Skibike

Ispunjena očekivanja zadovoljnih sudionika međunarodnog spektakla na Platku: “Zadovoljstvo predstavljati Hrvatsku”

Valentina Prokić

ZADOVOLJNI - Sudionici Euro kupa na Platku/Foto Skibike klub Rijeka

ZADOVOLJNI - Sudionici Euro kupa na Platku/Foto Skibike klub Rijeka

Iduće godine priča će biti još veća. Uključila se Međunarodna skibob federacija, trebat će veća podrška svih institucija, povećanje smještajnih kapaciteta jer je to velika stvar za turizam i promociju Hrvatske - kaže Jure Lučić



RIJEKA Prvo izdanje Euro kupa u skibikeu, snowscootu, 3-Ski i skibobu uspješno je održano proteklog vikenda na Platku na stazi Radeševo 2. Dojmovi organizatora Skibike kluba Croatia iz Rijeke se još uvijek sliježu, no najvažnije je da su sudionici, njih 48 iz 13 zemalja, zadovoljni otišli kućama. Istina, neki više poput onih koji su se popeli se na pobjedničko postolje, neki manje, jer šestorica natjecatelja odustalo je na startu zbog zahtjevne staze.


Na kraju se na postolje u skibikeu popela američka zvijezda Rob Nichols, ispred dvojice Austrijanaca Sebastiana Bichlera i Gregora Schustera.


Zahtjevna staza


– Platak, nova stanica i jedna od najboljih utrka s ludom atmosferom. Sjajna tri dana s europskim kolegama, na jednoj od najtežih staza na svijetu dosad – rekao je Rob Nichols, koji je Platak posjetio i prošle godine, kada je održana prva demo utrka u skibikeu u Hrvatskoj uopće, a pretvorila se u pravi spektakl kada su »banuli« svi najbolji vozači.




Skibike klub Croatia je sjajnu utrku okrunio postoljem u skibobu jer je pobjedu odnio Gerfried Seeber, Austrijanac u hrvatskom dresu, ispred njemačkog dvojca, Marca Frapportija i Silvije Steinenger.


– Izrazita mi je čast i zadovoljstvo predstavljati Hrvatsku s obzirom na to da imam hrvatske korijene, a i kuću u Medulinu. Veseli me dolazak na Platak, na skijalište s pogledom na more i stvarno nisam očekivao ovakvo gostoprimstvo. Vozim još dvije utrke u Njemačkoj i Švicarskoj i stvarno mi je drago što nosim dres Skibike kluba Croatia iz Rijeke – rekao je legendarni »skibobaš« Austrijanac Seeber.


Domaći predstavnici, Jure Lučić, Emanuel Bastaja i Loren Franović, nisu uspjeli završiti utrku. Lučić je izletio u trećem zavoju, iako je dotad bio vodeći, Bastaja je ispao u finalu, a Franović je završio natjecanje u polufinalu.


– Nismo razočarani, još su tri utrke pred nama, a ovo je jedno novo iskustvo. Staza je bila izuzetno teška i brza s puno skokova i »benk« zavoja. Inače su staze »nježnije«, više tehničke. No, FISB je odobrio stazu. Bilo je potrebno puno koncentracije jer je bila magla i vidljivost desetak metara, što je premalo za takvu brzinu, jer ne vidiš što te čeka – rekao je Jure Lučić, alfa i omega organizacije i predsjednik Skibike kluba Croatia.


Utrka skibob SP-a na Platku 2024.

Marc Frappoti, predsjednik FISB-a, međunarodne skibob federacije, i sam je bio dio utrke na Platku, te će iduće godine FISB biti dio organizacije utrke sa svojom tehničkom podrškom. Naime, već se zna da će se na Platku 2024. održati dvije odvojene utrke, jedna utrka Euro kupa kao ove godine, a jedna će biti utrka Svjetskog prvenstva skiboba.


– Predsjednik Frappoti je pogledao obje staze i oduševljen je uvjetima. No, to će biti puno zahtjevnija organizacija s obzirom na to da će doći rideri skiboba iz cijelog svijeta te će trebati povećati sve kapacitete. No, to je doista velika stvar za nas i za cijelu Hrvatsku. To su sve vrhunski sportaši za koje će Platak biti jedna od najvažnijih stanica Svjetskog prvenstva. Nadam se da će svi koji trebaju to prepoznati i na vrijeme se uključiti jer će to biti velik i zahtjevan organizacijski projekt – poručio je Jure Lučić.

Korak više


No, bez obzira na poteškoće kojih je bilo jer je Lučić brinuo o organizaciji, ali i vozio, utrka je dobro odjeknula na svjetskoj razini. Jasno je da će za iduće izdanje biti nužna jača podrška.


– Iduće godine priča će biti još veća. Međunarodna skibob federacija se uključila te će doći zajedno s austrijskim timom pomoći u postavljanju staze. Trebat će veća podrška svih institucija, povećanje smještajnih kapaciteta jer je to velika stvar za turizam i promociju Hrvatske u zimskoj sezoni. Raspisali su se o utrci na Platku u Švicarskoj, SAD-u, Njemačkoj, Austriji, Grčkoj, Sloveniji… jer nikad nije bilo istovremenog starta svih kategorija, ali ni tako zahtjevne staze. Svi su prezadovoljni – dodaje Lučić.


Podršku su ove godine dali Primorsko-goranska županija, a pročelnica za sport Sonja Šišić i sama je došla na Platak vidjeti spektakl, zatim TZ Kvarnera, TZ Čavle, Croski, Euro skibike association, Sledgehammer, FISB i Red Bull. Priča o skibikeu na Platku ide dalje, ali na još višoj razinu, a Skibike club Croatia »smjera« oživjeti Platak i u ljetnom dijelu sezone s downhillom za čiju su organizaciju jako zainteresirani Austrijanci, koji rade potrebne parkove i infrastrukturu za takve utrke.


– Nova žičara bi tako u ljetnom razdoblju imala smisla jer je interes ogroman s obzirom na to da je plaža vrlo blizu – zaključio je Jure Lučić.