Poraz u derbiju

VIDEO/FOTO Rijeka potonula u završnici, a imala je puno toga u svojim nogama. I igru i vodstvo…

Denis Frančišković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U konačnici presudile su zamjene Sergeja Jakirovića. I jedna teledirigirana lopta Ogiware za Hoxhu koji je hladnokrvno poentirao u 89. minuti



RIJEKA Rijeka – Dinamo 1:2! Rezultat je uvijek najvažniji, a pogotovo u ovoj utakmici u kojoj su Bijeli nakon poraza u Kranjčevićevoj i drugi put ove sezone prizemljeni i zaleđeni na – minus četiri.


Snovi o naslova prvaka još postoje, ali u praksi Dinamova prednost je nabubrila do te mjere da će za to trebati istinski sportski podvig s puno sreće ako Rijeka prva presječe ciljnu vrpcu. Imala je Rijeka puno toga u svojim nogama. I igru i vodstvo.


Foto galerija: Utakmica Rijeka - Dinamo Foto: Vedran Karuza, Milan Đekić


No, pala je u završnici kad je bilo najvažnije, gosti su na koktel iskustva i svježine došli do velikog preokreta i utišali Rujevicu koja je ipak na kraju pljeskom ispratila svoje ljubimce…




Bila je to utakmica s dva različita poluvremana, Rijeka je bila punom bolja u prvom poluvremenu kad se Dinamo tražio i djelovao na trenutku pomalo i izgubljeno, kao da nije riječ o lideru prvenstva.


U sadržajnijem nastavku utakmica je dobila na dinamici i naboju. Sve se nekako događalo kao na traci pa tako i riječko vodstvo, izjednačenje i Dinamov pobjednički gol. U konačnici presudile su zamjene Sergeja Jakirovića.



I jedna teledirigirana lopta Ogiware za Hoxhu koji je hladnokrvno poentirao u 89. minuti. I poprilično rasplinuo riječke snove u svibanjskoj nedjeljnoj večeri… Rijeka ima za čime žaliti. Ako je Lokomotiva bila loš dan, ova nedjelja trebala je po mnogočemu biti puno ugodnija za Željka Sopića i igrače. No, to je nogomet, kako voli reći i sam trener Rijeke.


Drugo poluvrijeme već je na startu donijelo važan trenutak, u 48. minuti Pašalić je promijenio stranu i u šesnaestercu krenuo desno, Pierre-Gabriel malo zakaznio i zahvatio ga vrškom kopačke, a sudac pokazao na “bijelu točku” uz buru protesta Zagrepčana. Ipak, nakon dvije minute Pjaca je uzeo loptu i sigurno izveo najstrožu kaznu, pucavši snažno i visoko pod gredu Nevistića – 1:0.



Četiri minute kasnije nova drama na travnjaku i to na centru ispred klupa dvaju momčadi. Baturina je pobjegao Selahiju, on ga sapleo s leđa i napravio prekršaj koji je bio na granici drugog žutog kartona i isključenja. Izazvalo je to bijes na klupi Modrih, no sudac nije popustio. Četiri minute kasnije Sopić je izvadio Selahija iz igre. Valjda preventivno… U igru je ušao Petrovič.


Petkovićev eurogol


Dinamo je krenuo sa serijom zamjena, igra se dodatno rasplamsala, a nova velika prilika Rijeke došla nakon greške Bernauera. Dinamov stoper izgubio je loptu na centru igrališta, a Fruk se sjurio u šesnaesterac i pucao iskosa s desetak metara, A Nevistić refleksno obranio.


Dinamo je ipak malo pojačao gas i izjednačio, ali iz prekida. U 75. minuti Petković je sjajno izveo slobodni udarac s 20 metara, prebacio živi žid i pogodio gornji kut Labrovićevog gola – 1:1.



Bio je to signal Sopiću za osvježenje momčadi i trostruku zamjenu. U igru su ušli Janković, Obregon i Marić, a Rijeka zaigrala s dva napadača. Velika šansa za Bijele stigla je u 81. minuti i to iz prekida. Pašalić je izveo korner, a Smolčić u padu glavom liznuo loptu koja je pogodila stativu.


U trenucima dok su curile minute vrhunsku akciju odigrali su Modri. I to Jakirovićevi “jokeri”. U 89. minuti Ogiwara je po boku uputio vrhunsku loptu, ona preletjela Mitrovića i došla do Hoxhe koji s lijeve strane šesnaesterca nije imao milosti, poslao ju je prizemno u kut nemoćnog Labrovića i utišao Rujevicu – 1:2.


U nadoknadi od sedam minuta Rijeka je mogla do izjednačenja. Najbolju šansu imao je Janković koji je iskosa pogodio vanjski dio mreže.


Bolja Rijeka


Prvo poluvrijeme nije donijelo puno sadržaja, no Rijeke je ostavila puno bolji dojam, težište igre prebačeno je na Dinamovu polovicu gotovo cijelo vrijeme. Bijeli su igrali polupresing i pokupili više drugih lopti te u potpunosti odsjekli Petkovića i Kulenovića u napadu, dok do izražaja nije došao niti Baturina. Rijekinom igrom dirigirao je Fruk u središnjici, onu gostujuću uglavnom je vodila zadnja linija budno pazeći na bilo kakvu grešku.


Foto Vedran Karuza


Dinamo je prvi zaprijetio i to u 9. minuti kada je Baturina iza leđa pobjegao riječkim stoperima i našao se sam pred Labrovićem. Malo ga je zavagao i pucao pogodivši vratnicu, nakon odbijanca lopta je završila u riječkom bloku, a zastavica pomoćnog suca bila u zraku signalizirajući zaleđe.


I bilo je to praktički sve od nedorečenog, blijedog Dinama koji nije mogao pronaći pravu igru. U jednom trenutku do trenera Jakirovića dotrčao je i kapetan Petković i sugerirao mu vjerojatno da nešto treba mijenjati.



Rijeka je kroz cijelo poluvrijeme stezala obruč oko Modrih na dvadesetak metara od Nevistića, Dinamo je bio prisiljen i dobar dio vremena braniti se i u niskom bloku. No, niti Riječani nisu pronašli dobitnu formulu, sve se svodilo na neke daljinske pokušaje ili su lopte završavale u bloku.


Od polušansi dobro je bilo Pašalićevo izvođenje kornera kada je lopta prošla poput šila kroz sredinu šesnaesterca, a u 20. minuti poduzetni Fruk se othrvao Petkoviću na tridesetak metara od gola i povukao loptu te pucao s 22 metra, a lopta završila prizemno kraj stative.



Ništa značajnije nije se događalo do četrdesetih minuta kada je Rijeka opet imala dvije dobre polušanse. Prvo je u 42. minuti Pašalićev udarac iskosa sa 16 metara završio tik uz vratnicu. Bila je to prepoznatljiva dijagonala Rijekinog desnokrilnog napadača. U 45. minuti Pašalić je imao jako dobru ideju i dobro uočio Pjacu na drugoj vratnici. Pašalić je s dugom loptom bio precizan, a Pjaca prespor.