IZAZOV NA LUŽNIKIJU

Hrvatska večeras gostuje u Rusiji u kvalifikacijama za SP, Dalić: “Naš će posao biti osjetno teži bez Luke”

Davor Petrović

Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Modrićev izostanak je veliki hendikep, ali moramo se priviknuti da ga neće biti s nama. Luku može zamijeniti samo momčad, s time da stariji igrači moraju preuzeti odgovornost – kaže Zlatko Dalić



ZAGREB Savršeno je jasno da bi ishod večerašnjeg gostovanja kod Rusije mogao odrediti smjer kretanja hrvatske reprezentacije u brzopoteznim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Eventualni poraz bio bi drugi u četiri kola Skupine H i sasvim sigurno bi gurnuo Zlatka Dalića prema izlaznim vratima, a pobjeda bi imala terapeutski učinak nakon svega što je na početku ovog ljeta donio EURO.


Neriješeni rezultat bi pak donio nastavak neizvjesnosti, ali i saznanje da je jedno od najtežih gostovanja u ovom kvalifikacijskom ciklusu apsolvirano bez ogrebotine. Pri tome u obzir treba uzeti zahtjevan raspored hrvatske reprezentacije na početku ovog mjeseca. Naime, već u subotu je na rasporedu gostovanje kod Slovačke u Bratislavi, a idući utorak donosi susjedski dvoboj sa Slovenijom na Poljudu.


Povrh toga, Hrvatska će ovaj tjedan morati odraditi bez ozlijeđenog kapetana Luke Modrića, s time da je još uvijek vrlo upitan njegov nastup u Splitu. Sve skupa više nego jasno govori da izbornika i njegove štićenike večeras očekuje ogroman izazov na stadionu Lužniki, gdje su prije nešto više od tri godine igrali polufinale i finale Svjetskog prvenstva, izazvavši delirij u domovini.


Manjak vremena




– Naš će posao biti osjetno teži bez Luke. Njegov izostanak je veliki hendikep, ali moramo se priviknuti da ga neće biti s nama. Luku može zamijeniti samo momčad, s time da stariji igrači moraju preuzeti odgovornost – istaknuo je Dalić na posljednjoj konferenciji za medije prije utakmice.


Prema njegovu mišljenju, najveći problem za hrvatsku vrstu predstavlja manjak vremena u zgusnutom ritmu kvalifikacija.


– Prije utakmice smo odradili samo jedan zajednički trening. Vjerujem u igrače koji su ovdje jer svi nastupaju u svojim klubovima i u dobroj su formi. Ove tri utakmice su najteži dio ovog ciklusa. Sada smo u potpunosti fokusirani na Rusiju, a kasnije ćemo razmišljati o Slovačkoj i Sloveniji – dodao je izbornik.


Pokazatelji kvalitete svih reprezentacija u skupini H jasno govore da će stadion Lužniki večeras biti poprište dvoboja favorita za prve dvije pozicije.


– Da budem iskren, Rusija nam je najveći konkurent za prvo mjesto, iako smatram da ova utakmica neće biti presudna. Međutim, nemamo pravo na kalkulacije. Moramo skupljati bodove, a prva prilika za to je sada. U našem stručnom stožeru su ljudi vezani za Rusiju, Vedran Ćorluka, Ivica Olić i Stipe Pletikosa. Dosta smo analizirali igru suparnika i zbog toga sam uvjeren da smo spremni za utakmicu – istaknuo je Dalić.


Posebna utakmica


Uspomene na posljednje Svjetsko prvenstvo sasvim sigurno donose dovoljno razloga za dobro ozračje u svlačionici, ali izbornik u startu podsjeća da se u nogometu ne živi od minulog rada, gurajući u prvi plan proces zvan smjena generacija.


Puno se toga promijenilo u našoj reprezentaciji u posljednje tri godine. Dosta igrača sa Svjetskog prvenstva više nije u našoj momčadi. To je jedan normalan proces. Od tada smo stali bez najvažnijih igrača, ali sada nam dolaze mladi. Iako se lijepo sjetiti Rusije i te 2018. godine, ne možemo živjeti u prošlosti. Ispred nas su novi izazovi, a hrvatska reprezentacija više nije onakva kakva je bila tada. Mi gradimo novu momčad, a ja vjerujem da ćemo opet biti uspješni – podvukao je izbornik.


U međuvremenu je došlo do promjena i u ruskoj reprezentaciji. Neki su igrači objesili kopačke o klin, a izbornika Stanislava Čerčesova, koji je prije tri godine slavljen zbog plasmana u četvrtfinale Svjetskog prvenstva, posla je koštao rezultatski slab EURO. Sada je na njegovoj poziciji Valerij Karpin, koji je jedanaest godina uspješne igračke karijere proveo u Španjolskoj.


– Njemu je to debitantski nastup na klupi reprezentacije, a ja sam siguran da će on motivirati momčad. Pred nama je posebna utakmica i bit će nam teško. Karpin je Rusiji donio novu energiju i drukčiji sustav igre, a to je pokazao i njegov popis reprezentativaca za rujanski dio kvalifikacija. Njegova će momčad biti agresivna, pokušat će raditi visoki presing i igrati nogomet. Za obje reprezentacije ovo će biti vrlo zahtjevna utakmica, a Rusija će igrati kompaktno, s puno energije – zaključio je Dalić.