Superliga odbojkašica

HAOK Rijeka pred novom, izazovnom sezonom: “Oslabljeni smo, svaka pobjeda bit će velika”

Denis Frančišković

Igor Lovrinov/Foto Arhiva NL

Igor Lovrinov/Foto Arhiva NL

Liga je duga i bit će sigurno dosta oscilacija. Nadamo se nekim pobjedama i svaka od njih bit će velika za nas. Ekipa je mlada i željna treniranja - kaže trener Riječanki Igor Lovrinov



RIJEKA Odbojkašice HAOK Rijeka CO nedjeljnom utakmicom s Osijekom (18 sati) na Trsatu otvaraju još jednu izazovnu sezonu u korona okolnostima. I prošle godine Riječanke su bile na novom početku, ali predvođene iskusnom internacionalkom Anom Grbac imale su ipak puno konkurentniji roster.


Bile su svojevrsni hit prvenstva, jako ugodno iznenađenje, što će ove sezone biti izuzetno teško, barem i približno ponoviti. No, maraton od 22 utakmice tek počinje…


U korona stanki ekipa s Trsata ostala je bez nekoliko ključnih igračica. Ana Mioč otišla je u Kaštelu, Marija Vrban u redove Splita, dok se Marta Cvitković odlučila za studij u SAD-u.




Trener Igor Lovrinov bio je još samo prije nekoliko tjedana u čudu kako skupiti ekipu za polufinalni sraz s Kaštelom u kojem su se djevojke ipak dostojno oprostile od Kupa. Kakva je situacija nekoliko dana prije početka prvenstva?


Sile (ne)prilika


– Nije se puno poboljšalo u međuvremenu, iako smo imali neke ideje kako bismo se možda pojačali. No, nismo uspjeli – kaže šef struke Lovrinov. – Dosta je igračica otišlo i situacija nije bajna. No, ekipa je mlada i željna treniranja pa ćemo valjda napredovati.


Riječki sastav bitno je mlađi, s još manje iskustava nego prošle sezone.


– Oslabljeni smo sigurno, a neke cure silom prilika igraju na pozicijama na kojima inače nisu igrale. Tu prvenstveno mislim na Andreu Koracu koja je sada primač-pucač, a prošle godine je igrala u sredini. Kasno smo i počeli s treninzima, dio cura je i radio cijeli kolovoz. Sigurno nećemo plakati, svjesni smo da je ovo naša realnost i moramo se s tim pomiriti. Treba samo raditi i trenirati jer ima dobrih, perspektivnih i superperspektivnih cura…


U cijeloj priči trebat će puno strpljenja, rada, promjena u hodu… Jednostavno, trebat će se dobro snaći i pokazati napredak u ligi koja za mnoge igračice dolazi ipak još prerano.


– Atmosferu određuju rezultati. Sigurno će biti nekih poraza na koje nismo naučili, no moramo iz toga izaći jači. Samo tako možemo napredovati. To je ono što nam je glavni cilj ove sezone. To su sve mlade cure od kojih se puno očekuje, ali neke od njih još nisu spremne za ovako velike izazove. Treba ih sačekati i sigurno će napraviti napredak. Za to će trebati dosta strpljenja. Sigurno ćemo ući i u neku seriju poraza, dosta je ekipa jačih od nas, tako da je bitno kako ćemo u svemu tome »isplivati«, odnosno kako će to utjecati na nas.


Riječanke su prva dva kola domaćini, već u srijedu (19 sati) čeka ih susret s Dinamom na trsatskom parketu.


Nema filozofije


– Odmah u srijedu igramo s Dinamom. Tražili smo tu promjenu jer se za vikend igra mlađekadetsko državno prvenstvo, a mi imamo dosta takvih igračica u prvoj postavi. A to nikad ne zvuči dobro kad su mlađe kadetkinje čak i nositeljice igre. Nema tu neke velike filozofije, samo rad i borba za što bolji rezultat.


Superliga od 12 klubova počinje u subotu i traje do početka travnja iduće godine.


– Igraju se 22 kola nakon čega samo prve četiri ekipe igraju play-off. Posljednja ekipa ispada, prezadnja igra kvalifikacije s drugoplasiranim iz Prve lige. Liga je duga i bit će sigurno dosta oscilacija. Nadamo se nekim pobjedama i svaka od njih bit će velika za nas – znakovito zaključuje Lovrinov.


HAOK Rijeka CO

Srednjak: Ivona Bakarčić (1993.), Nora Aničić (2004.), Maša Gerdević (2004.)
Primač/pucač: Stella Denona (2004.), Nikolina Fabris (1999.), Ivana Kesten (2002.), Andrea Koraca (2002.), Lara Juričić (2001.), Mara Štiglić (2005.), Dorja Sulić (2004.), Anja Žarković (1997.), Lana Francetić (2007.), Tea Pavačić (2006.)
Libero: Mia Volarić (2003.)
Dizač: Tamara Popić (2000.), Valentina Devčić (2005.)
Trener: Igor Lovrinov