Poraz za kraj

Hrvatske rukometašice poražene na oproštaju od SP-a, Austrijanke bolje u utakmici bez značaja

Igor Duvnjak

Foto HRS

Foto HRS

U 56. minuti Ježić iz igre i Larissa Kalaus iz sedmerca smanjile su na samo 24:21, ali je onda Ivančkok Larissi obranila kazneni udarac i završila priču.



RIJEKA Hrvatska se uvjerljivim porazom oprostila od Svjetskog prvenstva, obrane i napada nemoćnog protiv Austrijanki, skoro je čitavo vrijeme gledala u leđa suparnicama, koje su na kraju pobijedile 27:23, ostavivši Hrvatice na 16. mjestu.


Hrvatska – Austrija 23:27

Utakmica 3. kola grupe IV druge faze Svjetskog prvenstva rukometašica: Hrvatska – Austrija 23:27 (10:15). Dvorana u Torreviji. Suci S amir Krichen i Samir Makhlouf (Tunis).
HRVATSKA: Bešen, Paula Posavec, Stela Posavec, Kapitanović, Kalaus 6 (3), Ježić 5, Burić 1, Šimara 4, Debelić, Turk 1, Mamić 2, Petika 3, Gudelj, Blažević 1 (1), Pijević.
AUSTRIJA: L. Ivančok, Pandža 4, Dedić 1, Schindler 1, Kovacs 7 (2), Tomasini 2, Draguljić, Wess, Blažek, Reichert, Dramac, Kaiser 2, Hajgato, I. Ivančok 5, Leitner 1, Neidhart 4.
Isključenja: Hrvatska 6, Austrija 10 minuta. Sedmerci: Hrvatska 8 (4), Austrija 2 (1).

Valentina Blažević, inače poslovično sigurna s linije od sedam metara, već je u 5. minuti iz sedmerca poslala loptu visoko preko gola s igračicom više, naglašavajući negativno otvaranje utakmice svoje ekipe. Austrijanke su dobro znale zlorabiti ponuđene darove, nisku hrvatskih propusta u napadu te bezidejnost, kao i klimavu obranu i krenule su u dugometražnu seriju od čak šest golova pored Hrvatica, koje su više djelovale kao statistkinje. Neidhart, Pandža i ostale Austrijanke skoro osam minuta nisu posezale za loptom u mrežu, a na drugoj strani su neumoljivo punile onu hrvatsku te su naglavce okrenule omjer, hrvatsko vodstvo 2:1 pretvorile u svoju visoku prednost čak 6:2.


Bez rješenja




Izbornik Nenad Šoštarić je potražio pomoć minutom odmora, ali savjeti nisu padali na plodno tlo, njegova ekipa nije nalazila rješenja za austrijske rukometne nepoznanice. Hrvatska je bila bezopasna s vanjskih pozicija, tražeći prolaz kroz suparničku zonu »6-0« znala je ulaziti u bezizlazne lavirinte, a na drugoj strani Austrija je mirno stvarala prilike koje je potom realizirala. Slijedom toga je sredinom nastavka bilo već šest golova razlike uz neugodnu konstataciju da je za polovinu poluvremena Hrvatska simboličkim učinkom dala samo tri pogotka, od toga dva iz igre.


Kako nije bilo rješenja izvana, pokušavalo se akcijama »u leđa« što je bio mač s dvije oštrice. Rasterečene Austrijanke su mirno raspolagale stvorenim kapitalom, uskoro su povećale i na 12:5. Do odmora se odnos snaga tek donekle promijenio, kapetanica Katarina Ježić je lijepu hrvatsku akciju okončala golom za 10:15.


Niska promašaja


U početnim minutama nastavka poslije nekoliko obrana Ivane Kapitanović, redale su se hrvatske šanse za smanjenje zaostatka na samo tri gola, ali prilike su za Anu Debelić, Josipu Mamić i prijateljice postajale neprilike. Suparnice su pak vrlo brzo počele ispostavljati račune za nisku promašaja, na drugoj trećini utakmice Katarina Pandža i njezino austrijsko društvo je opet odmaklo, bilo je već 19:12. Iako je do kraja utakmice bilo više od polovine poluvremena, već je tada bilo izvjesno tko će s terena izaći s bodovima.


Popuštale su spone u obranama, igračice su dolazile u prilike za poentiranje, a i u takvoj igri su Austrijanke održavale prednost. Niti ulaskom u posljednjih desetak minuta se ništa bitnije nije promijenilo, nakon što Hrvatska nije iskoristila dva sedmerca zaredom (Blažević, Petika), suparnice su u 50. minuti vodile 23:18. U 56. minuti Ježić iz igre i Larissa Kalaus iz sedmerca smanjile su na samo 24:21, ali je onda Ivančkok Larissi obranila kazneni udarac i završila priču.