Kvalifikacije za SP

Hrvatski košarkaši danas traže pobjedu protiv Finske i nadaju se slavlju Slovenije: “Čeka nas težak zadatak”

Katarina Blažević

Damir Mulaomerović/Foto M. GRACIN

Damir Mulaomerović/Foto M. GRACIN

Finska nije bez razloga na prvom mjestu u skupini. Riječ je o stvarno atletičnoj i dobroj ekipi. Poslije poraza u Ljubljani morali smo dignuti ekipu, prije svega mentalno, a onda protiv Finske moramo riješiti obranu na »pick and rollu« i imati veću energiju - kaže izbornik



RIJEKA Hrvatski košarkaši više nemaju pravo na kiks, večeras u Centru Zamet (20 sati) moraju pobijediti Finsku, prvoplasiranu ekipu skupine C, ako se žele plasirati u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Izabranici Damira Mulaomerovića, doduše, ne ovise samo o sebi, već za plasman u drugi krug trebaju i pobjedu Slovenije protiv Švedske. Samo s tim ishodima večerašnjih utakmica hrvatska reprezentacija može kao trećeplasirana u skupini proći u drugi krug gdje se prenose bodovi.


Izbornik Damir Mulaomerović je, prije svega, morao poraditi na psihološkom stanju igrača i dignuti svoju ekipu nakon teškog poraza u Ljubljani (69:97).


– Očekuje nas vrlo teška utakmica. Finska nije bez razloga na prvom mjestu u skupini. Riječ je o stvarno atletičnoj i dobroj ekipi. Poslije poraza u Ljubljani morali smo dignuti ekipu, prije svega mentalno, a onda protiv Finske moramo riješiti obranu na »pick and rollu« i imati veću energiju, nego što je to bilo kod Slovenije. U tri, četiri zajednička treninga nismo mogli dosta toga napraviti, ali sigurno ćemo probati sa svojom energijom i pred svojom publikom u Rijeci doći do pobjede te se nadamo da će Slovenija pobijediti Švedsku – kaže izbornik hrvatske reprezentacije Damir Mulaomerović.




Fince predvodi NBA igrač, član Cleveland Cavaliersa, Lauri Markkanen, ali individualnom kvalitetom ipak bi se trebala isticati hrvatska vrsta. Hrvatska je u prvom susretu kvalifikacija protiv Finske poražena 71:77, ali tada je bila bez Bogdanovića, Zupca, Hezonje, Žižića…


– Finska igra jako brzo, igraju atipičnu košarku i s te nas strane čeka težak zadatak. No, vjerujem da će se momci dignuti poslije onakvoga poraza.


Hrvatski centar Ivica Zubac optimističan je i najavljuje puno bolju partiju svoje momčadi od gostovanja kod Slovenije.


– Mislim da nam je poraz od Slovenije svima bio šamar i nakon te utakmice svi smo se probudili. U posljednja dva dana spremili smo se što smo više mogli i idemo na pobjedu, nemamo drugu opciju – naglasio je Zubac.


Mulaomerović i Zubac naglasili su koliko im znači podrška navijača u borbi za plasman u daljnji krug kvalifikacija.


– Pozvao bih sve koji su u mogućnosti doći u Centar Zamet da nas podignu i time nam daju dodatni impuls i energiju da zajedno s publikom dođemo do ove vrlo važne pobjede – kaže izbornik Mulaomerović.


Za večerašnju utakmicu u Centru Zamet ostalo je još dvjestotinjak ulaznica, a one se mogu kupiti i na blagajni dvorane do 20 sati.