Pobjeda nad Mađarskom

Hrvatska je europski prvak u vaterpolu! Sjajne Barakude slavile u prepunoj Spaladium Areni!

Igor Duvnjak

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Mađarska je pokušavala sve, ali Hrvatska je bila neodoljiva dokazujući do samog kraja da je ona bez dileme najbolja europska reprezentacija.



SPLIT Utakmica finala Europskog prvenstva vaterpolista u Splitu: Hrvatska – Mađarska 10:9 (3:3,1:0, 4:4, 2:2). Dvorana Spaladium Arena. Gledatelja 9000. Suci: Boris Margeta (Slovenija), Adrian Alexandrescu (Rumunjska).


HRVATSKA: Bijač, Burić 3, Fatović, Krapić 1, Lazić, Bukić, Biljaka, Žuvela, Marinić Kragić 2 (2), Vrlić, Bašić 1, Kharkov 3, Popadić.


MAĐARSKA: Levai, Angyal, Manhercz 1 (1), Konarik 1, Nagy, Molnar 2, Zalanki 1, Burian, Nemet, Fekete 1, Jansik 2 (1), Vigvari 1, Vogel.




Igrač više: Hrvatska 15 (8), Mađarska 11 (3). Peterci: Hrvatska 2 (2), Mađarska 3 (2).


Luda splitska noć, Hrvatska je europski prvak, slavi prepuna Spaladium Arena nakon finala u kojem su razigrani napadači Ivice Tucka potpuno razbili mađarsku obranu za konačnih 10:9! Mađarska je pokušavala sve, ali Hrvatska je bila neodoljiva dokazujući do samog kraja da je ona bez dileme najbolja europska reprezentacija.


Pjesma iz tisuća grla, poruke kao ona “ništa kontra Splita”, skandiranje, zvuk bubnjeva, nastup Alena Nižetića koji je pjevao s navijačima, to je samo dio opisa onoga što je dočekalo hrvatske delfine na izlasku na zagrijavanje i predstavljanje za ovo veliko hrvatsko finale s Mađarima. Kako su ljudi puštani i u prolaze, na skaline između redova, ona brojka od 9000 gledateljica i gledatelja je vjerojatno i veća.


U toj utakmici punoj naboja oba finalista su u početnim napadima ostala bez rješenja u napadu sa igračem više, ali je zato Konstantin Kharkov ubrzo aktivirao dinamit u ljevici, da bi na to stigao zvučan mađarski odgovor i to dvostruki. Prvo je Zalanki sa igračem više zaljuljao Bijača, a kako jedno zlo nikada ne dolazi samo, nakon što Hrvatska nije uspješno odigrala s igračem više, suparnici su servirali kontru za gol Molnara i 1:2.


Tuckova je momčad ipak uspjela povezati konce igre u napadu pored čvrste, agresivne mađarke obrane i po onoj o trećoj sreći, Rino Burić je iskoristio trećeg domaćeg igrača više za poravnanje. Ubrzo mu se pridružio i riječki kapetan Ivan Krapić koji je poslao loptu iz blizine u mrežu, ali je na drugoj strani ubojitu dijagonalu poslao Molnar održavši rezultatsku ravnotežu 3:3 do odlaska na prvi odmor, u četvrtini u kojoj se niti jedna obrana nije uspjela nametnuti nad suparničkim napadima. Druga je stvar, što je hrvatska obrana itekako proradila u drugoj četvrtini.


U početne tri minute nastavka napadačima se zatvorila špina i opet ju je, tek pred ulazak u sredinu četvrtine, kao i u prvom činu, otvorila Kharkovljeva ljevica, Konstantin je bio neumoljiv u tom napadu sa igračem više. Uz gol za minimalno vodstvo kao i da je potaknuo Marka Bijača, koji je onako kako on to zna, nanizao nekoliko sjajnih obrana održavajući minimalnu prednost i do posljednje minute ove četvrtine. Uspio je u tome i do samog kraja, Hrvatska je na odmor otplivala s malom, ali itekako dragom prednošću, s onih 4:3.


Još bolja je stvar po Tuckovu momčad što je odmah u prvom napadu prvi puta ostvareno vodstvo sa dva gola razlike, 5:3 pošto je efikasan s igračem više bio Rino Burić. Međutim, odmah je razmak prepolovljen u solo akciji u kojoj je Nemet izdržao intervenciju obrane koliko mu je bilo dovoljno da loptu pošalje iza Bijača. Tribine su ubrzo počele skandirati ime proslavljenoga hrvatskog vratara, sve to nakon akcije u kojoj je sačuvao mrežu sa igračem manje.


I onda je četiri i pol minute do odmora dosuđen peterac za Mađarsku kojeg je po mišljenju sudaca skrivio Josip Vrlić. Protestirao je Ivica Tucak, bunila se naravno i publika, ali nije bilo promjene. Iskusni Mancherz je bio siguran realizator i nakon dugo vremena postavio rezultatsku ravnotežu golom za četvrto izjednačenje, 5:5.


Ni to nije pokolebalo hrvatske vaterpoliste kojima je Kharkovljeva ljevica opet bila dobrodošlo utočište, ovog puta za prednost 7:6 uoči posljednje minute ove vatrometne četvrtine. Razmak je bio isti i do samog kraja četvrtine pošto se među strijelce upisao i Andrija Bašić koji je pogodio za 8:7 uoči posljednjeg čina finalne predstave. U tom činu Jnašik je odmah iskoristio igrača više, dovoljno da nepunih sedam minuta do kraja finala bude neriješeno, 8:8. Bilo je tako i tri minuta prije kraja, dok su i jedna i druga momčad mjesto mreže pogađale okvir vratiju najavljujući dramatičan finiš. I tada, nepune tri minute do kraja Loren Fatović je izborio peterac kojeg je Jerko Marinić Kragić na oduševljenje tribina transformirao u 9:8. Počela je revija peteraca, Mancherz nije pogodio, a na drugoj strani neumoljiv je Jerko Marinić Kragić za 10:8.