Ana Debelić

Hrvatskim rukometašicama još jedan korak ostao do plasmana na EP: “Uz pomoć navijača možemo do europske smotre”

Igor Duvnjak

Ana Debelić/Foto S. GRUDEN/KOLEKTIFF

Ana Debelić/Foto S. GRUDEN/KOLEKTIFF

Pred nama je jako bitna utakmica. Čehinje su pobijedile Francusku, tako da očekujem da će naša utakmica biti dobra, napeta i zanimljiva. Nadam se da ćemo pobijediti - kaže Rabljanka Ana Debelić



RIJEKA Hrvatske rukometašice pobjedom nad Ukrajinom stigle su korak do plasmana na Europsko prvenstvo, što će se u prosincu igrati u Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.


Put u Austriju bio je plodonosan za igračice izbornika Nenada Šoštarića u stilu Cezarove »Dođoh, vidjeh, pobijedih«, nakon uvjerljive pobjede (26:19) odmah su se zaputile u Poreč gdje će u nedjelju protiv Češke igrati odlučujući susret za plasman na Europsko prvenstvo. Buđenje u istarskoj bazi, u hotelu Dijamant, za Anu Debelić, Rabljanku rođenu u Rijeci i njezine reprezentativne suigračice, bilo je ugodno uz saznanje da su dobro odgovorile imperativu rezultata.


– Bila je to dobra, čvrsta utakmica – ocjena je Ane Debelić, svojevremeno i kružne igračice Opatije i Zameta, iskusnice i jedne od Kraljica šoka s brončanom europskom medaljom osvojenom prije dvije godine, pivotkinje sa značajnim doprinosom u obrani i napadu, koja je u pobjedu protiv Ukrajine ugradila tri gola. Hrvatska je pritom dominirala sve vrijeme, s tim da je u nastavku definitivno slomila čvrsti ukrajinski otpor i kišom golova materijalizirala svoju nadmoć u igri.




– U početku smo igrale malo suzdržanije, nije bilo baš najbolje, sve je zapravo bilo nabijeno emocijama. U nastavku smo bolje odigrale i ostvarile pobjedu.


Utakmica nabijena emocijama

Duel Hrvatske i Ukrajine asocira na dane agresije na Hrvatsku kada su se »devedesetih« u razmaku od nekoliko dana igrale utakmice sa Srbijom u kvalifikacijama za EP. Tadašnji hrvatski izbornik, Senjanin Josip Šojat, poslije prve pobjede je izjavio: »Ovo je bio Bljesak, u idućoj utakmici će biti Oluja.« Sada se u Grazu igralo pod oblakom rata u Ukrajini, u specifičnoj atmosferi, ukrajinski navijači s nacionalnim zastavama samo su budili emocije podsjećajući na agresiju koju trpi njihova domovina.
– Bila je to posebna atmosfera na utakmici. Neke od ukrajinskih igračica su i plakale te tako na trenutke nisam znala gdje gledati i što misliti. Da, bila je to utakmica nabijena emocijama – kaže Ana Debelić.

Obrana


U tom je duelu imponirao hrvatski obrambeni učinak, kako onaj hrvatske »hobotnice«, vratarke Ivane Kapitanović, koja je uz veliku pomoć igračica itekako »skratila ruku« Ukrajinkama u napadu. Uz ovako djelotvornu zonu lakše je bilo prebroditi razdoblja nepreciznih napadačkih akcija. Kada su Šoštarićeve izabranice namjestile ciljnike, ishod je bio sve izvjesniji, sve do konačne visoke hrvatske pobjede.


– Naša obrana je uistinu bila dobra, samo što smo u početku u napadu gađale stative, malo smo promašivale mrežu. Tada je i malo teže igrati. Kasnije smo počele zabijati golove, a onda se sve okrenulo u našu korist.


Hrvatska je do ovoga duela imala neugodno iskustvo s Ukrajinom koja ju je u prvom krugu skupine 4 kvalifikacija matirala pred popunjenim tribinama Centra Zamet. Ovoga puta su Hrvatice ugodno iznenadile navijače uvjerljivom pobjedom od čak sedam golova razlike.


– Žao nam je što smo na Zametu odigrale lošu utakmicu. To je bila jedna od lošijih utakmica koju sam odigrala u proteklih godinu, dvije dana. Svima nam se nešto slično dogodilo u tom susretu, nismo možda bile baš na razini na kojoj smo trebale biti. Bitno je, međutim, da smo znale i bile svjesne da smo bolje i da si više takav kiks ne smijemo dopustiti. Stoga smo vjerovale u pobjedu protiv Ukrajine.


Vrhunske sportašice i sportaši u sve sumanutijem ritmu treninga i utakmica, natjecanja koja stalno stižu jedno za drugim, teško mogu izbjeći ozljede, tako je i s hrvatskom reprezentacijom koja je, između ostalog, lišena pomoći Katarine Ježić. Uz to neke igračice, poput Ćamile Mičijević koju muče bolovi u leđima, pomažu ekipi igrajući ne sasvim oporavljene. Ana Debelić na sve to gleda kao na dio rukometne svakodnevice.


– Uvijek netko nedostaje i uvijek nekoga nešto boli, ali eto, takva nam je profesija. Ne možemo to izbjeći.


Imperativ pobjede


I takva nekompletna Hrvatska je skoro pa kompletirala posao, pobjedom nad Ukrajinom došla je pred vrata Europskoga prvenstva. Posljednji korak je, međutim, najvažniji, odmah nakon uspjeha nad Ukrajinom hrvatskim rukometašicama misli su usmjerene k nedjelji kada u Poreču trebaju pobijediti Češku da bi se plasirale na Europsko prvenstvo.


– Sada je pred nama jako bitna utakmica. Čehinje su u srijedu pobijedile Francusku, tako da očekujem da će naša utakmica biti dobra, napeta i zanimljiva. Imamo imperativ pobjede da bismo se plasirale na Europsko prvenstvo, nadam se da ćemo biti dobre i pobijediti.


Ovoga puta igra se pred domaćom publikom, hrvatske reprezentativke očekuju glasnu podršku s tribina nadajući se pomoći svojeg »osmog igrača«, navijača.


– Uvijek je ljepše igrati kada imaš navijače u dvorani koji te bodre, a u trenucima u kojima je malo teško, daju ti vjetar u leđa. Nadam se da će nas što više ljudi doći podržati i pomoći nam – zaključila je Ana Debelić.