Tenis

Estonka se u svojoj 36. godini prvi put probila do četvrtfinala Australian Opena, Tsitsipas svladao Amerikanca

Hina

Kaia Kanepi/Foto REUTERS

Kaia Kanepi/Foto REUTERS

Kanepi je u dramatičnoj završnici dvoboja sa Sabalenkom propustila četiri meč-lopte u desetom gemu (40-0 i jednu prednost), da bi u odlučujućem 'tie-breaku' povela sa 5-2 pa izgubila četiri poena zaredom



MELBOURNE Estonska 36-godišnja tenisačica Kaia Kanepi prvi put u karijeri se probila do četvrtfinala Australian Opena pobijedivši u osmini finala drugu tenisačicu svijeta Bjeloruskinju Arinu Sabalenku sa 5-7, 6-2, 7-6 (7), dok je četvrti nositelj Grk Stefanos Tsitsipas u pet setova (4-6, 6-4, 4-6, 6-3, 6-4) svladao Amerikanca Taylora Fritza.


Kanepi je u dramatičnoj završnici dvoboja sa Sabalenkom propustila četiri meč-lopte u desetom gemu (40-0 i jednu prednost), da bi u odlučujućem ‘tie-breaku’ povela sa 5-2 pa izgubila četiri poena zaredom. Kad je Estonka povela sa 8-7 Sabalenka je promašila forhend, što je izazvalo erupciju veselja kod Kanepi koja je pomislila da je ostvarila pobjedu. No, zaboravila je da se na Australian Openu u odlučujućem ‘tie-breaku’ mora doći do 10 poena, odnosno i više ako suparnik u tom trenutku ima samo poen manje.


Ipak, već nakon sljedeće izmjene udaraca Kanepi je pobjednički podigla ruke u zrak, jer je Sabalenka pogodila mrežu, umjesto potpuno otvorenog terena.




Ovo je za Estonku daleko najbolji rezultat na Australian Openu, na kojem nikada nije došla dalje od 3. kola, a ukupno njeno sedmo četvrtfinale na Grand Slam turnirima. Prvo četvrtfinale je igrala davne 2008. u Roland Garrosu, a posljednji put je među osam najboljih na Grand Slam turniru bila 2017. u New Yorku. Nikada nije zaigrala u polufinalu, a da bi stigla tamo u Melbourne Parku, u srijedu će morati pobijediti 7. nositeljicu Poljakinju Igu Swiatek koja je sa 5-7, 6-3, 6-3 nadigrala Rumunjku Soranu Cirsteu. Swiatek u svojoj kolekciji već ima jedan Grand Slam naslov, iz Roland Garrosa 2020.


U drugom četvrtfinalu iz donjeg dijela ždrijeba sastat će se Amerikanka Danielle Collins i Francuskinja Alize Cornet koja je šokirala 14. nositeljicu, i dvostruku Grand Slam pobjednicu Rumunjku Simonu Halep svladavši je u osmini finala sa 6-4, 3-6, 6-4. Collins je sa 4-6, 6-4, 6-4 nadigrala Belgijku Elise Mertens.


Prošlogodišnji finalist Roland Garrosa Stefanos Tsitsipas dobro se namučio protiv Amerikanca Taylora Fritza koji je vodio 2-1 u setovima, ali je u četvrtom i petom setu izgubio po jedan gem na servisu, što je Grku bilo dovoljno za plasman u treće četvrfinale na Australian Openu, gdje ga čeka Talijan Jannik Sinner.


Sinner je svojim razornim udarcima slomio otpor posljednjeg domaćeg predstavnika u turniru Alexa De Minaura i svladao ga sa 7-6 (3), 6-3, 6-4.


U drugom četvrtfinalu iz donjeg dijela ždrijeba će drugi tenisač svijeta Danil Medvjedev igrati protiv Kanađanina Felixa Auger-Aliassimea koji je sa 2-6, 7-6 (7), 6-2, 7-6 (4) nadigrao Marina Čilića. Pobjednik US Opena i prošlogodišnji finalist u Melbourne Parku trebao je četiri seta 6-2, 7-6 (4), 6-7 (4), 7-5 za pobjedu nad Amerikancem Maximeom Cressyjem, a nakon dvoboja se žalio na tretman od organizatora koji su njegov meč postavili u Margaret Court Arenu, što je prema mišljenju ruskog tenisača, pogodovalo načinu na koji igra Amerikanac, jedan od posljednjih predstavnika drevne “servis-volej” taktike.


“Ne znam što bih trebao napraviti da igram na središnjem terenu na Grand Slam turnirima. Osvojio sam zadnji Grand Slam trofej, ovdje sam najviše postavljeni igrač i protiv Maximea bi mi bilo lakše igrati na Rod Laver Areni, jer tamo ima više prostora. Na manjem terenu je teže igrati protiv nekoga tko igra servis-volej”, izjavio je Medvjedev nakon meča, posljednjeg kojeg je ove godine na Australian Openu odigrao izvan Rod Laver Arene, jer se od četvrtfinala nadalje svi mečevi u pojedinačnoj konkurenciji igraju na glavnom stadionu u Melbourne Parku.