Sunčani uvjeti

FOTO Zaključeno 3. izdanje međunarodnog natjecanja u skibikeu: Bichler opet najbolji na suncem okupanom Platku

Katarina Blažević

NAJBRŽI - Sebastian Bichler/foto V. KARUZA

NAJBRŽI - Sebastian Bichler/foto V. KARUZA

Jako sam zadovoljan jer sam na početku mislio da nisam toliko dobro odvozio, ali je na kraju bilo dosta lagano - kaže Austrijanac Sebastian Bichler, koji je do pobjede došao za 3:28.37 minuta



PLATAK Austrijanac Sebastian Bichler pobjednik je trećeg izdanja Europskog kupa u Skibikeu, što je održan na Platku, i to s itekako uvjerljivim rezultatom. Bichler, pobjednik prve utrke 2022. godine, slavio je u vremenu 3:28.37 minuta, dok je kao drugoplasirani sa zaostatkom od pet sekundi i 15 stotinki za pobjednikom završio Slovenac Matic Hribar.


Foto galerija: Sunce, druženje, skijanje i sanjkanje na Platku Foto: Vedran Karuza


I treće mjesto pripalo je Slovencu, Andražu Kršlinu (3:49.16), dok je jedini predstavnik izvan Europe i prošlogodišnji pobjednik, Amerikanac Rob Nichols, ostao korak do medalje (3:49.58).


– Jako sam zadovoljan rezultatom jer sam na početku mislio da nisam toliko dobro odvozio, ali je na kraju bilo dosta lagano. Vidim da sam čak pet sekundi brži bio od drugoplasiranog. Već sam nastupao na Platku, ali i pobijedio prije dvije godine i jako mi je lijepo ovdje. Zadovoljan sam organizacijom, odlično je vrijeme, a očito ovdje imam i sreće – kazao je Sebastian Bichler, pobjednik utrke koju je na kraju završilo tek 17 natjecatelja. Na startnoj listi bilo ih je 30-ak, da bi jedan dio otpao nakon kvalifikacija.


Malo snijega




Inače, skibike je sport koji spaja skijanje i bicikliranje, a treću godinu zaredom organizatori iz kluba Skibike Croatia doveli su utrku Europskog kupa upravo na Platak. Doduše, treća godina i nije bila izrazito sretna. Vrijeme je učinilo svoje te je velik dio natjecatelja u zadnji trenutak odustao od utrke. U suncu i deset stupnjeva Celzijevih uživali su gledatelji, ali ne i organizatori te natjecateli.


PROŠLOGODIŠNJI POBJEDNIK – Rob Nichols


– Svake godine mora biti bolje i bolje. Interes za ovim sportom je sve veći i što smo očekivali to smo i napravili. Vremenski uvjeti su nam na jedvite jade dopustili da održimo utrku. Ima malo snijega, ali jedva. Baš zbog vremenske prognoze nam je dosta natjecatelja otkazalo dolazak te smo ih imali samo 30. Prošle godine je bilo čak 67 pa su očekivanja bila da će ih doći barem 50. Ali, eto, došli su pobjednici s prvih dviju utrka, ima i dosta Slovenaca, a i ponešto domaćih natjecatelja – kaže Jure Lučić, predsjednik kluba Skibike Croatia.


Od domaćih natjecatelja najbolje je prošao Emanuel Bastaja, koji je utrku završio na 11. mjestu u vremenu 4:31.13 minuta. Slovenci su ove godine imali velik broj natjecatelja, a hrvatski sportaši u skibikeu ipak teško mogu parirati njima kada su uvjeti u pitanju.


Gregor Schuster i Jure Lučić


Uvjeti


– U klubu imamo 15-ak članova, od kojih se njih pet natječe. Oni se bore i trude. Uvjeti baš nisu dobri jer nemamo ovdje uvijek snijega. Da imamo veća sredstva bilo bi lakše jer bi se moglo otići u Austriju i Sloveniju, a ovako se borimo s onime što imamo. Budućnost utrke? Mislim da više nećemo riskirati s krajem siječnja, već ćemo ići na sredinu veljače zbog boljih uvjeta – dodao je Jure Lučić.


Inače, utrku je kao sedmoplasirani završio Austrijanac Gregor Schuster, koji će uskoro proslaviti 50 godina, ali to ga ne sprječava da aktivno sudjeluje u ovom sportu. Gregor je i poslovno povezan sa skibikeom…


– Ja sam vlasnik jedne od tvrtki koja proizvodi ove bicikle i tako sam zapravo došao do ovog sporta. Mogu li se skibikeom baviti i stariji? Pa, dobar je za aktivne osobe koje su se ranije bavile sličnim sportovima. Mnogi imaju problema s koljenima pa ne mogu baš uživati u zimskim sportovima, ali imamo dosta kupaca od 40 do 50 godina – zaključio je Gregor Schuster.