Kvalifikacije za EP

Hrvatske rukometašice poražene od favoriziranih Francuskinja, desetkovana Šoštarićeva ekipa pružila dobar otpor

Igor Duvnjak

Dejana Milosavljević/Foto PIXSELL

Dejana Milosavljević/Foto PIXSELL

Josipa Mamić smanjila na 20:19 u pretposljednjoj minuti, a olimpijske pobjednice su se ipak provukle do tijesne pobjede. Novi susret istih suparnica u nedjelju u Toulouseu



RIJEKA Utakmica 3. kola skupine 4 kvalifikacija za Europsko prvenstvo rukometašica: Hrvatska – Francuska 19:21 (8:12). Dvorana u Koprivnici. Gledatelja: 1.000. Sutkinje: Marija Ilijeva, Silvana Karbeska (obje Makedonija).


HRVATSKA: Posavec 2, Šenvald, Krsnik 1, Milosavljević 3, Kapitanović, Kalaus, Ježić 1, Pavlović, Šimara 2, Debelić, Turk, Mamić 5 (2), Barišić, Blažević 4 (2), Prkačin 1, Pijević.


FRANCUSKA: Glauser, Nocandy 1, Toublanc, Bouquet 1, C. Lassource 4, Zaadi 2, Darleux, Sercien 2, Kanor 2, Horaček 2 (1), D. Lassource 3, Edwige 1, Jacques, Nze Minko 3, Granier, Bouktit.




Isključenja: Hrvatska 2, Francuska 4 minute. Sedmerci: Hrvatska 6 (4), Francuska 1 (1).


Desetkovana Hrvatska pružila je sjajan otpor velikim francuskim favoritkinjama u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, gošće su se provlačile i nekako provukle do pobjede.


Više od četiri minute mreže su u Koprivnici bile netaknute, ona hrvatska čak i duže, jedina koja je uspjela poentirati bila je Tea Šimara za prvo hrvatsko vodstvo. Hrvatska zona “6-0” je na otvaranju djelovala hermetički zakopčano, toliko da su velike favoritkinje povele prvi put tek u devetoj minuti (2:1). Tek tada viđena je najavljivana francuska kontra kojom su se gošće odvojile na dva gola razlike. Hrvatice su nastavile igrati dobro u pozicijskoj obrani te su održavale korak s gošćama do sredine poluvremena, čije je nezadovoljno vodstvo uskoro zvalo time-out.


Nije im pomoglo, na trećini utakmice Valentina Blažević je izjednačila (7:7). Kod 8:9 promašila je sedmerac, Francuskinje su pak serijom 3:0 dobile poluvrijeme čak 12:8 u tom rukometnom “povuci-potegni”. Francuska se nastavila odvajati, a kod 14:9 u 34. minuti Riječanka Dejana Milosavljević, inače vrlo zapažena u sinoćnjem susretu, promašila je sedmerac.


Francuskinje su sve adekvatno naplatile, uoči posljednje trećine igre odvojile su se na šest golova (16:10). Hrvatska je sjajno reagirala, sredinom nastavka Paula Posavec je smanjila na 18:16. Nakon toga je imala i tri napada za ” minus 1″, da bi Josipa Mamić smanjila na 20:19 u pretposljednjoj minuti, a favoritkinje se ipak nekako provukle do tijesne pobjede.


Hrvatska i Francuska igrat će opet u nedjelju, ali u Toulouseu.