ODBROJAVANJE

Hrvatska je od 19. do 26. kolovoza jedan od domaćina Europskog prvenstva odbojkašica, Fabris: “Igrati doma je veliki privilegij”

Luka Medak

Daniele Santarelli i Samanta Fabris/Foto: V. SITNICA

Daniele Santarelli i Samanta Fabris/Foto: V. SITNICA

Meni je ovo već peto Europsko prvenstvo, no još uvijek sam jako uzbuđena, pogotovo zato što igramo kod kuće. To će nam biti dodatan vjetar u leđa - rekla je kapetanica Samanta Fabris



RIJEKA Bliži se početak Europskog prvenstva za odbojkašice. Hrvatska je od 19. do 26. kolovoza jedan od domaćina natjecanja koje se još igra u Bugarskoj, Rumunjskoj i Srbiji, a skupina C u kojoj su i hrvatske odbojkašice igrat će se u Zadru. Reprezentativke će tako pokušati nastaviti sa sjajnim igrama koje su prije dva mjeseca pružile u Zlatnoj ligi u Bugarskoj, gdje su u finalu bile poražene od domaćina te naposljetku osvojile srebrno odličje.


– Ta medalja nam je sigurno dodatni motiv za prvenstvo što slijedi. Vidjele smo da možemo igrati s Bugarskom, imale smo nekoliko stvarno dobrih prilika za zlato, ali nismo ih iskoristile. Bez obzira na to, ekipa je rasla iz utakmice u utakmicu, što je zapravo i bio cilj u toj Zlatnoj ligi, prilika da se pripremimo za Europsko prvenstvo i da vidimo na čemu još moramo raditi – rekla je Samanta Fabris, kapetanica i jedna od najboljih igračica reprezentacije.


Hrvatska će igrati u skupini sa Švicarskom, Bjelorusijom, Slovačkom, Mađarskom i Italijom, a Samanta smatra da su domaćim odbojkašicama velike šanse za izlazak iz skupine na vrlo dobroj poziciji.


Talijanke favoritkinje




– Nije tajna da je Italija favorit skupine, mislim da to znaju svi koji prate odbojku. Ipak su one bile finalistice Svjetskog prvenstva prije tri godine. Što se ostalih ekipa tiče, mislim da smo svi podjednake kvalitete i o pozicijama će odlučivati detalji, no moram reći da mi svejedno ciljamo na drugo mjesto u skupini, koje bi nam kasnije olakšalo put. Prvu utakmicu igramo sa Švicarskom i to nam je stvarno dobra prilika da već u startu uzmemo bodove. Švicarke su nam možda najlakši protivnik u grupi, ali to naravno ne znači da možemo ući u meč opušteno i podcijeniti ih. U zadnje vrijeme igraju dosta dobro, pokazale su to i u prijateljskim utakmicama prije turnira. Mi ćemo se prije svega fokusirati na sebe, pokušati ispoštovati sve što smo se dogovorili, a ako damo sve od sebe mislim da se možemo nadati i vrlo dobrom mjestu u grupi – optimistična je kapetanica.


Na svu sreću sve su hrvatske odbojkašice u dobroj formi i nisu ih unazadile nikakve ozljede, a dobar rezultat u pripremnim utakmica pokazatelj je da se reprezentativke sve više privikavaju na taktičke zamisli trenera Danielea Santarellija.


– Ovog ljeta smo se dosta fokusirali da usavršimo sustav koji je trener Santarelli uveo u reprezentaciju prije nekoliko godina. Sve u svojim klubovima igramo po nekom drugom sustavu, tako da nam je trebalo neko vrijeme da se sve prilagodimo. Kroz Zlatnu ligu i pripremne utakmice sve smo bliže da u potpunosti ispoštujemo sve pozicije kako smo se prije s trenerom dogovorile i imamo se čemu veseliti – komentirala je Samanta, koja smatra da je jedini hendikep reprezentacije taj što neće imati podršku s tribina.


– Nažalost, igrat ćemo bez nazočnosti navijača, što nam je stvarno jako žao. Nije nam najjasnija ta odluka jer smo vidjeli da se bez problema održavaju koncerti i još neka događanja, a s druge strane mi nismo dobili dostupnost gledatelja. To je stvarno šteta jer smatram da bi bio dobar odaziv, bio je velik interes za ulaznice jer ne događa se često da se neko takvo natjecanje igra u Hrvatskoj. No nadam se da će nas svi koji su imali namjeru doći zato gledati preko malih ekrana i podržati nas i biti uz nas u bilo kojem drugom smislu.


