Novi ciklus

Hrvatske »Kraljice šoka« danas u Rijeci kreću s pripremama za Ukrajinu, rukometašice na Zametu otvaraju kvalifikacije za EP

Igor Duvnjak

PONOVO NA RIJEČKOM PARKETU - Ćamila Mićijević/Foto HRS

PONOVO NA RIJEČKOM PARKETU - Ćamila Mićijević/Foto HRS

Kvalifikacije Hrvatskoj počinju u Rijeci protiv Ukrajinki, a onda slijedi gostovanje u Žlinu i jedna od najvažnijih utakmica na putu prema EURO-u s Češkom



RIJEKA Rijeka se kroz silna desetljeća nagledala itekako zanimljivih međunarodnih nadmetanja, u taj sjajni mozaik uklapa se kao kamenčić, koji će biti ugrađen u četvrtak i nadolazeći rukometni susret. Na scenu se, naime, vraća ženska rukometna reprezentacija koja ove jeseni starta u kvalifikacijama za EURO 2022. godine kojem će domaćini u studenom 2022. godine biti tri države u našem susjedstvu, Slovenija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora.


Na putu do EURO-a naše rukometašice imat će jako zahtjevan posao, jer u skupini od četiri selekcije treba biti barem među prve dvije. A u skupini gdje su olimpijske pobjednice Francuskinje, vrlo jaka Češka i Ukrajina, koja ima vrlo jaku rukometnu tradiciju i koja ovog četvrtka (17.30 sati) gostuje u dvorani na Zametu. Kvalifikacije Hrvatskoj počinju u Rijeci protiv Ukrajinki, a onda slijedi gostovanje u Žlinu i jedna od najvažnijih utakmica na putu prema EURO-u s Češkom.


Hrvatska je itekakvu pozornost skrenula na sebe kada je prije manje od godinu dana oduševila cjelokupnu hrvatsku sportsku javnost osvojivši u Danskoj brončanu medalju na Europskom prvenstvu. Priredila je senzaciju osvojivši to povijesno odličje, prvo u povijesti hrvatskog ženskog rukometa. U susretu za broncu pobijedila je domaćina s čak 25:19 stekavši potom naziv »Kraljice šoka« kako su oduševljeni hrvatski izvjestitelji tepali izabranicama izbornika Nenada Šoštarića.




Tada su one za većinu bile nepoznanica, a danas to nisu, pa će samim time i posao koji ih čeka biti znatno zahtjevniji. Inače, hrvatska ženska seniorska reprezentacija okuplja se u ponedjeljak u Zagrebu i odmah nakon antigenskog testiranja odlazi za Rijeku. Tamo će na Zametu trenirati i odigrati ovaj svoj prvi susret novog ciklusa kvalifikacija. Rijeka je uvijek bila dobar domaćin značajnim rukometnim događajima kao što je i ovaj, punom se parom priprema za doček naših rukometašica, ne sumnja se da će navijači doći u dvoranu i podržati reprezentaciju u prvom, ali iznimno važnom koraku na putu da odu na novo veliko natjecanje.


Iako su djevojke u punom pogonu u domaćim i europskim natjecanjima, sve veseli činjenica da nema nikakvih ozljeda, posebno ne glavnih igračica. Ćamile Mićijević, Larisse Kalaus, Tee Pijević i ostalih. Riječke navijače veseli da su, osim spomenute Ćamile, u reprezentaciji još tri igračice koje su ostavile dubok trag u ovdašnjem rukometu, Katarina Ježić, Dejana Milosavljević i Ana Debelić. Sve one, kao i ostale izabranice izbornika Nenada Šoštarića, će u ritmu podrške s tribina u četvrtak jurišati na prve bodove u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.