Borba za EP

Hrvatske rukometašice love važne bodove protiv Ukrajine: “Motiva nam ne nedostaje, svi smo uvjereni u pobjedu”

Igor Duvnjak

Nenad Šoštarić/Foto PIXSELL

Nenad Šoštarić/Foto PIXSELL

Atmosfera u ekipi je odlična. Svi smo uvjereni u pobjedu i da ćemo onda zadovoljni krenuti prema Poreču gdje nas u nedjelju čeka odlučujuća utakmica s Češkom - kaže hrvatski izbornik Nenad Šoštarić



RIJEKA Pred hrvatskom ženskom rukometnom reprezentacijom dvije su ključne utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo, što se krajem godine igra u Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Prva je na rasporedu danas (18 sati) u Grazu gdje će za protivnice imati reprezentaciju Ukrajine, dok joj u nedjelju u Poreču predstoji susret s Češkom.


Za najbolje hrvatske rukometašice i njihovog izbornika Nenada Šoštarića Europsko prvenstvo je kao u refrenu zaboravljene pjesme »tako blizu, a tako daleko«. Hrvatska je, naime, poražena od Ukrajine u prvom kolu skupine u Rijeci (22:23) i još je peče zametski posrtaj. Nakon toga je pobijedila Češku u gostima, a onda je očekivano dva puta poražena od Francuske. Ima dva boda, kao i ratom i ruskom bezdušnom agresijom razarana Ukrajina, koja ima dvije utakmice manje. U prijevodu, Hrvatska mora pobijediti u oba preostala susreta da bi bila među dvije najbolje ekipe skupine i plasirala se na Europsko prvenstvo.


Ćakulu s Nenadom Šoštarićem je, nažalost, nužno početi s osvrtom na nepovoljni zdravstveni bilten. Na okupljanje je pozvao 21 igračicu, među kojima je čak pet vratarki i puno problema. Tea Pijević je već otpala, Ivana Kapitanović je upitna, Lucija Bešen se oporavila nakon deset dana bez treninga. Protiv Ukrajine neće igrati kapetanica i kružna igračica, Novljanka Katarina Ježić, problema ima i druga nekadašnja Zamećanka, golgeterica Ćamila Mičijević, koja je propustila i dva susreta s Francuskom, a još je ranije otpala i Larissa Kalaus. Riječ je o jako bitnim igračicama u reprezentaciji.




– Ježić i Pijević definitivno neće biti u sastavu – potvrdio je Nenad Šoštarić. – Katarina ima problema s petom, a Tea napuknuće ligamenata. Ozljede vuku iz klubova. Ozlijeđene su još Ćamila Mičijević, koju muče leđa, te Ivana Kapitanović, kojoj je zbog hematoma otežano treniranje. Uglavnom, nismo baš u nekoj prekrasnoj situaciji.


Na glavu


Šoštarić je u poziciji kuhara koji i s ograničenim izborom namirnica nastoji pripremiti probavljiv obrok, u toj »ne baš prekrasnoj situaciji« sprema ekipu za zahtjevnu utakmicu. Moto uoči utakmice je »koga nema, bez njega se mora i može«.


– Mi jednostavno ne smijemo i ne možemo razmišljati o igračicama koje su ozlijeđene, razmišljamo samo o onima koje su zdrave. Njih pripremamo da daju sve od sebe. Pripremamo taktiku da na svaku loptu idemo »na glavu«. Moramo shvatiti da su to utakmice u kojima se dokazuju one igračice koje inače imaju manju minutažu.


Igračice se dobro nose s navedenim problemima u sastavu održavajući itekako nužno dobro raspoloženje uoči važnoga duela.


– Atmosfera u ekipi je odlična. Svi smo uvjereni u pobjedu i da ćemo onda zadovoljni krenuti prema Poreču gdje nas čeka odlučujuća utakmica s Češkom.


Za utakmicu s Čehinjama ima još vremena, dok je ogled s Ukrajinom pred vratima. Izbornik je itekao dobro prostudirao današnje kvalitetne hrvatske suparnice.


– Ukrajina će doći u vrlo sličnom sastavu u kojem je igrala i prošli put. Nedostajat će im srednja vanjska igračica koja je operirala križne ligamente, ali će vjerojatno jednu iskusnu kružnu igračicu postaviti u vanjsku liniju. Ostalo su većina igračice iz Galaćanke iz Lavova, koji je prvak Ukrajine i koji je igrao polufinale Euro kupa, u kojem su izgubile dvije utakmice.


One su još od početka rata u Ukrajini na pripremama u Češkoj, u normalnom su trenažnom procesu. Uz njih imaju i vrhunske igračice koje igraju u inozemstvu, najbolja je Irina Glipko, najbolja strijelkinja rumunjske lige. Tu su i dvije vratarke, Balom, koja brani u mađarskom Szombathelyju i Gladur, koja brani u Njemačkoj. Na desnom krilu je Levčenko, koja igra u Rumunjskoj. Desna vanjska im igra u Bjelorusiji, dobra je pucačica. Uglavnom, većina igračica je iz Lavova, kao i trener reprezentacije.


Šoštarić i njegova ekipa na Zametu su se uvjerili u kvalitetu ukrajinskih rukometašica, stoga u današnju utakmicu ulaze s poukom da je »oprez majka mudrosti«.


Taktika


– U fazi igre u obrani moramo biti dovoljno agresivni, ne smijemo Ukrajinkama dozvoliti da imaju protok lopte do devet metara, moramo im prekidati igru. Pored toga moramo imati gustoću u obrani, a onda se brzo otvarati u polukontru ili kontru. Naravno, ne smijemo zaboraviti na vraćanje u obranu, koje je osnova svega budući da one za napad mijenjaju jednu, dvije igračice. Stoga u fazi tranzicije trebamo napadati taj prostor, pogotovo kada se treba povući u obranu.


Moramo se također kretati i bez lopte jer je ukrajinski način obrane »6-0« često formiran tako da im u sredini stoje četiri visoke igračice, a na pozicijama »dva« i »pet« pivot i krilo koji izlaze duboko van i na taj način znaju raditi probleme lijevoj i desnoj vanjskoj igračici. Ako te igračice dobro uđu u prazne prostore, a pivot pravovremeno izlazi, mogli bismo imati problema. Mi imamo opciju po kojoj će Ćamila moći odigrati, znači varijantu s pucačicom.


Također i opciju koju smo imali protiv Francuske gdje su Dejana Milosavljević ili Valentina Blažević bile brže igračice, koje mogu to isto odigrati. Vratila nam se i Stela Posavec, što nam otvara još jednu opciju kada je riječ o obrani. Možemo tako odigrati i zonu »5-1« umjesto »6-0«, tako da ukupno gledajući, i mi imamo svoje adute.


Hrvatske rukometašice su u prosincu 2020. godine dobile nadimak Kraljice šoka osvojivši brončanu medalju na Europskom prvenstvu. Itekako su motivirane, kao i njihov izbornik, da kroz ove kvalifikacije steknu priliku ziagrati na europskoj smotri.


– Motiva nam ne nedostaje jer znamo da nas ove pobjede vode na Europsko prvenstvo. Jedna od bitnijih stvari za ženski rukomet u Hrvatskoj je imati kontinuitet nastupa na velikim natjecanjima. Bilo bi dobro plasirati se na Europsko prvenstvo i tamo priliku dati i mlađim igračicama kako bi stekle iskustvo. Od ostalih ciljeva tu je svakako i nastup na Svjetskom prvenstvu, kao i pokušati osigurati plasman na Olimpijske igre – zaključio je izbornik Nenad Šoštarić.