EP u Münchenu

Filip Mihaljević osvojio naslov europskog prvaka! Hrvatski kuglaš briljirao za svoj najveći uspjeh u karijeri: “Ovo je za mojeg sina”

Ivana Vaupotić

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Ajme, koji odličan dan! Za ovo zlato sam jako puno i dugo radio i sve se isplatilo. Natjecanje je bilo jako teško i emotivno. Jako sam sretan, više od ovoga nisam mogao niti tražiti. Zlato i najbolji rezultat sezone - rekao je Mihaljević



RIJEKA Filip Mihaljević je prvak Europe u bacanju kugle! Najbolji hrvatski kuglaš osvojio je zlatno odličje na Europskom prvenstvu u Münchenu svojim najboljim rezultatom sezone od 21,88 metara. Najveći je to uspjeh u karijeri 28-godišnjeg atletičara iz Livna, koji je nešto iza 22 sata hrvatskoj “kraljici sportova” donio drugo odličje prvoga dana smotre Staroga kontinenta.


Srebro je osvojio predstavnik Srbije Armin Sinančević, kugla kojega se u petoj seriji zaustavila na 21,39 metara, broncom se okitio vlasnik najboljeg rezultata na svijetu ove sezone, Čeh Tomaš Stanek, s hicem od 21,26 metara. Branitelj naslova iz Berlina 2018. godine, Poljak Michal Haratyk, zauzeo je peto mjesto s 20,90 metara, njegov sunarodnjak i osvajač srebra na prošlom prvenstvu, Konrad Bukowiecki, bio je šesti s 20,74 metra.


– Ajme, koji odličan dan! Za ovo zlato sam jako puno i dugo radio i sve se isplatilo. Natjecanje je bilo jako teško i emotivno. Jako sam sretan, više od ovoga nisam mogao niti tražiti. Zlato i najbolji rezultat sezone – rekao je Filip Mihaljević, koji je uoči svog posljednjeg hica u finalu zatražio podršku gledatelja na Olimpijskom stadionu, među njima su bili i hrvatski navijači koji nisu štedjeli dlanove.




Hrvatski atletičar već je mogao početi slaviti jer su njegovi konkurenti u borbi za odličje, Armin Sinančević i Tomaš Stanek, završili natjecanje, no mirno je ušao u krug i kuglu bacio do 21,88 metara, čime je svoj do danas najbolji rezultat sezone iz finala nedavno održanog Svjetskoga prvenstva u Eugeneu u kojem je zauzeo šesto mjesto, ali i bio najbolji Europljanin, nadmašio za šest centimetara.


Ostao je Filip šest centimetara kratak do svojeg i hrvatskog rekorda, ali imao je itekako velik razlog za slavlje.


Hrvatski bacač kugle odmah se na početku natjecanja uključio u borbu za odličje, u prvoj seriji je hicem od 20,37 metara bio peti, u drugoj je sa 21,05 metara počeo opasno prijetiti vodećem Sinančeviću, kojemu se približio na samo dva centimetra. Srpski atletičar je u trećem pokušaju kuglu bacio 21,24 metra, uskoro je stigao Filipov odgovor i hitac od 21,27 metara kojim je preuzeo vodstvo. Sinančević ne samo da više nije bio prvi, već ga je Stanek sa 21,26 metara gurnuo na treće mjesto.


Poredak je ostao isti i nakon četvrte serije u kojoj je kugla Filipa Mihaljevića letjela do 21,53 metra. U idućoj je seriji Sinančević pokušao vratiti vodstvo, no njegovih 21,39 metara bili su mu dovoljni tek za drugo mjesto. Hrvatski rekorder kuglu je u petom pokušaju bacio 21,04 metra.


– Bilo je dosta teško ostati fokusiran, moja taktika je bila da ostanem miran do kraja. Znao sam da će se borba voditi među nama trojicom. Ovo zlato je za mojeg devetomjesečnog sina – dodao je Mihaljević, koji se u finale plasirao devetim rezultatom kvalifikacija od 20,30 metara.


U svojoj kolekciji odličja s velikih natjecanja imao je broncu sa Svjetskog dvoranskog prvenstva u Portlandu 2016. godine i broncu s Europskog dvoranskog prvenstva u Torunu 2021. godine. Sada je prvak Europe!