Riječanin među 14 igrača

Hrvatska u Grazu igra novi susret pretkvalifikacija za EP, Austrija putokaz za ostvarenje prvog cilja

Katarina Blažević

POBJEDA IMPERATIV - Toni Perković i Vito Kučić/Foto PIXSELL

POBJEDA IMPERATIV - Toni Perković i Vito Kučić/Foto PIXSELL

Sigurno je da idemo na obje pobjede, večeras smo i favoriti, ali susret s Poljskom je još važniji u ostvarenju našeg cilja, a to je plasman u kvalifikacije te potom i na EuroBasket - kaže Vito Kučić



RIJEKA S četrnaestoricom je igrača Aleksandar Petrović, vršitelj dužnosti izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije, otputovao jučer u Graz, u kojem će Hrvatska otvoriti novi prozor pretkvalifikacija za EuroBasket 2025. godine. Večerašnji susret s Austrijom (20.20 sati) i nedjeljni u Draženovu domu s Poljskom (20 sati) otvorit će ujedno i jednu novu eru, eru s novim vodstvom Saveza u odnosu na posljednjih šest godina, novim izbornikom, ali i kompletno pomlađenom reprezentacijom u kojoj su najstariji igrači 28-godišnji Dominik Mavra, ujedno i kapetan, te Filip Bundović.


Naravno, razlog pomlađenosti jest i taj što u ovom prozoru ne mogu sudjelovati NBA igrači i euroligaši, Petrovića su potom namučile i poneke odgode zbog ozljeda (Bender, Božić, Matković, Gnjidić), ali ovih 14 igrača trebalo bi biti spremno odgovoriti na papiru ipak slabijoj Austriji. Dvoboj s Poljskom, četvrtoplasiranom reprezentacijom na ovogodišnjem EuroBasketu, trebao bi biti ipak neka druga priča. Ali, prvi cilj je svladati Austriju, koja u skupini E pretkvalifikacija ima omjer 0-2, dok Hrvatska drži 2-0.


Savjeti


Među 14 igrača na koje računa Petrović našao se i Vito Kučić, razigravač Cedevite Junior. U posljednjih nekoliko godina od riječkih se košarkaša na užim popisima znao naći tek Antonio Jordano, a Petrovićev poziv 20-godišnjem Riječaninu i ne čudi kada se uzme u obzir da je v.d. izbornika za cilj imao kreiranje popisa igrača koji će predvoditi Hrvatsku u budućnosti.




A od Kučića, najboljeg asistenta ovogodišnjeg EP-a do 20 godina, to se zasigurno i očekuje. Ovaj će mu prozor pak dobro doći da skupi iskustvo od starijih igrača, posebice Mavre i Kapuste na njegovoj poziciji.


– Pa, moram priznati da sam bio jako iznenađen kada sam dobio konačni poziv za okupljanje reprezentacije. Naravno da mi puno znači što su me i u klubu svi podržali, a i trener Mulaomerović mi je dao nekoliko korisnih savjeta, kao što mi i inače daje na svakom treningu. Prije svega, čast je biti dio seniorske hrvatske vrste, a pogotovo kada treniram s igračima višeg ranga natjecanja. To mi je važno da bih skupio iskustvo koje će mi sigurno u budućnosti samo pomoći – kaže Vito Kučić, Riječanin koji je prve košarkaške korake napravio u Zametu, a potom otišao u Kvarner 2010 iz kojeg je s 15 godina prešao u zagrebačku Cedevitu.


Iako je debitant u seniorskoj vrsti, suigrači mu nisu nepoznanica s obzirom na to da se s nekima susretao i u mlađim kategorijama, ali i HT Premijer ligi. Uz Kučića su tu najmlađi Tomislav Ivišić (19), Roko Prkačin (20), Matej Rudan (21)…


– Nije mi bio problem uklopiti se, jer većinu igrača poznajem od ranije, tako da sam se brzo snašao, a odlično je i što je atmosfera u ekipi jako dobra. Susret s Petrovićem? Aco je stvarno vrhunski stručnjak, koji zna napraviti odličnu kemiju među igračima, a to sam sad uspio i doživjeti. On i cijeli stručni stožer mi puno pomažu sa savjetima, kao i ostalim mladim igračima.


Želje


I Petrović je uoči okupljanja naglasio da će susret s Poljskom biti definitivno teži i važniji ispit za Hrvatsku, ali ne smije se unaprijed podcijeniti niti Austrija, koju najvećim dijelom čine igrači domaće austrijske Superlige.


– Dobro smo se pripremili za Austrijance i nadam se da ćemo to pokazati na terenu. Sigurno je da idemo na obje pobjede, večeras smo i favoriti, ali susret s Poljskom je još važniji u ostvarenju našeg cilja, a to je plasman u kvalifikacije te potom i na EuroBasket koji nas čeka za tri godine. Za Poljsku se još imamo vremena pripremiti, a današnja utakmica će nam dobro doći za to.


Od mladih igrača na Petrovićevu popisu očekuje se da budu nositelji igre na EuroBasketu za tri godine. Naravno, to je želja i mladog Riječanina.


– Trenutno mi je prvi cilj zaigrati na nekom velikom natjecanju za hrvatsku seniorsku reprezentaciju, a san je jednoga dana osvojiti i medalju – zaključio je Vito Kučić.