam da u Kataru ima dosta zaraženih, kao i u Švedskoj. Česi također imaju određeni broj zaraženih igrača te je upitno tko će igrati i samim time je teško i nešto prognozirati. Recimo da su favoriti Španjolci, Danci, no i kod njih je pitanje tko će doputovati. Uglavnom, pred nama je jedno čudno prvenstvo kakvo više ne bismo poželjeli te je stoga teško nešto znati i prognozirati. Primjerice, možeš se pripremati za utakmicu s Japanom i Katarom, a može se dogoditi da ne zaigra pola ekipe, već neki drugi igrači. Nadajmo se da neće biti tako. Inače, raspoložen sam, dobro sam, sve smo dobro odradili. Pozdravljam sve naše navijače, a pogotovo moje u Senju.