Uvrede upućene vlasniku

Fiorentina zgrožena onime što se dogodilo na tribinama kod Atalante, traže strogo kažnjavanje zbog rasizma

Hina

Rocco Commisso/Foot REUTERS

Rocco Commisso/Foot REUTERS

U priopćenju za javnost, glavni menadžer kluba Joe Barone, osuđuje "sramotnu epizodu" i "neprihvatljivu situaciju"



RIM Vodstvo talijanskog prvoligaša Fiorentine zatražilo je kažnjavanje rasističkih povika upućenih njezinom vlasniku Roccu Commissu, priopćio je klub nakon nedjeljnog poraza u Bergamu od Atalante (0-1).


U priopćenju za javnost, glavni menadžer kluba Joe Barone, osuđuje “sramotnu epizodu” i “neprihvatljivu situaciju”.


Kako prenose talijanski mediji, 72-godišnji Rocco Commisso, rođen u Kalabriji, na jugu talijanske čizme, prije nego što je emigrirao u New York gdje se obogatio, bio je meta pjesama koje ismijavaju njegovo podrijetlo s talijanskog juga.




U zemlji koja je vrlo podijeljena između industrijskog sjevera i siromašnog juga, slogani i pjesme usmjerene na stanovnike “Mezzogiorna”, kako Talijani nazivaju jug zemlje, smatraju se primjerima “teritorijalne diskriminacije” i prosuđuju se jednako ozbiljno kao i rasistički činovi.


“Danas smo svjedočili sramotnoj epizodi, ne jednog pojedinca nego cijele grupe. Borili smo se protiv rasizma u Americi, a danas u Italiji, doživljavamo neprihvatljivu situaciju,” rekao je Barone dodavši kako je “zgrožen” onim što se dogodilo na tribinama stadiona u Bergamu.


Fiorentina je zatražila intervenciju vodstva Serie A, ali i vlade i Nacionalnog olimpijskog odbora (Coni).


“Očekujemo oštre kazne,” poručili su iz tabora “Viola”.


U kolovozu je Fiorentina kažnjena sa 15.000 eura nakon skandiranja dijela njezinih navijača koji su “navijali” za  erupciju Vezuva, vulkana iznad Napulja.