Šok na otvaranju SP-a

Hrvatski rukometaši u igri s dva lica remizirali s Japancima: Ivan Čupić iz sedmerca pogodio za mršavi bod

Igor Duvnjak

Ivan Čupić/Foto REUTERS

Ivan Čupić/Foto REUTERS

Dok se hrvatski napad gubio u akcijama u kojima je svatko vodio svoju politiku obrana je bila većinom u statusu promatrača. Igrači su stajali naširoko, toliko da su Japanci imali pucački trening kao da igraju s nekim nižerazrednim konkurentima, a ne sa Hrvatskom



RIJEKA Dramatičan rasplet hrvatske premijere na Svjetskom prvenstvu okončan je iznenađujućom podjelom plijena nakon što je kod 29:28 za Japance dosuđen sedmerac za Hrvatsku par sekundi prije kraja ovog dramatičnog raspleta.


HRVATSKA – JAPAN 29:29

Utakmica prvog kola C skupine Svjetskog prvenstva rukometaša: Hrvatska – Japan 29:29 (17:14). Dvorana Borg Al Arab u Aleksandriji. Suci: Krichen, Makhlouf (Tunis).


HRVATSKA: Marić 7, Duvnjak 4, Pešić, Šarac 1, Štrlek 2, Čupić 3 (2), Musa, Mamić 1, Šebetić, Cindrić 4, Horvat 3, Brozović 1, Šunjić, Mandić, Martinović 3, Šipić.




JAPAN: Iwashita, Kasahara, Kitazume, Narita 3, M.Tokuda 3 (1), Watanabe 1, Doi 1, Sakai, Motoki 4, Tamakawa 1, Yoshiro 3, Agarie 7 (1), Demura, Mizumachi 3, Takano 1, R.Tokuda 3 (1).


Isključenja: Hrvatska 6, Japan 6 minuta minuta. Sedmerci: Hrvatska 2 (2), Japan 3 (3).

Ljevica iskusnika Ivana Čupića nije zadrhtala, pogodila je za osmo, posljednje izjednačenje, za konačnih 29:29. Rezultat djeluje itekako iznenađujuće obzirom na hrvatsku itekako spominjanu poziciju favorita, ali za onoga tko je gledao nadmetanje ishod nije iznenađujući. Japanci su djelovali lakši na nogama, bolje su ušli u utakmicu poigravajući se sa hrvatskom obranom “5-1”, zahvaljujući tome ali i nekim hrvatskim napadačkim nesporazumima, stekli su teško zamislivih čak šest golova prednosti koji su ipak prepolovljeni do odmora.


U nastavku je ipak stiglo toliko čekano hrvatsko buđenje, poglavito u obrani koja je postala čvršća, a razbranio se i iskusni Senjanin Ivan Pešić, nizom uspješnih intervencija održavao je momčad u utrci u kojoj se razmak ipak polako, ali sigurno smanjivao.


Uporni suparnici su grčevito čuvali stečeni kapital, u tom rukometnom nadmudrivanju hrvatski rukometaši su ipak uspjeli realizirati svoj posljednji napad i tako osvojiti svoj prvi bod na svojoj premijeri ovog Svjetskog prvenstva u kojoj su nakon blijedog prvog poluvremena u nastavku ipak nekako uspjeli izvaditi kestenje iz vatre.


Manuelu Štrleku je pripala čast biti prvim hrvatskim strijelcem na ovom Svjetskom prvenstvu kada je u drugoj minuti lako sa krila pogodio japansku mrežu pored nepostavljene japanske zone “6-0”. Suparnici su iznenadili tom svojom početnom formacijom, isto kao što su i iznenadili hrvatsku zonu dvama brzim akcijama u kojima su prvo izborili sedmerac, a onda i čistu matnu poziciju pred Ivanom Pešićem i nakon samo pet minuta suparnici su izborili vodstvo, 2:1.


Hrvatski napad se mučio u građenju akcija pred Iwashitom, a rastrčani i motivirani Japanci su si povećali prednost, u 8. minuti Agarie je povećao na 4:2, Yoshiro u 10. na 5:2, Agarie na 6:2, a Narita na čak 7:2. Dugu, teško zamislivu japansku seriju od čak 5:0 nije prekinuo niti time – out Lina Červara, okončao ju je konačno nekako Martinović u 13. minuti.


Dok se hrvatski napad gubio u akcijama u kojima je svatko vodio svoju politiku obrana je bila većinom u statusu promatrača. Igrači su stajali naširoko, toliko da su Japanci imali pucački trening kao da igraju s nekim nižerazrednim konkurentima, a ne sa Hrvatskom.


Epilog je bio skoro konstantnih pet golova razlike dok su hrvatska kola stalno jurila nizbrdo, toliko da je Motoki u 23. minuti povećao na 14:8. Hrvatska je ustrajala u branjenju formacijom “5-1” koju su suparnici trgali kao da je od papira, stjecao se dojam da jednostavno mogu poentirati kada i kako požele pored suparnika koji su više sličili na statiste nego na njihove čuvare. Približavanjem odmora, u završnih par minuta, japanska je kanonada ipak malo stala, toliko da je Japan na poluvremenu salvom golova imao vodstvo 17:14.


Početak nastavka je konačno donesao malo razvedravanja iznad hrvatskog tabora nad koji su se nadvili prijeteći oblaci. U dva navrata početnih minuta nastavka Hrvatska je smanjila zaostatak, bilo je 17:15 te potom 18:16. Bilo je potom i nekoliko napada za prilazak na “minus jedan”, no ispalo je da je to magična, teško savladiva granica. Protekom minuta Japanci su pokažanjavali te neke neuspješne hrvatske napade, u 39. minuti Watanabe je odmaknuo svoju momčad na četiri obećavajuća koraka razlike, dvadeset minuta prije kraja bilo je 21:17.


Osim toga, hrvatska se zona vratila uspavljujućem igranju iz prvog dijela, sve je to omogućavalo rastrčanim suparnicima održavanje te prednosti od četiri gola dok se bližila sredina nastavka. Tada je stigao novi, nužan hrvatski reful, Domagoj Duvnjak je smanjio na 20:22, a nakon nove obrane raspoloženog Ivana Pešića Duvnjak se reprizirao, bilo je tada samo 22:21.


U silnim iskušenjima Hrvatska se obranila sa igračem manje, nagrađena je golom Ilije Brozovića za izjednačenje čekano duže od 40 minuta, hrvatski pivot je u 49. minuti poravnao rezultat na 23:23. Japanci se nisu predavali, odgovorima u napadu bili su korak pred Hrvatskom dok je susret uletio u posljednjih desetak minuta. Čak četiri hrvatska napada za vodstvo u kratkom periodu su ostala praznim prijetnjama što je naravno bio vjetar u leđa suparnicima, do samog finiša u vodstvu koje je ipak Ivan Čupić iz sedmerca pogodio za bod.