Riječki dani


Iako se natjecanje održava u Hrvatskoj, čime je automatski veći interes domaće javnosti, za 29-godišnju Istrijanku nema pritiska.


– Meni je ovo već peto Europsko prvenstvo, no još uvijek sam jako uzbuđena, pogotovo zato što igramo kod kuće. Je li sada veći pritisak igrati? Mislim da nije, štoviše, to što igramo na domaćem terenu samo nam može biti dodatan vjetar u leđa. Mi ćemo pokazati našu igru i sve na čemu smo radili, jedino će možda biti prisutno neko dodatno uzbuđenje. Mislim da smo privilegirani što imamo priliku igrati kod kuće i ovim putem bih se zahvalila svima koji su nam to omogućili – rekla je Fabris.


Riječkim ljubiteljima odbojke Samanta Fabris već je optrije poznato ime jer upravo je u Rijeci pod palicom Igora Lovrinova počela graditi svoj zvjezdani odbojkaški status. U Rijeku je stigla u sezoni 2008./2009., kada su riječke odbojkašice imale vjerojatno najuspješniju sezonu u povijesti osvojivši prvenstvo, Kup Hrvatske i Interligu, dok su u Ligi prvaka izborile plasman među 12 najboljih ekipa. Fabris je tada bila daleko od značajne uloge u prvoj ekipi, no odlaskom najboljih igračica stigla je i njezina prilika, koju je itekako dobro iskoristila.


Igrati za Rijeku mi je bilo jedno divno iskustvo. U četiri godine, koliko sam provela ondje, osvojili smo četiri prvenstva i kup, a nakon Rijeke sam dobila i poziv za prvi angažman u inozemstvu, zbog čega sam jako zahvalna – kaže Samanta, koja trenutačno brani boje Dinama iz Kazanja, s kojim je osvojila gotovo sve što se osvojiti moglo.


– Jako sam zadovoljna u klubu, u dvije godine smo od mogućih pet trofeja osvojile četiri, promakao nam je samo jedan naslov prvakinja Rusije, kada smo bile treće. Nadam se da ću i naredne sezone donijeti još medalja iz Rusije u Hrvatsku, sada nam je prioritet pokazati nešto više i u Ligi prvaka jer prošle godine nismo bile na razini. Imali smo dosta ozljeda, nije pomogla ni situacija s koronom, ali sada bi trebalo biti bolje. Sve u svemu, jako sam zadovoljna dosadašnjom karijerom – zaključila je Fabris.


Sestrinim stopama

Stopama Samante Fabris krenula je i njezina sestra Nikolina, koja je trenutačno članica HAOK Rijeka, gdje također igra pod palicom trenera Igora Lovrinova.


– Sestri odbojka ide odlično, ali joj je sada u interesu ipak najprije završiti fakultet. Završila je treću godinu, ima još dvije, a onda ćemo vidjeti hoće li i ona dobiti priliku igrati u inozemstvu. Moram biti iskrena i reći da nisam imala previše vremena pratiti Superligu, teško mi je sve uskladiti s obzirom na to da igram u Rusiji, ali sa sestrom sam stalno na liniji i na taj način pratim njezine rezultate – prokomentirala je Samanta.

Za Hrvatsku će na Europskom prvenstvu igrati Rene Sain, Katarina Pavičić, Ema Strunjak, Božana Butigan, Nikolina Božičević, Laura Miloš, Lucija Mlinar, Matea Ikić, Beta Dumančić, Samanta Fabris, Martina Šamadan, Klara Perić, Lea Deak, Dinka Kulić i Karla Klarić, a izbornik je Daniele Santarelli.


Raspored utakmica u skupini C


19. kolovoza: Hrvatska – Švicarska (17)
21. kolovoza: Bjelorusija – Hrvatska (17)
22. kolovoza: Hrvatska – Slovačka (17)
24. kolovoza: Mađarska – Hrvatska (17)
25. kolovoza: Hrvatska – Italija (21)


Sve utakmice moći će se u izravnom prijenosu pratiti na ArenaSportu.