Košarka

Hrvatskoj teški protivnici u borbi za Olimpijske igre. U Pariz preko Dončića i Giannisa

Katarina Blažević

SUSJEDSKI DERBI - Luka Dončić u susretu s Hrvatskom/Foto ALESFEVZER.COMKZS

SUSJEDSKI DERBI - Luka Dončić u susretu s Hrvatskom/Foto ALESFEVZER.COMKZS

Hrvatska će protiv Slovenije, koju predvodi Luka Dončić, te Novog Zelanda tražiti plasman u polufinale, gdje je onda može čekati domaćin Grčka s Giannisom Antetokounmpom



MIES Hrvatski košarkaši od 2. do 7. srpnja u grčkom Pireju tražit će svoju vizu za Olimpijske igre u Parizu, a protivnici na turniru u skupini A će im biti Slovenija i Novi Zeland, dok će u skupini B igrati Grčka, Dominikanska Republika i Egipat, odlučeno je na ždrijebu u švicarskom Miesu, u Kući košarke Patrick Baumann.


Sustav je takav da će po dvije momčadi iz skupine proći dalje u polufinale, koje će igrati s protivnikom iz druge skupine. Samo pobjednik turnira će se kvalificirati na Olimpijske igre.


Ždijeb u Miesu

Španjolska (Valencija), skupina A: Libanon, Angola i Španjolska. Skupina B: Finska, Poljska i Bahami.




Latvija (Riga), skupina A: Gruzija, Filipini i Latvija. Grupa B: Brazil, Kamerun i Crna Gora.


Grčka (Pirej), skupina A: Slovenija, Novi Zeland i Hrvatska. Skupina B: Egipat, Grčka i Dominikanska Republika.


Portoriko (San Juan), skupina A: Meksiko, Obala Bjelokosti i Litva. Skupina B: Italija, Portoriko i Bahrain.

To znači da će Hrvatska protiv Slovenije, koju predvodi NBA zvijezda Luka Dončić, i Novog Zelanda tražiti plasman u polufinale, gdje Sesarove igrače onda može čekati domaćin Grčka s Giannisom Antetokounmpom, ili Dominikanska Republika te Egipat.


Najteži turnir


Hrvatska stoga neće imati lagan posao, a na papiru je turnir u Grčkoj vjerojatno i najteži. U španjolskoj Valenciji će u dvije skupine igrati domaćin, Libanon, Angola, Finska, Poljska i Bahami. U Rigi u Latviji će uz domaćina snage odmjeriti Gruzija, Filipini, Brazil, Kamerun i Crna Gora, dok će na turniru u San Juanu u Portoriku nastupiti Meksiko, Obala Bjelokosti, Litva, Italija, Bahrain i domaćin Portoriko.


Od 24 reprezentacije koje će nastupiti na kvalifikacijskim turnirima, njih 19 se kvalificiralo kroz Svjetsko prvenstvo, dok je preostalih pet momčadi, među kojima je i Hrvatska, do turnira došlo kroz pretkvalifikacije održane u kolovozu ove godine.


Hrvatska je uoči ždrijeba bila smještena u peti “bubanj” zajedno s reprezentacijama Obale Bjelokosti, Angole i Filipina, dok su u najjačem razredu bile Španjolska, Latvija, Litva i Slovenija.


Četiri vize


Samo četiri reprezentacije, odnosno pobjednici četiriju turnira će osvojiti ulaznicu za Olimpijske igre, što će se održati od 26. srpnja do 11. kolovoza, i tako se pridružiti ekipama koje su nastup već osigurale. Uz domaćina Francusku OI su već izborili Južni Sudan, Kanada, SAD, Japan, Njemačka, Srbija i Australija, i to zahvaljujući plasmanu na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu.


Hrvatska je pod novim izbornikom Josipom Sesarom odradila savršeno ljeto te je u pretkvalifikacijama za EuroBasket i pretkvalifikacijama za Olimpijske igre upisala devet pobjeda, i to uglavnom uvjerljivim partijama i rezultatima.


Stoga, ako košarkaši odigraju kao protiv Turske u finalu pretkvalifikacijskog turnira, i to sa svojim najjačim snagama od kojih se očekuje odaziv sljedeće ljeto, mogu se i protiv jake Slovenije te Grčke nadati ponekoj senzaciji…