AO Škrljevo

Ipak ništa od ABA lige na Mavrincima: “Vjerujemo da je pred Alpe Adria natjecanjem svijetla budućnost”

Luka Medak

OSTAJE U ZELENOM DRESU - Ivan Vrgoč/Foto V. KARUZA

OSTAJE U ZELENOM DRESU - Ivan Vrgoč/Foto V. KARUZA

Ona bi trebala imati i protočnost prema FIBA-inom Eurokupu i biti dobro natjecanje za sve klubove koji financijski ne mogu nešto puno više - rekao je Vice Sep, predsjednik AO Škrljeva



RIJEKA Košarkaški klub Adria Oil Škrljevo iduće će se sezone, osim u Premijer ligi, natjecati i u jednoj međunarodnoj ligi, ali to neće biti ABA 2, kao što je ranije bilo najavljivano. Naime, vodstvo kluba odlučilo se za Alpe Adria kup, natjecanje koje zajedničkim snagama organizira pet nacionalnih košarkaških saveza.


– Pala je odluka da naš košarkaši savez zajedno sa slovenskim, austrijskim, češkim i slovačkim preuzme Alpe Adria kup na sebe, da oni vode ligu. Savezi su stali i financijski iza toga, tako da će svim klubovima natjecanje biti besplatno, uz još neke pogodnosti. Vjerujem da je pred tom ligom svijetla budućnost, trebala bi imati i protočnost prema FIBA-inom Eurokupu i biti dobro srednjoeuropsko natjecanje za sve klubove koji financijski ne mogu nešto puno više. Mi smo zato prihvatili igrati Alpe Adriju, a gotovo sigurno će se priključiti i još neki klubovi umjesto natjecanja u ABA 2 ligi. Nama je Alpe Adria i prije bila dosta zanimljiva opcija, a pogotovo sada kada će biti puno ozbiljnije europsko natjecanje – rekao je Vice Sep, predsjednik AO-a Škrljeva.


Dva modela


Format natjecanja Alpe Adria kupa doduše još uvijek nije poznat, no sve bi trebalo biti dogovoreno do kraja tjedna.




– Predviđeno je mjesto za 16 klubova, a prijedlog austrijskog i češkog saveza bio je da se Alpe Adria igra kroz ligaški sustav, no hrvatski i slovenski savez bi radije da se igra u sustavu turnira, što i mi smatramo da bi bilo daleko bolje jer klubovi mogu to lakše financijski izdržati. Jednom otputuju, tjedan dana budu u Pragu, Beču ili Brnu, odigraju tri-četiri utakmice i idu dalje. No, kako će to u konačnici izgledati, saznat ćemo dok budu određeni svi klubovi koji će se natjecati – objasnio je Sep.


Nekoliko je razloga zašto se Škrljevo, ali i ostali hrvatski klubovi okreću od ABA lige, a jedan od glavnih je zasigurno financijski. Naime, savez će izaći u susret svim klubovima koji ne igraju u ABA ligi tako što će podijeliti dodatnih milijun kuna, kao i pokriti troškove prijevoza i smještaja na gostovanjima, sve u dogovoru s FIBA-om, a s ciljem da se bez problema mogu organizirati prozori za reprezentativna natjecanja.


Vrgoč ostaje


Inače, Novi ugovor s AO-om Škrljevom potpisao je Ivan Vrgoč, čime se roster trenera Damira Rajkovića polako kompletira uoči početka priprema.


– Drago mi je da je Vrgoč potpisao, riječ je o mladom igraču koji shvaća koliko je važno imati kontinuitet i vrijeme na parketu. Zasigurno će biti još bolji i još važnija karika u našem sastvu sljedeće sezone jer ima još puno prostora za napredak, a sam Ivan je vrlo vrijedan i pošten igrač. Izuzetno mi je drago da je ostao – rekao je trener Damir Rajković.


Promjena formata Premijer i Prve lige

Na sjednici Upravnog odbora HKS-a donesene su nove propozicije za nadolazeću sezonu pa je tako odlučeno da će se HT Premijer liga i Prva muška liga igrati dvokružno te se nakon toga lige dijele na ligu za prvaka i ligu za ostanak, uz novitet koji je predložio Savez PGŽ-a.
– Naš prijedlog je bio da nakon lige za ostanak i lige za prvaka ne idu samo prve četiri momčadi u doigravanje, nego i dalje osam, što je naposljetku i prihvaćeno. Dakle, sedma i osma momčad, odnosno prve dvije u ligi za ostanak, također će se pridružiti u doigravanju, što smatramo da je puno zanimljivije i da će dati dodatni motiv tim momčadima da se imaju za što boriti. Cilj je izbjeći u završnici sezone utakmice koje nikoga ne zanimaju, kao kada se nađu prva i posljednja momčad pa se nikome ne da igrati. Ovim sustavom je zagarantirano da na kraju svatko igra s podjednako jakim protivnikom – prokomentirao je novi sustav Vice Sep.
Tako će Kvarner i ostali klubovi u Prvoj ligi ove sezone igrati 10 utakmica više nego inače, dok će način promocije u višu i relegacije u nižu ligu ostati isti. Osim u muškoj, promjene su i u Premijer ženskoj ligi u kojoj igra riječki FSV. Ondje će se naredne sezone igrati jedinstvena liga po dvostrukom bod sustavu, nakon čega prve četiri ekipe igraju doigravanje.
HT Premijer liga započinje 18. rujna, Prva muška liga 25. rujna, a Premijer ženska liga 2. listopada.