Dominik Mavra

Hrvatski reprezentativac u Opatiji upisao prve povratničke minute za Split: “Imali smo momčad za dobar rezultat na EP-u”

Katarina Blažević

NA POZNATOM PARKETU - Josip Jukić i Dominik Mavra u opatijskoj dvorani/Foto M. LEVAK

NA POZNATOM PARKETU - Josip Jukić i Dominik Mavra u opatijskoj dvorani/Foto M. LEVAK

Na EuroBasketu nismo napravili rezultat i to je ono što je najbitnije, a Španjolci su najbolje pokazali s kakvom »limitiranom« momčadi se može napraviti sjajan rezultat - kaže 28-godišnji Mavra



OPATIJA Splitski Žuti stigli su na Liburnia kup u Opatiju kao veliki favoriti za osvajanje trofeja uz Igokeu, ali podbačaj u polufinalu koštao ih je očekivane finalne borbe. Hrvatski se košarkaški velikan nakon poraza od talijanskog drugoligaša ipak donekle iskupio u susretu za treće mjesto u kojem je slavio nad češkim Pardubicama, ali Splićani imaju još itekako prostora za napredak i uigravanje samo nekoliko dana uoči početka nove sezone te derbija s Cibonom.


I novopridošli Dominik Mavra, veliko pojačanje koje je i 2013. godine bio član Splita, tek je u Opatiji odigrao svoje prve povratničke minute u dresu Žutih. U borbi za treće mjesto upisao je »double-double« učinak, uz 12 poena dodao je i 11 asista…


– Prvu smo utakmicu protiv Cividalea puno lošije izgledali nego protiv Pardubica. Shorter nas je u polufinalu praktički sam vukao s 33 poena, ali mislim da je to normalno jer mi trenutno imamo navučeno jedva šest seniora, a od toga smo nas šest odradili nekoliko treninga zajedno. Daleko smo još od prave forme, ali mislim da je susret za treće mjesto bio dosta dobar i da na toj utakmici moramo graditi dalje našu igru – kaže razigravač Dominik Mavra, koji je ovoga ljeta kao kapetan Zadra stigao u Split.


Loše stvari




Rođeni Zadranin već je 2011. godine kao 16-godišnjak otišao iz svog matičnog kluba ponajprije zbog loše financijske situacije u Zadru, a u Zagrebu je potom sa Šarićem, Hezonjom i društvom osvojio juniorsku Euroligu. Danas Zadar nije u ništa boljem stanju. Zbog neisplate posljednje plaće za prošlu sezonu klub su pri HKS-u, sasvim opravdano, bili blokirali Mavra, Martin Junaković i Riječanin Domagoj Vuković. Upravo je jučer dug prema igračima podmiren te bi Zadar sada trebao biti u mogućnosti registrirati nove igrače.


– Negativne reakcije? Iskreno, ne znam, ne obazirem se puno na komentare navijača. Dosta je bilo pozitivnih komentara nakon mog prelaska u Split, ali naravno, bilo je i negativnih. Moj razlog odlaska je što mislim da klub nije u dobrom stanju i mislim da ono kroz što smo mi kao ekipa, i ja kao kapetan, prošli protekle sezone od strane vodstva kluba… Mislim da su to jedne jako loše stvari koje se ne bi trebale događati u profesionalnom sportu. Zbog svega toga bilo je vrijeme za rastanak.


Žal za Berlinom


Zadarski razigravač ovoga je ljeta iskorak napravio i u reprezentaciji, na EuroBasketu je bio jedno od ugodnijih iznenađenja. Hrvatska je ipak podbacila, a u porazu u osmini finala od Finske Mavra je neočekivano dobio tek malo više od pet minuta.


– Uvijek može bolje, ja sam nekako u Milano i Berlin došao s vjerom da probam odigrati dobro prvenstvo, a za mene je to ipak bilo i nešto novo na takvoj razini. Ali manje je to bitno, nismo napravili rezultat i to je ono što je najbitnije i što je velika šteta. Mislim da smo imali dobru momčad za dobar rezultat, Španjolci su najbolje pokazali s kakvom »limitiranom« momčadi se može napraviti sjajan rezultat. Tako da je prvenstveno ostao žal za time, sve ostalo je sporedno.


Budućnost? Čekamo da vidimo tko će biti izbornik. Mislim da mi generalno kao košarkaši moramo povući ručnu, resetirati svoje glave i probati napraviti sve što je u našoj moći i na kraju krajeva uživati u tome što igramo za reprezentaciju. Onda će i rezultat doći.


Sada mu sa Splitom predstoji nova sezona u HT Premijer ligi, kao i ABA ligi. Mavra iskustva na tim razinama itekako ima. Ali što može Split kao momčad?


– Nama trenutno nedostaje igrača. Potpisali smo nedavno centra Tyrella Nelsona, ali treba nam barem još jedan igrač koji će doći, nadam se, ove dane. Teško mi je reći iz ove perspektive što Split može sljedeće sezone, ali ono što mogu reći jest da ćemo probati biti što bolji, svaku utakmicu da ćemo se boriti i dati sve od sebe da u obje lige imamo što bolji rezultat – zaključuje Dominik Mavra.