SP u rukometu

Hrvatski rukometaši danas igraju prvu utakmicu na SP-u. Najtrofejniji riječki sportaš Kauboje vidi kao favorite

Igor Duvnjak

Foto M. LEVAK

Foto M. LEVAK

Smatram da je Hrvatska jača, mi smo favoriti u ovoj utakmici. Mislim da će nam ovaj susret dati onaj zalet za ono što nas čeka dalje - kaže Matošević



RIJEKA Valter Matošević, najtrofejniji riječki sportaš, jedan je od brojnih u hrvatskoj sportskoj obitelji koji željno očekuju start hrvatskih rukometaša na Svjetskom prvenstvu dvobojem s Egiptom.


Iza ovog slavnog golmana je opus od kojeg zastaje dah, dovoljno je samo kazati kako je bio dvostruki olimpijski pobjednik te svjetski prvak, doda li se tome i jedno svjetsko srebro te europska bronca i jedno finale Kupa prvaka, moguće je lakše pojmiti razmjere njegovih vratarskih dostignuća iz dana sjajnih hrvatskih rukometnih generacija. Sada su na sceni njihovi nasljednici, koji će se pokušati dokazati i krenuti putevima svojih slavnih prethodnika.


– Ove prijateljske utakmice koje je Hrvatska igrala, možda nisu mjerilo – kaže 52-godišnji Valter Matošević. – Suparnici, naime, nisu bili iz one, nazovimo je, prve jakosne skupine reprezentacija, mislim naravno na Izrael i Sjevernu Makedoniju. Ali, vidjelo se tu puno dobrih stvari. Mislim da ovu našu momčad krasi jedno veliko zajedništvo, vjerujem da tu ima prostora za ostvarenje želja, onoga što je primaran cilj, a to je plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre.


Nezaboravni Portugal




Matošević je bio među »Portugalcima«, koji su na SP ispraćeni onako već prežaljeni kao posljednjeplasirani na Europskom prvenstvu, vratili su se kao svjetski prvaci. Kada govori o izgledima ove hrvatske momčadi, Valter se ne zalijeće, no večeras je smatra favoritom.


– Smatram da je sada jako teško davati neke prognoze. Na koncu, treba ići kako se stalno i govori, onako, utakmicu po utakmicu. Večeras ih čeka Egipat, bez ikakve dileme sigurno najteži suparnik u skupini. Ta momčad je u jednom zaletu, sastav koji je na prošlom Svjetskom prvenstvu bio u četvrtfinalu. To što su ostvarili, opravdali su na Olimpijskim igrama, gdje su ušli u polufinale.


Riječ je o jednoj ozbiljnoj reprezentaciji, kojoj nedostaju dva, tri imena, među ostalima njihov najbolji igrač Yahia. S druge strane, smatram da je Hrvatska jača, da je ona puno bolja reprezentacija, mi smo favoriti u ovoj utakmici. Mislim da će nam ovaj susret dati onaj zalet za ono što nas čeka dalje.


Navijači nestrpljivo čekaju početak utakmice, Matošević dobro zna kako je igračima uoči večerašnjeg »probijanja leda« jer je puno puta bio u njihovoj koži, iščekujući početak nekog velikog turnira ili neke jako važne utakmice.


Pritisak


– U Hrvatskoj se i inače uvijek očekuje te velike rezultate. Treba biti jasno da su tu u konkurenciji i druge reprezentacije zemalja koje puno više novaca ulažu u sport, te momčadi također žele medalju. Znamo, mi smo mala zemlja, ali isto tako, imamo tu svoju kvalitetu. To se vidjelo i to se zna.


Možemo reći da je Hrvatska dugi niz godina u vrhu svjetskog rukometa. Večeras će biti teško, ta prva utakmica je i inače uvijek najteža. Mi jesmo favoriti, no to je možda i jedan veći uteg što smo favoriti s Egiptom, koji nema što izgubiti. Kada se pak igra rasterećeno, momčad je puno opasnija nego kada je pod pritiskom da se mora. Pritiska će biti, pritiska ima, ali to je tako. Tko odjene taj reprezentativni dres, taj dres je odmah nekoliko kilograma teži, s time jednostavno treba živjeti.


Čim se na sebe stavi taj reprezentativni dres, s tom se činjenicom treba saživjeti. To je ponos, to saznanje da ga nosiš jer predstavljaš svoju zemlju. Momcima će sada biti teško, ali vjerujem u njih. Pritom ponavljam kako je jako teško davati sada neke određene prognoze, no sada je bit svega da mi dohvatimo te kvalifikacije za Olimpijske igre. To nam je priman cilj i mislim da bismo već s time ostvarili jedan dobar rezultat, a sve više od toga bi bilo odlično – smatra Valter Matošević.