EuroBasket

Hrvatska u fantastičnoj trećoj četvrtini razbila Veliku Britaniju i došla do prvog slavlja u Milanu

Katarina Blažević

PETNAEST POENA - Dario Šarić/Foto FIBA

PETNAEST POENA - Dario Šarić/Foto FIBA

Očito je Mulaomerović znao kako motivirati svoje igrače na poluvremenu jer u trećoj je dionici igre na parketu bila neka druga Hrvatska. Energična, borbena, koja je dopustila tek devet poena protivniku u 10 minuta. A zabila je njih 35



MILANO Susret 2. kola Skupine C Europskog prvenstva: Velika Britanija – Hrvatska 65:86 (17:20, 14:17, 9:35, 25:14). Mediolanum Forum. Suci: Horozov (Bugarska), Marques (Portugal) i Jacobs (Belgija).


VELIKA BRITANIJA: Clark, Hesson 18 (3-4), Nelson 9 (3-3), Olaseni 10 (4-4), Wheatle 6 (2-2), Anderson, Bigby-Williams 2, Lautier-Ogunleye, Mockford, Soko 4 (2-2), Van Oostrum 2, Whelan 14 (1-1).


HRVATSKA: Zubac 15 (3-5), Šarić 15 (3-3), Bogdanović 15, Hezonja 13 (5-6), Smith 3 (1-2), Perković 3, Prkačin, Simon 2, Gnjidić 5, Matković 4, Ramljak, Mavra 11 (4-4).




Hrvatska košarkaška reprezentacija očekivano je u drugom kolu EuroBasketa uvjerljivo svladala autsajdera Veliku Britaniju (86:65), iako se mučila u prvom poluvremenu i do značajnijeg odvajanja stigla tek u fantastičnoj trećoj dionici igre. Na odmor se otišlo vodstvom Hrvatske 37:31, igrači izbornika Mulaomerovića su u prvih 20 minuta pomalo podcijenili Veliku Britaniju i opet imali problema s napadačkim skokom protivnika.


Obrambeno je to izgledalo blijedo i bez energije, iako su na parketu Hrvatsku predstavljale najjače snage i tek je Matković umjesto Zupca bio jedina promjena u startnoj postavi u odnosu na susret s Grčkom.


Očito je Mulaomerović znao kako motivirati svoje igrače na poluvremenu jer u trećoj je dionici igre na parketu bila neka druga Hrvatska. Energična, borbena, koja je dopustila tek devet poena protivniku u 10 minuta. A zabila je njih 35. Hrvatski su igrači serijom 15:2 otvorili treću četvrtinu, zakucavao je Zubac, povećavao Bogdanović, kojeg je pratio i Mavra sa sjajnim asistencijama, Smith se istaknuo u obrani…


Brzo smo došli i na “plus 21” (33:54), a tada se Hrvatska još više opustila pa su krenuli i lijepi potezi, alley-oop u režiji Mavre i Matkovića, sjajno zakucavanje Hezonje i dalekometna trica Mavre, koja je odvela Hrvatsku na “plus 32” (40:72) na samom kraju odlične treće četvrtine.


U zadnju je dionicu stoga Mulaomerović mogao poslati neiskusniju petorku te odmoriti one koji su se namučili protiv Grčke. Uz Mavru i Hezonju na parketu su se našli Prkačin, Gnjidić te Matković. Mladi playmaker Gnjidić je posebno iznenadio u ovoj utakmici s nekoliko lijepih poteza, a jedino je ozljeda Matkovića zasjenila kraj utakmice. Doduše, ipak se ne bi trebalo raditi o većoj ozljedi, mladi je centar šepajući izašao s parketa nakon što je izvrnuo zglob, a odmah mu je stavljen i led.


Nakon dva kola i upisane jedne pobjede te jednog poraza, Hrvatska sutra odmara, dok je susret trećeg kola s Estonijom na rasporedu u ponedjeljak od 14.15.