Prijateljski susret

Hrvatski košarkaši danas ugošćuju Mađarsku u Opatiji: Smith dobio državljanstvo, povratak Simona

Katarina Blažević

Kruno Simon i Bojan Bogdanović/Foto PIXSELL

Kruno Simon i Bojan Bogdanović/Foto PIXSELL

Riječ je o odličnom momku, uklopio se kao da je tu već dosta godina. Donio je mirnoću, a ima i defenzivnu kvalitetu - kaže izbornik Damir Mulaomerović



OPATIJA Hrvatsku košarkašku reprezentaciju nakon odrađenog turnira u Češkoj danas čeka novi prijateljski susret uoči pretkvalifikacija za EuroBasket 2025., ali i ovogodišnje europske smotre, što starta 1. rujna. Izabranici Damira Mulaomerovića u opatijskoj dvorani »Marino Cvetković« ugostit će reprezentaciju Mađarske (19 sati), dok će potom u subotu u Celju odmjeriti snage sa Slovenijom.


Upravo bi nakon utakmice s aktualnim europskim prvacima ovoga vikenda izbornik Mulaomerović trebao odabrati konačnih 12 igrača s kojima će se prvo suprotstaviti Poljskoj i Švicarskoj u pretkvalifikacijama, a potom otputovati u Milano na EuroBasket. Bugarska i Češka bile su dva dobra ispita za hrvatske igrače, nakon kojih se izbornik zahvalio Roku Rogiću te je reprezentacija u Opatiji sada ostala na 15 imena. Dobra je vijest što je Jaleen Smith sada i službeno dobio hrvatsko državljanstvo te smije igrati i u službenim utakmicama za Hrvatsku.


– Protiv Bugarske smo odigrali tri jako dobre četvrine, a u susretu s domaćinom smo prvo poluvrijeme bili dobri. Potom je došlo do umora, proteklih dana smo intenzivno trenirali. Ja sam na kraju zadovoljan turnirom u Češkoj, dobili smo ono što smo htjeli, a to je odigrati dvije jake utakmice te smo odmah nakon povratka u Opatiju odradili i dva jaka treninga uoči današnjeg susreta s Mađarskom. Mislim da sve ide po planu – rekao je Damir Mulaomerović nakon jučerašnjeg treninga.


Analiza




Izbornik je objasnio koje je pozitivne i negativne segmente primijetio u Češkoj.


– I ostale reprezentacije imaju neke probleme, hvataju formu… Meni je najvažnije da nas zaobiđu ozljede i da nastavimo ovako trenirati. U ekipi vlada dobra atmosfera, svatko zna koja je njegova uloga i što se mora popraviti. Sada smo sa Simonom kompletni te će na kraju biti najteže odlučiti se za 12 momaka.


Što treba popraviti? Ekipa radi kao pravi tim, energetski su na razini i zadovoljan sam općenito njihovim pristupom. Imamo puno talenata, igrače koji igraju u jakim ligama, ali ono na čemu još moramo raditi jest obrana od pick and rolla, koja nam je posebno bila problem protiv Češke. Imamo još vremena do službenih utakmica pa ćemo kroz treninge to sigurno i riješiti.


Jaleen Smith je sjajno odigrao obje prijateljske utakmice, posebno protiv Češke kada je bio i prvi strijelac s 21 poenom.


– Riječ je o odličnom momku koji se uklopio u momčad kao da je tu već dosta godina. On igra na visokoj razini i bitno je da su ga svi prihvatili. Donio nam je mirnoću, a ima i veliku defenzivnu kvalitetu. Zadovoljan sam, ali ne trebamo tražiti čuda od njega jer je on jedan od igrača.


Povratnik u reprezentaciju, Kruno Simon, zbog oporavka nakon ozljede nije s momčadi putovao u Češku, već je u Opatiji radio s kondicijskim trenerom Lukom Milanovićem, odakle je i popratio igru svoje ekipe na turniru. U planu je da Simon danas dobije određenu minutažu.


Napredak


– Sigurno da nakon samo dvije utakmice nije lagano dati komentar. Bilo je stvari koje su dobre i koje treba ispraviti, ali ima još dosta vremena do važnijih utakmica. Idemo dan po dan, a ja vidim da napredujemo što više zajedno treniramo. Smith? Super je igrač koji se od prvoga dana uklopio i siguran sam da uživa s nama.


Imamo jednu opciju više na poziciji razigravača koja nam je u deficitu. Je li stranac rješenje za taj problem? Sigurno da to nije dugoročno rješenje, ali ovaj igrač koji je tu će nam jako dobro doći – kaže 37-godišnji Kruno Simon, kojega su ozljede mučile u više navrata kroz prošlu sezonu u turskom Anadolu Efesu.


EuroBasket će mu zasigurno biti oproštaj od reprezentacije, a nakon njega će se možda oprostiti i od igračke karijere općenito.


– Nije lako davati prognoze za EuroBasket. U ovim zadnjim utakmicama se pokazalo da situacija nije bajna, ali tu smo da idemo dan po dan, mi ćemo dati sve od sebe pa ćemo vidjeti gdje ćemo stići. Kako se osjećam? Pa, u 37. sam godini i situacija nije bajna. Imao sam problema s ozljedama, ajmo reći da sam na pedesetak posto.


Ali ima još dosta vremena do prvenstva i nadam se da ću ući u pravu formu. Što se klubova tiče, ima ponuda, ali ja sam vrlo blizu toga da se vratim sa svojom obitelji u Zagreb. Nakon EuroBasketa ću odlučiti hoću li još igrati i gdje će to biti – kaže Kruno Simon.


Ulaznice za današnju utakmicu mogu se kupiti po cijeni od 80 kuna na web stranici ulaznice.hr i njihovim prodajnim mjestima, kao i za susret pretkvalifikacija sa Švicarskom 28. kolovoza, ali po cijeni od 100 kuna.