UBLAŽENA SANKCIJA

Evertonu smanjena kazna zbog kršenja financijskih pravila Premier lige sa 10 na šest bodova

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Klub se žalio tvrdivši kako ima olakotne faktore koje treba uzeti u obzirLONDON – Engleskom premierligašu Evertonu smanjena je kazna zbog kršenja financijskih pravila Premier lige sa 10 na šest bodova, objavio je klub sa Goodison Parka.


Evertonu je u studenom oduzeto deset bodova nakon što je utvrđeno da je prekršio pravila lige koja se odnose na potrošnju i financijske gubitke. Gubitak bodova značio je i pad sa 14. na 19. mjesto.


Klub se žalio tvrdivši kako ima olakotne faktore koje treba uzeti u obzir. Oni su uključivali dopuštene gubitke, poput troškova stadiona, gubitka ulaganja zbog ruskog rata i padova povezanih s Covidom.
Dio žalbe je uvažen, pa je kazna smanjena sa 10 na šest bodova minusa, pa su “Toffeesi” sada napredovali sa 17. na 15. poziciju preskočivši Nottingham Forest i Brentford.


“Neovisno žalbeno vijeće zaključilo je da će kazna za Evertonovo kršenje Pravila profitabilnosti i održivosti (PSR) Premier lige za razdoblje koje završava sezonu 2021./22. biti trenutno oduzimanje šest bodova,” objavila je Premier liga.


Everton je priznao kršenje PSR-a za razdoblje koje završava sa sezonom 2021.-22., a njihovi ukupni gubici u tom razdoblju prema neovisnoj komisiji iznose 124.5 milijuna funti. Prema pravilima Premier lige, klubovi smiju izgubiti maksimalno 105 milijuna funti u razdoblju od tri godine.


Iz kluba su poručili kako su “zadovoljni” smanjenjem kazne, međutim Everton se sada uočavaju s mogućom novom kaznom nakon što je u siječnju optužen zajedno s Nottingham Forestom za navodna financijska kršenja za 2022.-23.


Odluka o novom slučaju mora biti poznata do 8. travnja, međutim, bilo kakva žalba mogla bi taj proces odvesti iza 24. svibnja i kraja sezone.


Everton je trenutačno na 15. mjestu sa 25 bodova, pet više od zone ispadanja.