Rukometašice

Hrvatska sa Senegalom danas otvara Mundijal: “Želja i ambicija su biti među osam najboljih”

Igor Duvnjak

Foto M. MIJOŠEK

Foto M. MIJOŠEK

U napadačkom dijelu moja je ideja da neke stvari, koje smo imali od ranije, sada nadopunimo s nekoliko novih povezanih akcija koje će ponuditi da se iskaže individualna kvaliteta igračica. Da one prepoznaju svoju ideju, šut, fintu, asistenciju - ističe izbornik Hrvatske



GÖTEBORG Najbolje hrvatske rukometašice korak po korak su izlazile iz sjene k svjetlima reflektora velike pozornice, Svjetskog prvenstva na kojem ih večeras očekuje njihova premijera u utakmici sa Senegalom. Izbornik Ivica Obrvan je na dvadeset sveo konačni popis igračica na koje će u Göteborgu, dobro znanoj švedskoj luci, nastojati u skupini peškati čim više bodova.


U jeseni su značajnih promjena u stručnom vodstvu, za nama je odlazak dugogodišnjeg izbornika Nenada Šoštarića i inauguriranje novog izbornika, jednog od tolikih slavnih metkovskih imena koja su ostavila duboki trag u rukometu, sve te promjene su se događale brzo, praktički u predvečerje SP-a.


– Ovaj moj dolazak u ženski rukomet, nakon što sam u onom muškom bio više od dvadeset godina, bio je prvi kada sam ove godine preuzeo Podravku – kaže Ivica Obrvan, čovjek sa zavidnim sportskim pedigreom iza kojega je uzbudljiv put igrača i trenera kojim se svakako može pohvaliti.


Upoznavanje




Riječ je o reprezentativcu iz onih ratnih devedesetih kada je Hrvatska počela s dugotrajnim razdobljem osvajanja odličja na velikoj sceni, o zlatu na Mediteranskim igrama 1993. godine i godinu potom bronce na Europskom prvenstvu, uz to je u momčadi Zagreba, prvaka Europe 1992. i 1993. godine te finalista Lige prvakaa dvije godine potom.


Toliki su klubovi koje je vodio u trenerskoj karijeri, između ostaloga i top momčad Metkovića s kojim je kao igrač i trener 2000. osvojio Kup EHF-a. Morao je raditi brzometno s obzirom na kratko vrijeme od kada je preuzeo reprezentaciju pa do prvog nastupa na Svjetskom prvenstvu.


– Svakako mi je odluka bila jednostavnija samim time što sam svakodnevno radio s igračicama u klubu. Ovo sada se dogodilo spletom okolnosti, odlaskom Nenada Šoštarića u Zagreb. Ostalo je upražnjeno mjesto izbornika hrvatske reprezentacije. Uslijedio je kontakt HRS-a i razmišljanje čelnih ljudi kluba i to, neću reći odluka nego rješenje, da ja preuzmem izborničku funkciju u kratkom razdoblju prije okupljanja. Bili smo zajedno pet-šest radnih dana. S najvećim dijelom cura, osim onih koje imam svakodnevno na raspolaganju u Koprivnici, upoznao sam se tek na pripremama – govori Obrvan.


U stvaranju igre nije težio revolucionarnim promjenama, nastojeći delikatno obaviti bitnu fazu stvaranja igre.


– U tih nešto više od desetak treninga pokušali smo da ne promijenimo previše toga kako ne bi sa svim time došlo do kontraefekta. Upoznali smo se malo, cure su upoznale mene i moj način rada. Pred nama je zahtjevno Svjetsko prvenstvo, ovo je neuobičajena situacija, ali dogodila se meni i ja se na nju moram prilagoditi.


I novi izbornik je svjestan važnosti obrane, činjenice da je ona u rukometu obavezni preduvjet za »zidanje« rezultata.


Znam što su radile proteklih godina

Izbornik, naravno, ima mišljenje o ekipi u kojoj je nekoliko igračica imalo problema s ozljedama.


– Ja sam tu ekipu pratio i putem TV-a te znam neke njihove nastupe. S obzirom na moj program i obaveze, pratio sam ih nekada više, nekada manje. Znam što su radile proteklih godina. Uglavnom, riječ je o vrlo dobroj reprezentaciji koja ima i glavu i rep i koja je više-manje zajedno izvjestan broj godina. U posljednja dva-tri mjeseca bilo je ozlijeđeno nekoliko bitnih igračica i nisu imale nastupe u klubovima, kao Valentina Blažević, »Keti« Ježić, Ćamila Mičijević se malo muči s koljenom, ozlijeđena je bila i Ivana Kapitanović. Mlada igračica Lara Birtić je imala problema s prstom. Sve to smo morali ukalkulirati, računati da su bitne igračice propuštale trenažni proces te je to bila otežavajuća okolnost. Pojedine igračice, koje nemaju idealnu tjelesnu formu u ovom trenutku, pokušat ćemo nekako rasteretiti na Svjetskom prvenstvu u nekim trenucima, sve ako nam to pojedine utakmice budu dozvolile te da tako plovimo kroz natjecanje već u prvom krugu i da hvatamo zalet za kada nam bude najpotrebnije – kaže Obrvan, peti hrvatski izbornik na svjetskim smotrama.


Do sada su četiri izbornika vodila Hrvatsku na svjetskim prvenstvima. Josip Šojat imao je tu čast tri puta (1995., 2005. i 2007.), Nenad Šoštarić dvaput (1997. i 2021.), a jednom su reprezentaciju na Mundijalu vodili Željko Tomac (2003.) i Vladimir Canjuga (2011.).


U sedam nastupa na svjetskim prvenstvima Hrvatska je odigrala 53 susreta. Upisala je 28, jedan remi i četiri poraza. Rekordna pobjeda ostvarena je protiv Urugvaja 2005. godine, bilo je 44:9, dok je rekordni poraz doživljen od Norveške iste godine (25:37).

Među osam


– U našoj reprezentaciji su obrana i vratarke temelj cijele priče. Naravno da se ne može i bez polukontre te bez napada, ali ako nemate dobru, ili vrlo dobru obranu koja vam ulijeva sigurnost, onda je to problem. Obrana je baza, u ovom je trenutku solidna, no jako nam nedostaje Ana Debelić koja ne igra, rodila je. S njom bi to srce naše obrane, u kombinaciji s ovim ostalim curama, bilo izuzetno snažnije. Međutim, ovo je viša sila te moramo pronaći unutrašnje rezerve, što vjerujem da i hoćemo.


U napadačkom dijelu moja je ideja da neke stvari, koje smo imali od ranije, sada nadopunimo s nekoliko novih povezanih akcija koje će ponuditi da se iskaže individualna kvaliteta igračica. Da one prepoznaju svoju ideju, šut, fintu, asistenciju. Nedostajao je određeni broj dana da se sve to »uglazbi«, odnosno da se bar bolje posloži – ističe izbornik Hrvatske.


Obrvan pritom razmišlja o »kemijanju« počevši od večerašnje utakmice sa Senegalom, o nastojanju doziranja vremena u igri nekih igračica i o eventulanom njihovom odmaranju.


– Neću podcjenjivati nikoga, pogotovo Senegal, koji je vrlo dobra reprezentacija pa će to biti ozbiljna utakmica. Ali, mislim da će nam ovaj susret te onaj s Kinom, prva dva u rasporedu, dobro doći pred susrete sa zvučnijim ekipama kao što su Švedska, Crna Gora, Mađarska, susrete koji su odlučujući za našu želju i ambiciju, a to je da pokušamo biti među osam najboljih na ovom Svjetskom prvenstvu.