Karate

Ema Sgardelli nakon osvojene bronce na EP-u: “Još uvijek osjećam žal za završnicom”

Ivana Vaupotić

UPOTPUNILA KOLEKCIJU MEDALJA - Ema Sgardelli/Foto HKS

UPOTPUNILA KOLEKCIJU MEDALJA - Ema Sgardelli/Foto HKS

Sretna sam jer mislim da je puno teže držati konstantu nego osvojiti medalju. Ali opet, od sebe očekujem više jer znam da sam bila spremna za to - kaže 19-godišnja Ema



RIJEKA Iako je prošlo već pet dana otkad se okitila mlađeseniorskim brončanim odličjem u kategoriji do 50 kilograma na Europskom prvenstvu u Tbilisiju, žal za finalom još je uvijek prisutna. Ema Sgardelli, karatistica Championa, s posljednje se dvije mlađeseniorske smotre Staroga kontinenta vraćala kao viceprvakinja, u Tbilisiju se htjela popesti na vrh Europe, ali njezine je snove u četvtfinalu srušila Francuskinja Chloe Breuzard (2:4).


– Iskreno, nisam to još procesuirala. Na prvenstvo sam išla s ciljem da osvojim zlatnu medalju, a onda se dogodilo razočaranje jer sam izgubila u zadnjim sekundama borbe, što si nisam smjela dopustiti – započela je Ema Sgardelli, koja je novu priliku dobila u repasažu budući da se Francuskinja Breuzard, kasnija europska prvakinja, plasirala u finale.


Trema


– Nisam imala vremena za tugovanje jer sam za dva sata morala biti spremna za meč u kojem sam trebala osigurati borbu za broncu. Morala sam se resetirati i sve zaboraviti. Izborila sam meč za broncu, a onda me u tom meču toliko uhvatila trema, kao da sam u prvom kolu. Ne znaš što će se dogoditi, nemaš ništa osigurano. U finalu znaš da imaš medalju pa možeš biti opušteniji i uživati u borbi, ovako ništa nije sigurno. Sva sreća pa je sve prošlo kako treba. Na kraju sam bila presretna jer sam se još jednom kući vratila s medaljom, što je ipak dokaz kvalitete. I dalje sam među najbolje tri, četiri cure, ali i dalje ostaje žal za finalom – nastavila je 19-godišnja Riječanka i još jednom se prisjetila četvrtfinalne borbe.




– Vodila sam cijelo vrijeme 2:0, devet sekundi prije kraja bile smo u klinču, Francuskinja me držala s obje ruke i poentirala nogom u glavu. Meni se činilo da je prošlo iznad glave, neki kažu da se to uopće nije trebalo suditi jer nije lijepo sjelo, neki kažu da me držala s obje ruke, što je isto kazna…, tako da mi se idući put to ne smije dogoditi. Žao mi je što nisam bila opuštena i što nisam iskoristila to što sam kod nje osjetila neki mali strah. Dobra škola za drugi put – rekla je karatistica Championa, koja je u borbi za broncu uvjerljivo svladala Mireiju Vizuete Olivenzu (6:1).


Prilike


– Španjolka je isti tip borkinje kao Francuskinja, s tim da Francuskinja napad presreće nogom, a Španjolka se spušta i iz klinča ide u napad. Iste borkinje, isti način borbe, a ja sam odradila potpuno dva različita meča, s tim da sam protiv Španjolke odradila jako dobro, onako kako ja znam – dodala je Ema Sgardelli, koja je nastavila kontinuitet osvajanja odličja s velikih natjecanja. Osim dva mlađeseniorska europska srebra i bronce, u svojoj kolekciji odličja ima i broncu s mlađeseniorskog SP-a.


– Sretna sam jer mislim da je puno teže držati konstantu nego osvojiti medalju. Ali opet, od sebe očekujem više jer znam da sam bila spremna za to. Mogla sam odraditi bolje, pametnije, imam dosta mečeva u svojoj karijeri. Ali, to je karate, jedan trenutak nepažnje i sruše ti se snovi. Imam još dosta natjecanja, još jedno SP i EP kao mlađa seniorka. Treba ipak iskoristiti svaku priliku koja ti se nudi. Jedino tako možemo naprijed – zaključila je Ema Sgardelli.