Suparnice Mađarice

Hrvatske odbojkašice danas igraju najvažniji susret skupine na EP-u u Zadru, pobjeda bi donijela sigurno drugo mjesto

Luka Medak

SVJESNI VAŽNOSTI DANAŠNJE UTAKMICE – Rene Sain i Daniele Santarelli/Foto PIXSELL

SVJESNI VAŽNOSTI DANAŠNJE UTAKMICE – Rene Sain i Daniele Santarelli/Foto PIXSELL

Već smo u osmini finala, ali to nam nije dovoljno. Susret s favoriziranom Italijom bit će jako težak, stoga želimo doći do sigurnog drugog mjesta – kaže hrvatski izbornik Daniele Santarelli



RIJEKA Hrvatske odbojkašice danas nastavljaju s natjecanjem na Europskom prvenstvu u Zadru, a u četvrtom kolu protivnik im je reprezentacija Mađarske (17 sati). Izabranice Danielea Santarellija pokušat će nastaviti izvanredan niz te upisati i četvrtu pobjedu, koja bi im osigurala najmanje drugo mjesto u skupini C i nominalno lakšeg protivnika u osmini finala u Beogradu.


Nakon Mađarske već sutra u 21 sat Hrvatska će se boriti protiv favoritkinja skupine, Italije, u utakmici koja će pokazati koliko se mogu nositi s najboljima.


– Po rankingu nas očekuju dvije dosta jake ekipe u ova dva dana, stoga već lagano postoji mali pritisak. Pripremamo se jednako za svaku utakmicu, što uključuje gledanje videa i pripremanje taktike te se nadamo da ćemo se u što boljem svjetlu pokazati na terenu – istaknula je Martina Šamadan te se osvrnula na prazne zadarske tribine i atmosferu u dvorani.


Posložena ekipa




– Dodatan vjetar u leđa, pogotovo u ovoj fazi natjecanja, svakako bi bio dolazak naših navijača i publike. Dosad smo dale sve od sebe da nas to ne obeshrabri pa ćemo tako činiti i dalje – objašnjava Šamadan.


Odbojkašice Hrvatske i Mađarske posljednji su se put susrele ranije ovoga ljeta u Zlatnoj europskoj ligi, kada su izabranice Danielea Santarellija u prvom susretu izgubile 2:3, da bi u drugom slavile s uvjerljivih 3:0. Na Europskom prvenstvu prije dvije godine Hrvatska je svladala Mađarice 3:0.


– S reprezentacijom Mađarske već smo igrale u prvom dijelu ljeta u Zlatnoj europskoj ligi. Tada su bile oslabljene te smo ih pobijedile. No novi mađarski trener jako je dobro posložio ekipu. Igraju malo brže nego ekipe s kojima smo se dosad susrele na ovome prvenstvu. Mislim da smo se dobro pripremile i da ćemo biti spremne. Naravno, puno bi ljepši doživljaj bio igrati pred punom dvoranom, no kroz cijelu sezonu smo već navikle na natjecanja bez publike – kazala je srednja blokerica Beta Dumančić.


Drugi krug


Iako ih hrvatske odbojkašice dosta respektiraju, Mađarska na ovome prvenstvu ne stoji najbolje. Naime, nakon slavlja u prvom kolu protiv Slovačke (3:1), Mađarice su upisale dva uzastopna poraza, prvo vrlo iznenađujuće protiv nominalno najslabijeg protivnika u skupini, reprezentacije Švicarske, od koje su poražene u pet setova (2:3), a zatim su bile bespomoćne protiv svjetskih viceprvakinja iz Italije, od kojih su izgubile bez dobivenog seta (0:3).


Takvim se raspletom trenutačno ne nalaze u najboljoj poziciji i pobjeda protiv Hrvatske otvorila bi im mogućnost da nastup u skupini C završe i kao drugoplasirane, a toga je svjestan i izbornik hrvatskih odbojkašica Daniele Santarelli.


– Utakmica protiv Mađarske nam je od velike važnosti. Poštujemo protivničku ekipu i znamo da je razina njihove igre jako dobra, ali priželjkujemo pobjedu. Važno nam je da pobijedimo jer se želimo plasirati na najbolju poziciju u skupini. Već smo u osmini finala, ali to nam nije dovoljno. Susret s favoriziranom Italijom bit će jako težak, stoga želimo doći do sigurnog drugog mjesta, što bismo ostvarili ako danas pobijedimo Mađarsku. Svjesni smo jačine ekipa koje nam tek dolaze, pobjeda protiv Slovačke u nedjelju bila nam je od velike važnosti te smo sigurniji u našu mogućnost što boljeg plasmana uoči drugog kruga – zaključio je izbornik Santarelli.