Kvalifikacije za EURO

Hrvatski rukometaši stigli tek do boda nakon drame s Nizozemcima, Kauboji u teškoj borbi za EURO

Igor Duvnjak

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Nakon poraza u Eindhovenu od istog suparnika, Hrvatska je uspjela spasiti bod nakon šest golova minusa u prvom poluvremenu



OSIJEK U dramatičnom osječkom raspletu veliki hrvatski preokret nakon zaostajanja od šest golova u prvom dijelu u dramatičnom raspletu je dostajao za samo bod nakon visokog poraza u Eindhovenu od istog suparnika u kvalifikacijama za EURO 2024. godine.


HRVATSKA – NIZOZEMSKA 25:25

Utakmica 4. kola kvalifikacija rukometaša za EURO 2024.: Hrvatska – Nizozemska 25:25 (14:15). Dvorana “Gradski vrt”. Gledatelja 6.000. Suci Arthur Brunner, Morad Salah (Švicarska).


HRVATSKA: Kuzmanović, Duvnjak 2, Šoštarić 1, Šarac, Karačić 2, Sirotić 1, Maraš 5, Načinović 1, Štrlek, Grahovac 2, Lučin 4, Glavaš 4 (2), Šego, Srna, Klarica 2, Jelinić 1.




NIZOZEMSKA: Ravensbergen, Stavast 1, Ten Velde 5 (3), Schoenaker, Kooijman, Steins 4, Benghanem, Schagen 4, Kooij, Geenen, Versteijnen, J. Smits, Versteijnen, K. Smits 4, Jansen 2, Baijens 6.


 


Isključenja: Hrvatska10, Nizozemska 8 minuta. Sedmerci: Hrvatska 2 (2), Nizozemska 5 (3).

Brzometnim nizozemskim gostima je trebalo samo nešto više od šest minuta za izgradnju prve opipljivije prednosti, vodstvo 4:1 koje je građeno šetnjom kroz hrvatsku zonu “6-0”, a onda je u 9. minuti kod 4:2 golman Marin Šego obranom sedmerca pokušao dati toliko nužan impuls suigračima u zoni ispred njega. Posijao je sjeme na neplodno tlo, obrana je i dalje nastavila djelovati više formalno, uz poneku domaću tehničku grešku gosti su u 11. minuti povisili na 7:3.


Hrvatski izbornik Goran Perkovac je na taj snažni signal upozorenja reagirao minutom odmora, pokušavši ispraviti opasno nakrivljeni brod. Problem je bio što je “izravnavanje” teško išlo, suparnici su i dalje stalno imali “brzinu više” čime su bez problema izlazili na pucačke pozicije, nastavivši održavati početnu prednost koju su poslije polovice poluvremena povećali na prijetećih 13:7 pored statičke hrvatske obrane i domaćeg napada, koji je beskrajnim križanjima bez pravih prijetnji po golmana dugotrajnim dodavanjima podsjetio na zaboravljenu dječju igru “graničar”. Do odmora Grahovac i Maraš su smanjili štetu serijom 4:0 na 12:14 uz mnogo čvršću domaću obranu. Gosti su na “minimalcu”, 15:14, otišli na odmor.


Šego je i početkom nastavka obranio sedmerac, a Mateo Maraš na drugoj strani ostvario dugo čekano izjednačenje, 15:15. Do isteka druge trećine susreta konkurenti su se nastavili ljuljati na “ljuljački” uzastopnih izjednačenja da bi u 43. minuti nakon nove sjajne Kuzmanovićeve obrane Karpo Sirotić pogodio za tako dugo čekano vodstvo, 20:19. I do sredine nastavka redala su se izjednačenja, čak devet, ali je sada ovako “probuđena” Hrvatska stalno bila za korak ispred Nizozemske.


Ali, pred ulazak u posljednjih deset minuta hrvatska je momčad skupo platile dvije-tri greške, gosti su ih naplatili novim preuzimanjem vodstva, serijom 3:0 za vodstvo 25:23. Ipak, Tin Lučin je u 56. minuti izjednačio (25:25), rezultat je ostao isto do posljednjih sekundi kada se Hrvatska obranila, ali Duvnjak ovog puta posljednjim šutem nije zabio za pobjedu.