Kalkulacije...

Hrvatske rukometašice danas otvaraju drugi krug SP-a. Niti sve pobjede im možda neće donijeti četvrtfinale

Igor Duvnjak

POBJEDA JEDINA OPCIJA - Dejana Milosavljević/Foto BILDBYRAN/SIPA USA

POBJEDA JEDINA OPCIJA - Dejana Milosavljević/Foto BILDBYRAN/SIPA USA

Moramo odigrati bolje nego protiv Švedske i nadamo se da će to biti dovoljno za pozitivan rezultat. Protiv Šveđanki smo pružili žestok otpor, ali je napad zakazao - kaže izbornik Ivica Obrvan



GÖTEBORG Rukometašice Švedske nadmašile su Hrvatsku u Göteborgu u posljednjoj utakmici skupine A Svjetskoga prvenstva, no izabranice Ivice Obrvana danas već nastavljaju natjecanje u drugome krugu u koji su prenijele tek jedan bod. Prve protivnice bit će im rukometašice Crne Gore (15.30), koje, kao i Šveđanke, imaju četiri boda, Mađarska ima dva boda, Senegal jedan bod, dok Kamerun u drugi krug ulazi bez bodova. Hrvatske rukometašice će nakon Crne Gore igrati protiv Kameruna ove subote (18 sati), dok ih dva dana kasnije očekuje ogled s Mađaricama (18 sati).


Dvije najbolje reprezentacije drugoga kruga osigurat će plasman u četvrtfinale. U toj nokaut fazi pobjednice idu u polufinale, a za četiri poražena sastava predviđena je borba za poredak od petog do osmog mjesta. Nadmetanje je uz ostalo važno jer odlučuju o tome tko će s koje pozicije ići u kvalifikacije za Olimpijske igre.


– Mogu pohvaliti sve igračice, sa Švedskom smo dale sve od sebe, posebno u obrani, ali nam je napad malo zaštekao. Sada nas čeka najteži posao. Sa svima možemo igrati, dat ćemo sve od sebe i nadamo se najboljem – tradicionalno je optimistična poruka Dejane Milosavljević.




Iako u Skandinaviji, Hrvatska je sa Šveđankama igrala na »vrućem terenu«, ambijent od desetak glasnih domaćih navijača itekako je utjecao na gošće, svakako ne na vratarku Teu Pijević, koja je do odmora skupila čak jedanaest obrana. Uz to je praktički sudjelovala u igri, istrčavala s vrata, čak i dodavala, ali njezine suigračice nisu uspjele iskoristiti sav taj kapital.


Obrana se u tom dijelu ima čime pohvaliti, od kvalitetnih suparnica je do odmora primila samo devet golova, ali je napad imao više nego simboličan učinak od tek sedam pogodaka, šest iz igre. Bio je to »čips i kikiriki« s ovog švedskog stola, »Amarcord« kao u nekim pradavnim danima, učinak skroz neprimjeren sadašnjim vremenima.


Kalkulacije


Šveđanke su u takvom odnosu snaga iskoristile splet svih ovih okolnosti, naravno, i svoju kvalitetu, igrale su strpljivo čekajući samo priliku za odvajanje od sve nemoćnijih suparnica koje su sve više posustajale. Kada su Skandinavke sredinom nastavka povećale vodstvo na pet golova razlike, rasplet ove priče bio je izvjestan. Razmak je ostao isti do kraja i Ćamilu Mičijević i prijateljice stjerao je u kut iz kojeg će se biti teško izvući do pozicija koje vode među osam najboljih reprezentacija.


Stare dobre kalkulacije, koje kao da poput sjene prate nastupe raznih hrvatskih reprezentacija, u ovom slučaju govore da su šanse za četvrtfinale poput klimavog zuba koji može otpasti jednim krivim potezom, u prijevodu, jednim porazom. Trebalo bi, naime, od danas početi s pobjedama, nakon Crnogorki svladati Mađarice, pretpostavljajući pritom da će biti ostvaren i konačni pun pogodak s Kamerunom.


Tu ipak računicama nije kraj, uz ove pobjede hrvatskoj bi reprezentaciji želje poremetile dvije crnogorske pobjede, uzimajući tu u obzir i činjenicu o negativnom međusobnom omjeru sa Šveđankama.


Današnji posao je itekako zahtjevan, Crnogorke s kojima je Hrvatska igrala na Croatia cupu, brončane su s prošlog EP-a. Iskusna dirigentica igre Itana Grbić, polivalentna Sinjanka s crnogorskim državljanstvom Matea Pletikosić i ostale, bez dvojbe su jako visoka prepreka.


Promjena termina


– S Crnogorkama smo igrale na turniru prije Svjetskoga prvenstva. Bit će to teška utakmica s čvrstim obranama, ali nadam se da ćemo pobijediti. Dat ćemo sve od sebe i vjerujem da možemo pobijediti – dodala je Dejana Milosavljević, na koju se nadovezao izbornik Ivica Obrvan.


– Protiv Crne Gore napadački moramo odigrati bolje nego protiv Švedske i nadamo da će to biti dovoljno za pozitivan rezultat. Protiv Šveđanki smo pružili žestok otpor, u nekim dijelovima i iznad naših mogućnosti, ali je napad zakazao – rekao je Ivica Obrvan.


Današnja utakmica s Crnogorkama prvotno se trebala igrati od 18 sati, ali je došlo do promjene termina pa će Hrvatska prvi susret drugoga kruga igrati od 15.30.


– Došlo je do promjena termina, i to je jedna nelogičnost jer je Crna Gora tri dana bez utakmice, a mi dan i pol. Igraju sličnu obranu, ali igraju grubo. Dominirale su Mađarice agresivnom, grubom obranom. Čeka nas zahtjevna utakmica – zaključio je Obrvan.