EP u Danskoj

Hrvatske rukometašice protiv Mađarske otvaraju kontinentalnu smotru

Igor Duvnjak

Ćamila Mičijević/Foto PIXSELL

Ćamila Mičijević/Foto PIXSELL

Pokušat ćemo iznenaditi Mađarice, spremile smo neke nove taktičke varijante koje ćemo koristiti i za Nizozemsku i Srbiju - veli Ćamila Mičijević, nekadašnja golgeterica Zameta



RIJEKA U skladu s onom prastarom latinskom »o tempora, o mores«, svako vrijeme čini svoje, riječ je tako i o raznim generacijama najboljih hrvatskih rukometašica. Sve se daljima doima razdoblje legendarnog senjskog rukometaša i trenera Josipa Šojata, omiljenog Šojke, koji je s igračicama Podravke bio prvak Europe, a kao izbornik hrvatske ženske reprezentacije mogao pikirati na vrlo visoke međunarodne pozicije.


Sada je, međutim, neko novo doba, pušu neki drugi vjetrovi prema kojima treba podesiti plovidbu, što naravno vrijedi i za ovu hrvatsku žensku rukometnu reprezentaciju, koja danas u dalekoj Danskoj počinje svoju epizodu na Europskom prvenstvu.


Čak i kvarnerski galebovi znaju za tugaljivu priču u kojoj je mrski neznanac koronavirus ušao u tabor hrvatskog ženskog rukometa, načinio je pomor nakon kojega nimalo nije pretjerano kazati kako je reprezentacija desetkovana, ne treba govoritio o izabranoj selekciji, nego o činjenici da je iskusnik, izbornik Nenad Šoštarič, pod zastavu pozvao one koje su mu bile na raspolaganju, ne mogavši računati na tolika ključna imena koja su brisana s liste putnica za Europsko prvenstvo radi neumoljive pandemije.


Mađarice




– Izbornik nam je rekao nešto što mi se jako svidjelo, poručio je da se ne opterećujemo stvarima na koje ne možemo utjecati – rekla je Ćamila Mičijević, visoka vanjska pucačica Zameta u danima kada je riječki klub značio nešto na domaćem, čak i na međunarodnom parketu, za razliku od današnjih dana. Od tada pa nadalje Ćamila se itekako afirmirala na međunarodnoj sceni. – Ne znamo kakva će situacija biti, kako će sve to izgledati, no i druge ekipe imaju probleme kao i mi. Nadam se da će za sve, kao i za našu reprezentaciju, stvari proći dobro te da će na testiranjima biti što manje pozitivnih igračica.


Hrvatska je u skupini smještena u brlog s lavicama, večeras u 18.15 sati igra s Mađaricama, u grupi su još svjetske prvakinje Nizozemke te reprezentacija naših susjeda i rivala Srbije. Udarna igla ove obnovljene hrvatske vrste svakako je Ćamila Mičijević. Hrvatska je u skupini u Koldingu i sva tri susreta igra u istom terminu, u 18.15 sati.
– Prvu utakmicu igramo protiv Mađarica koje odlično poznajem, igrala sam tamo četiri godine i nadam se da će to pomoći u ovom susretu. Jako dobro znamo kakve nas protivnice čekaju i nijedna utakmica nije lagana.


Pokušat ćemo iznenaditi Mađarice u prvoj utakmici, spremile smo neke nove taktičke varijante koje ćemo koristiti i za Nizozemsku i Srbiju. Ono što je važno jest da ne smijemo raditi greške u obrani jer će to onda Mađarice kažnjavati lakim golovima. Nadamo se da ćemo se posložiti lijepo i u napadu jer smo na prijašnjim natjecanjima imale s tim problema. Osim dobre obrane, morat ćemo se potruditi i u napadu. Ovdje vlada veliko zajedništvo, svi se jako brzo uklope i ja ne osjećam da ovdje ima novih igračica, što mislim da je naša prednost. Sve smo igračice Hrvatske i dat ćemo maksimum – dodala je Ćamila Mičijević.


Proći prvi krug


Izbornik se u ovoj situaciji nada boljim danima hrvatskog ženskog rukometa.


– Mi želimo ostvariti jedan cilj, a to je proći prvi krug natjecanja. Želja nam je također odigrati puno bolje nego što smo odigrali na prošlom prvenstvu gdje smo bili i prestrašeni te smo platili školarinu. Uz to, tamo također nismo bili kompletni. Želja nam je napraviti pravi rezultat, ostvariti barem jednu pobjedu. To bi onda bio veliki poticaj za daljnju fazu natjecanja.


I Ana Debelić, jedna od najiskusnijih i najkvalitetnijih hrvatskih igračica, priželjkuje uspjehe.


– Igramo u izmijenjenom sastavu. Stoga će ovo Europsko prvenstvo biti vrlo nepredvidivo kako za nas, tako i za sve ostale ekipe. Mislim da do samog početka utakmice nitko neće znati u kojem će sastavu istrčati, niti mi, niti suparnice. Mi ćemo u ovoj situaciji dati sve od sebe, ostavit ćemo srce na terenu i nadamo se čim boljim izvedbama – rekla je Ana Debelić.